Po przyjeździe szybko zachciało mi się czegoś słodkiego, ale broń boże nie przesłodzonego.
W najbliższym czasie zbierałam się do wypróbowania przepisu na crumble z owocami, a że posiadałam dużą ilość słodkich, maleńkich morelek postanowiłam, że taki dzień właśnie nastał:)
Wiedziałam, że będzie to coś pysznego, bo nie ma u mnie w domu osobnika, który by nie lubił chrupiącej kruszonki, ba właśnie kruszonkę najczęściej w pierwszej kolejności "wydłubujemy" ze świeżo upieczonego ciasta;)
Pod tą znakomitą kruszonką ukryły się fantastycznie rozpieczone, lekko orzeźwiające, soczyste morelki. Dodatek płatków owsianych, to również wspaniały wybór. Nie dość, że dzięki nim deser stał się zdrowszy i pożywniejszy, to płatki genialnie wzbogaciły jego smak i fantastycznie chrupały pod zębami.
Myślę, że każdy owoc w takim wydaniu będzie smakował fenomenalnie. Następnym razem zaszaleję z czymś innym, a następny raz na pewno będzie, bo cała rodzina jest na wielkie "tak" dla owocowego crumble:)
Jako dodatek do tej wspaniałej kruszonki wybraliśmy gęsty, zimny jogurt naturalny i właśnie ten dodatek polecam najbardziej. Wspaniała kompozycja smaków.
Najlepszą rekomendacją dla owsianego crumble jest to, że cały deser zniknął na jedno posiedzenie;)
Składniki:
- 100g mąki
- 100g płatków owsianych błyskawicznych
- 150g masła
- 100g cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka szczypt cynamonu
- 500g moreli
Morele umyć, przekroić na połówki i wyjąć pestki.
Owoce równo ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego.
Składniki na kruszonkę zagnieść.
Owoce posypać powstałą kruszonką.
Zapiekać ok. 20-30 minut w 180C.
Deser podawać ciepły, od razu po wyjęciu z piekarnika.
Kruszonkę można serwować z kilkoma kleksami gęstego jogurtu naturalnego, śmietany, albo z bitą śmietaną.
Od kilku dni po głowie chodzi mi nic innego, jak właśnie crumble. :) Twój przepis jest świetny, chyba go wykorzystam!
OdpowiedzUsuńOch dlaczego czytam Twoje posty na pusty brzuch! ;) Jeszcze nawet kawy nie piłam dzisiaj, a tu takie pyszności! Wygląda super, na pewno wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię tak podane owoce. Wchodzą goście i za chwilę już deserek na stole stoi :)
OdpowiedzUsuńi do tego ciepły;)
UsuńNigdy nie robiłam crumble, a wygląda przepysznie;)
OdpowiedzUsuńależ dużo kruszonki tak jak lubię! :)
OdpowiedzUsuńPyszne, zdrowe smaki i pęknie podane !
OdpowiedzUsuńPrzepyszny deser!!!!!
OdpowiedzUsuńpycha! sama często robię owsiankową kruszonkę a całość podaję z gęstym jogurtem. zwykle owoce są bardzo słodkie same w sobie, więc taki jogurcik idealnie pasuje
OdpowiedzUsuń