No i kolejny pomysł na moją ulubioną tartę:) Mówiłam, że będzie ich na blogu dużo, więc wrzucam następny przepis.
Tym razem miałam ogromną ochotę na jakąś bardzo wytrawną, inną tartę. Po chwili, myślałam już tylko o tym, żeby upiec ją z hiszpańskim chorizo i serem lazurem.
Brzmiało super!
Kolacja udała się wyśmienicie, a pomysł z połączeniem tych dwóch składników był świetny.
Tarta wyszła niezwykle aromatyczna:)
Kto lubi podobne klimaty na pewno nie poczuje się rozczarowany.
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 150g kiełbasy chorizo
- 100g sera lazur
- 100-150g mozzarelli
- 100g śmietany 18%
- 2 jajka
- sól, pieprz do smaku
Nakłuć widelcem i podpiec w 180C 10-15 minut.
Chorizo pokroić w plasterki ułożyć na spodzie wystudzonej tarty.
Ser pokroić w plastry lub pokruszyć palcami i ułożyć na kiełbasie.
Tartę posypać tartą mozzarellą.
Jajka wymieszać ze śmietaną,solą i pieprzem.
Powstałym sosem polać tartę.
Tartę piec w 180C przez ok. 30 minut.
nie jadłam jeszcze tarty na słono, ale chętnie bym spróbowała patrząc na Twoją
OdpowiedzUsuńja wręcz ubóstwiam wytrawne tarty:)
UsuńPyszna musi być. Ja jakoś nie robię wytrawnych tart, ale może czas spróbować?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
spróbuj koniecznie, będzie ci smakować:)
UsuńŚwietna tarta! I ten ser....to musi być pyszne:) wygląda bardzo apetycznie i już chyba tradycyjnie jak zaglądam na Twojego bloga, zaczyna mi burczeć w brzuchu:))
OdpowiedzUsuńhahahaha;) z tego samego powodu ja co ciebie wchodzę najedzona;)
Usuńoch ..muszę robić tak samo:)
UsuńSmakowitości Antenko!
OdpowiedzUsuńTarty są takie piękne.
piękne i pyszne!
UsuńNa pewno wypróbuję. Wygląda rewelacyjnie.
OdpowiedzUsuńPolecam
Usuńpołączenie składników, które uwielbiam...
OdpowiedzUsuńsprawdziło się świetnie!:)
UsuńMusiała być pyszna ;)
OdpowiedzUsuńbyła genialna;)
Usuńtarty na słono jeszcze nie jadłam, ale ufam, że twoja była cudowna:D
OdpowiedzUsuńjak ktoś lubi podobne smaki, to tarta była boska:D
Usuńahhh znowu tarta.... mniam mniam :) i jeszcze na ostro... a chyba na cieście francuskim łatwiejsza do zrobienia co?
OdpowiedzUsuńjak dla mnie kruche ciasto nie jest problemem i wolę tartę na kruchym, ale jak nie mam czasu, albo chcę tartę upiec w expresowym tempie, wybieram francuskie.Robi się migiem
UsuńJa bardziej lubię wytrawne tarty:)
OdpowiedzUsuńTakie własnie jak twoja:)
ja lubię i takie i takie, ale na kolacyjkę wytrawna jest jak znalazł:D
UsuńZaśliniłem się, uwielbiam chorizo i lazura, wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńa połączenie ich jest jeszcze lepsze
Usuń:)
OdpowiedzUsuń