czwartek, 9 sierpnia 2012

Owsiane crumble z morelami


 Po przyjeździe szybko zachciało mi się czegoś słodkiego, ale broń boże nie przesłodzonego. 
W najbliższym czasie zbierałam się do wypróbowania przepisu na crumble z owocami, a że posiadałam dużą ilość słodkich, maleńkich morelek postanowiłam, że taki dzień właśnie nastał:) 

Wiedziałam, że będzie to coś pysznego, bo nie ma u mnie w domu osobnika, który by nie lubił chrupiącej kruszonki, ba właśnie kruszonkę najczęściej w pierwszej kolejności "wydłubujemy" ze świeżo upieczonego ciasta;) 

Pod tą znakomitą kruszonką ukryły się fantastycznie rozpieczone, lekko orzeźwiające, soczyste morelki.  Dodatek płatków owsianych, to również wspaniały wybór. Nie dość, że dzięki nim deser stał się zdrowszy i pożywniejszy, to płatki genialnie wzbogaciły jego smak i fantastycznie chrupały pod zębami. 

Myślę, że każdy owoc w takim wydaniu będzie smakował fenomenalnie. Następnym razem zaszaleję z czymś innym, a następny raz na pewno będzie, bo cała rodzina jest na wielkie  "tak" dla owocowego crumble:) 

Jako dodatek do tej wspaniałej kruszonki wybraliśmy gęsty, zimny jogurt naturalny i właśnie ten dodatek polecam najbardziej. Wspaniała kompozycja smaków.
Najlepszą rekomendacją  dla owsianego crumble jest to, że cały deser zniknął na jedno posiedzenie;)


Składniki:


  •  100g mąki
  • 100g płatków owsianych błyskawicznych
  • 150g masła
  • 100g cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka szczypt cynamonu
  • 500g moreli

Morele umyć, przekroić na połówki i wyjąć pestki.
Owoce równo ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego.
Składniki na kruszonkę zagnieść.
Owoce posypać powstałą kruszonką.
Zapiekać ok. 20-30 minut w 180C.
Deser podawać ciepły, od razu po wyjęciu z piekarnika.
Kruszonkę można serwować z kilkoma kleksami gęstego jogurtu naturalnego, śmietany, albo z bitą śmietaną.  








Z dziećmi i dla dzieci

9 komentarzy:

  1. Od kilku dni po głowie chodzi mi nic innego, jak właśnie crumble. :) Twój przepis jest świetny, chyba go wykorzystam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Och dlaczego czytam Twoje posty na pusty brzuch! ;) Jeszcze nawet kawy nie piłam dzisiaj, a tu takie pyszności! Wygląda super, na pewno wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię tak podane owoce. Wchodzą goście i za chwilę już deserek na stole stoi :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie robiłam crumble, a wygląda przepysznie;)

    OdpowiedzUsuń
  5. ależ dużo kruszonki tak jak lubię! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne, zdrowe smaki i pęknie podane !

    OdpowiedzUsuń
  7. pycha! sama często robię owsiankową kruszonkę a całość podaję z gęstym jogurtem. zwykle owoce są bardzo słodkie same w sobie, więc taki jogurcik idealnie pasuje

    OdpowiedzUsuń