sobota, 24 listopada 2012

Pierś z kaczki z jabłkami w soku jabłkowym



Ostatnio kaczka często pojawia się u nas na stole. 

Wydaje mi się jednak, że smacznie ją przyrządzić, to nie lada sztuka. 

Metodą prób, błędów i różnych kombinacji, wreszcie znaleźliśmy na nią dobry sposób. 

Jak do tej pory, kaczka z poniższego przepisu, smakowała nam najbardziej.
Aromatyczna, soczysta, kruchutka, pyszna! 

Składniki:
  • 2 piersi z kaczki
  • 3-4 jabłka
  • ok 0.5l soku jabłkowego
  • majeranek, tymianek, sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia
Mięso natrzeć przyprawami, włożyć do lodówki na pewien czas ( najlepiej na całą noc).
Na patelni rozgrzać odrobinkę oleju, wrzucić mięso, obsmażyć z obu stron.
Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, oczyścić z gniazd nasiennych.
Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Obłożyć jabłkami.
Zalać sokiem (tak aby przykrył mięso).
Piec 15 minut w 180C.
Po tym czasie wyjąć mięso i ponacinać z góry nożem.
Włożyć do piekarnika na kolejne 30 minut.
Gotowa kaczka ma być różowa w środku.








30 komentarzy:

  1. Twoja kaczka wygląda obłednie! nigdy sama nie robilam kaczki i juz od dawna sie za to zabieram, kusisz mnie tym przepisem! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie bym posmakowała, bo kaczki nie jadłam jeszcze w żadnej wersji

    OdpowiedzUsuń
  3. Antenko, jestem pod wrażeniem! Twoja kaczka wygląda doskonale!

    OdpowiedzUsuń
  4. wow! ja nie robiłam kaczki, bo nie bardzo wierzę w swoje siły pod tym względem:) jestem pod wrażeniem Twojego dania!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie trzeba się bać, warto spróbować ją przyrządzić:) wszystko jest kwestią wprawy:)

      Usuń
  5. Pyszny widok!
    Uwielbiam kaczkę za smak,soczystość...
    Tydzień temu piekłam uda kacze.

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam piersi z kaczki:-) Pysznie wygląda twoja kaczuszka:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mięsko wygląda pysznie. Nigdy kaczki nie robiłam.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Muszę i ja w koncu się na kaczuche skusić. Wieki jej nie jadłam, nawet nie pamiętam jej smaku. Zawsze tylko kurczak albo indyk.

    OdpowiedzUsuń
  9. sto lat nie jadłam kaczki, a Twoja wygląda mega apetycznie...

    OdpowiedzUsuń
  10. mega apetyczne mięsko! bardzo lubię kaczkę podaną z owocowym akcentem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja również uwielbiam, a z jabłkami smakuje fenomenalnie

      Usuń
  11. Zaglądając tutaj zawsze robię się głodna dlatego z ogromną przyjemnością nominowałam ten blog, szczegóły znajdziesz tutaj http://izioni-smaki.blogspot.com/2012/11/mia-niespodzianka.html

    OdpowiedzUsuń
  12. wygląda na bardzo soczystą, szkoda, że jej smak mogę sobie tylko wyobrazić. uwielbiam kaczki. przejadłam się już kurczakami. a kaczka to smaki mojego dzieciństwa. teraz marzy mi się przygotowanie gęsi, ale na razie się boję :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Polecam też kaczkę z pomarańczami :))

    OdpowiedzUsuń
  14. Zapraszam do zabawy :) http://www.kucharzytrzech.blogspot.com/2012/11/raz-dwa-trzy-nominowana-liebster-blog.html Pozdrawiam cieplo.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...