Gofry lubi chyba każdy, my również:)
Wiele lat robiłam je z jednego przepisu, nic w nim nie zmieniając, ale tym razem odważyłam się zrobić je trochę inaczej.
Szkoda, że tak późno przyszło mi do głowy, żeby poeksperymentować z ciastem na gofry. Z poniższego przepisu wychodzą chyba najlepsze, najbardziej chrupiące, najbardziej leciusieńkie goferki jakie jadłam:)
Moim zdaniem idealne!
Teraz to ciasto na gofry stało się moim numerem jeden:)
Przygotowałam do nich wspaniały krem z mascarpone i białej czekolady. Nie muszę nikomu go zachwalać, bo chyba każdy wie, że masa z dodatkiem takich składników wychodzi pyszna.
Uważam również, że ten krem sprawdzi się jako masa do torta, ciasta, albo jako dodatek do deserów czy owoców.
Poezja!
Składniki:
Ciasto
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/3 szklanki oleju
- 2 jajka,
- 125g mascarpone
- 200ml śmietanki kremówki 30%
- 50g białej czekolady
- ulubione owoce (u mnie brzoskwinie i kiwi)
Żółtka oddzielić od białek.
Wszystkie składniki na ciasto ubić mikserem na gładką masę (oprócz białek).
Białka ubić na sztywno.
Pianę delikatnie wymieszać z ciastem.
Gofry piec w gofrownicy na rumiano kilka minut.
Bitą śmietanę ubić na sztywno.
Czekoladę rozpuścić i przestudzić.
Śmietanę, czekoladę i serek delikatnie ze sobą połączyć.
Gofry podawać z powstałym kremem i owocami.
ten krem to poezja!
OdpowiedzUsuńto prawda!:)
UsuńMniam... Wiesz co? Chyba zrobię sobie dziś gofry :)
OdpowiedzUsuńu nas też będzie powtórka;)
UsuńPiękne gofry ;) a ten krem? istna rozpusta dla podniebienia!
OdpowiedzUsuńDziękuje za udział w akcji "Kiwi Cię Zadziwi" i zapraszam do dodawania kolejnych przepisów ;)!
Pozdrawiam;)
dziękuję za zaproszenie:)
UsuńFajnie muszą smakować z tym kremem.:)
OdpowiedzUsuńChoć ja gofry wolę na sucho lub z dżemem jedynie, ale nie zmienia to faktu,że krem fajny i ładnie podane.:)
u nas jak są gofry jest i rozpusta;)
UsuńJakie piękne gofry! Ja też kiedyś piekłam, jak kupiłam gofrownicę to produkowałam je jak oszalała:)) Takie smakowitości w sam raz na dzisiejszą zimną pogodę na poprawę humoru:)
OdpowiedzUsuńAch....a ja głupia znowu tu zajrzałam z pustym brzuchem....;)
nie ma wyjścia, musisz upiec gofry;) koniecznie z takim kremem;)
UsuńA moje gofry nie chcą ostatnio odchodzić od gofrownicy;<
OdpowiedzUsuńz moimi było podobnie:/ dlatego przed każdym smażeniem delikatnie smarowałam gofrownicę olejem,problem znikł;)
UsuńA ja nie mam gofrownicy i bardzo cierpię z tego powodu!;(
OdpowiedzUsuńZazdroszczę Tobie takich frykasów, oj zazdroszczę i to bardzo;)
w takim razie czas zainwestować w gofrownicę;) i frykasy będą w zasięgu ręki;)
UsuńPychota !:)
OdpowiedzUsuńAle smakowicie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńmmmm pięknie wyszły! chętnie bym schrupała :P
OdpowiedzUsuńPoproszę o jedną taką porcję:)
OdpowiedzUsuńKiedyś połączyłam bitą śmietanę z białą czekoladą, ciekawe, jak smakuje z mascarpone :)
OdpowiedzUsuńodpowiedź jest prosta - jeszcze lepiej!;)
UsuńDawno nie robiłem gofrów, ale z tego co pamiętam to zawsze miałem problem z uzyskaniem odpowiedniego ciasta, żeby ładnie wyrosło i było chrupiące, następnym razem spróbuję Twojej metody :)
OdpowiedzUsuńwypróbuj, bo z tego przepisu wychodzą extra chrupiące gofry:)
Usuńprzepyszne ciasto gofrowe i jeszcze te owoce... idealna całość :)
OdpowiedzUsuńjaki smakowity gofr! mam na niego smaka!:)
OdpowiedzUsuńzapraszam, zapraszam!;)
Usuńojjj a ja na diecie :(
OdpowiedzUsuńehhh ale mam smaka teraz :)
daj spokój, co tam mały grzeszek;)
UsuńTo musiało być pyszne!
OdpowiedzUsuńmarzenie..:D
Usuńostatnio mam wielką ochotę na gofry a tu takie cuda! pychotka, porywam jednego z takimi dodatkami *.*
OdpowiedzUsuńposzłoooo;)
UsuńDoskonałe, cudownie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńNiebo w gębie! ;0)
OdpowiedzUsuńZgadza się;)
UsuńTen krem musi być idealny, a gofry to fajna przekąska, która przypomina o super wakacjach :) Pozdrawiam!:)
OdpowiedzUsuńja też mam podobne skojarzenia:)
UsuńOjej, tego mi teraz trzeba! Czuję, że takie gofry od razu postawiłyby mnie na nogi! ;)
OdpowiedzUsuńno to co stoi na przeszkodzie:D?
Usuńpychota, od razu mam ochote chwycic takiego gofra:)
OdpowiedzUsuńpysznościowe! a ten krem to jadłabym prosto z miseczki :D
OdpowiedzUsuńhihi ja go tez tak wyjadałam;)
UsuńOglądam zdjęcia tych gofrów i tak się zastanawiam, dlaczego ja jeszcze gofrownicy się w życiu nie dorobiłam!?!
OdpowiedzUsuńOch jak ja dawno nie jadłam gofrów. A teraz przez te cudowne i pyszne zdjęcia mam na nie wielką ochotę :-D
OdpowiedzUsuńWow..ale cudne gofry..dziękuję za udział w akcji.
OdpowiedzUsuń