Ostatnio kaczka często pojawia się u nas na stole.
Wydaje mi się jednak, że smacznie ją przyrządzić, to nie lada sztuka.
Metodą prób, błędów i różnych kombinacji, wreszcie znaleźliśmy na nią dobry sposób.
Jak do tej pory, kaczka z poniższego przepisu, smakowała nam najbardziej.
Aromatyczna, soczysta, kruchutka, pyszna!
Składniki:
- 2 piersi z kaczki
- 3-4 jabłka
- ok 0.5l soku jabłkowego
- majeranek, tymianek, sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
Na patelni rozgrzać odrobinkę oleju, wrzucić mięso, obsmażyć z obu stron.
Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, oczyścić z gniazd nasiennych.
Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Obłożyć jabłkami.
Zalać sokiem (tak aby przykrył mięso).
Piec 15 minut w 180C.
Po tym czasie wyjąć mięso i ponacinać z góry nożem.
Włożyć do piekarnika na kolejne 30 minut.
Gotowa kaczka ma być różowa w środku.
Twoja kaczka wygląda obłednie! nigdy sama nie robilam kaczki i juz od dawna sie za to zabieram, kusisz mnie tym przepisem! :)
OdpowiedzUsuńnie zbieraj się tylko upichć;)
UsuńChętnie bym posmakowała, bo kaczki nie jadłam jeszcze w żadnej wersji
OdpowiedzUsuńooo to dużo tracisz:D
UsuńAntenko, jestem pod wrażeniem! Twoja kaczka wygląda doskonale!
OdpowiedzUsuńdziękuję Kochana:)
Usuńwow! ja nie robiłam kaczki, bo nie bardzo wierzę w swoje siły pod tym względem:) jestem pod wrażeniem Twojego dania!
OdpowiedzUsuńnie trzeba się bać, warto spróbować ją przyrządzić:) wszystko jest kwestią wprawy:)
UsuńPyszny widok!
OdpowiedzUsuńUwielbiam kaczkę za smak,soczystość...
Tydzień temu piekłam uda kacze.
uda upiekę następnym razem;)
UsuńUwielbiam piersi z kaczki:-) Pysznie wygląda twoja kaczuszka:-)
OdpowiedzUsuńwiesz co dobre;)
UsuńMięsko wygląda pysznie. Nigdy kaczki nie robiłam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
jest pyszne:) warto się na nią skusić
UsuńWspaniałe:P
OdpowiedzUsuńto prawda;)
UsuńMuszę i ja w koncu się na kaczuche skusić. Wieki jej nie jadłam, nawet nie pamiętam jej smaku. Zawsze tylko kurczak albo indyk.
OdpowiedzUsuńpyszna jest:)
Usuństo lat nie jadłam kaczki, a Twoja wygląda mega apetycznie...
OdpowiedzUsuńdziękuję ślicznie:D
Usuńmega apetyczne mięsko! bardzo lubię kaczkę podaną z owocowym akcentem
OdpowiedzUsuńja również uwielbiam, a z jabłkami smakuje fenomenalnie
UsuńBardzo apetyczne danie!
OdpowiedzUsuńnie tylko apetyczne, ale i smaczne:)
UsuńZaglądając tutaj zawsze robię się głodna dlatego z ogromną przyjemnością nominowałam ten blog, szczegóły znajdziesz tutaj http://izioni-smaki.blogspot.com/2012/11/mia-niespodzianka.html
OdpowiedzUsuńmiło mi to czytać:)
Usuńwygląda na bardzo soczystą, szkoda, że jej smak mogę sobie tylko wyobrazić. uwielbiam kaczki. przejadłam się już kurczakami. a kaczka to smaki mojego dzieciństwa. teraz marzy mi się przygotowanie gęsi, ale na razie się boję :)
OdpowiedzUsuńPolecam też kaczkę z pomarańczami :))
OdpowiedzUsuńZapraszam do zabawy :) http://www.kucharzytrzech.blogspot.com/2012/11/raz-dwa-trzy-nominowana-liebster-blog.html Pozdrawiam cieplo.
OdpowiedzUsuńMmmmmmm, jaka soczysta :-)
OdpowiedzUsuń