sobota, 22 września 2012

Tarta z chorizo i lazurem




No i kolejny pomysł na moją ulubioną tartę:) Mówiłam, że będzie ich na blogu dużo, więc wrzucam następny przepis. 

Tym razem miałam ogromną ochotę na jakąś bardzo wytrawną, inną tartę. Po chwili, myślałam już tylko o tym, żeby upiec ją z hiszpańskim chorizo i serem lazurem.
Brzmiało super!

Kolacja udała się wyśmienicie, a pomysł z połączeniem tych dwóch składników był świetny.
Tarta wyszła niezwykle aromatyczna:)

Kto lubi podobne klimaty na pewno nie poczuje się rozczarowany.

Składniki:
  •  opakowanie ciasta francuskiego
  • 150g kiełbasy chorizo
  • 100g sera lazur
  • 100-150g mozzarelli
  • 100g śmietany 18%
  • 2 jajka
  • sól, pieprz do smaku
Ciastem francuskim wylepić formę do tarty. 
Nakłuć widelcem i podpiec w 180C  10-15 minut.
Chorizo pokroić w plasterki ułożyć na spodzie wystudzonej tarty.
Ser pokroić w plastry lub pokruszyć palcami i ułożyć na kiełbasie.
Tartę posypać tartą mozzarellą.
Jajka wymieszać ze śmietaną,solą i pieprzem.
Powstałym sosem polać tartę.
Tartę piec w 180C przez ok. 30 minut.









24 komentarze:

  1. nie jadłam jeszcze tarty na słono, ale chętnie bym spróbowała patrząc na Twoją

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna musi być. Ja jakoś nie robię wytrawnych tart, ale może czas spróbować?
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna tarta! I ten ser....to musi być pyszne:) wygląda bardzo apetycznie i już chyba tradycyjnie jak zaglądam na Twojego bloga, zaczyna mi burczeć w brzuchu:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hahahaha;) z tego samego powodu ja co ciebie wchodzę najedzona;)

      Usuń
    2. och ..muszę robić tak samo:)

      Usuń
  4. Smakowitości Antenko!
    Tarty są takie piękne.

    OdpowiedzUsuń
  5. Na pewno wypróbuję. Wygląda rewelacyjnie.

    OdpowiedzUsuń
  6. połączenie składników, które uwielbiam...

    OdpowiedzUsuń
  7. tarty na słono jeszcze nie jadłam, ale ufam, że twoja była cudowna:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak ktoś lubi podobne smaki, to tarta była boska:D

      Usuń
  8. ahhh znowu tarta.... mniam mniam :) i jeszcze na ostro... a chyba na cieście francuskim łatwiejsza do zrobienia co?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak dla mnie kruche ciasto nie jest problemem i wolę tartę na kruchym, ale jak nie mam czasu, albo chcę tartę upiec w expresowym tempie, wybieram francuskie.Robi się migiem

      Usuń
  9. Ja bardziej lubię wytrawne tarty:)
    Takie własnie jak twoja:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja lubię i takie i takie, ale na kolacyjkę wytrawna jest jak znalazł:D

      Usuń
  10. Zaśliniłem się, uwielbiam chorizo i lazura, wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń