Ta owsianka chodziła za mną od bardzo dawna.
Byłam zachwycona tym, że przygotowując ją na wieczór, rano bez gotowania, szybko można zjeść pyszne śniadanko.
Z racji, że u nas jest wielu chętnych na tego typu wynalazki wiedziałam, że nie może się nie udać;) Dodatkowo przemawiał do mnie dodatek uwielbianej przez nas Nutelli i soczystych nektarynek:)
Pomysł był bardzo dobry, bo ta całonocna owsianka wszystkich oczarowała!
Na próbę zrobiłam tylko jeden słoiczek, a owsianki oczywiście wyszło za mało, bo każdy z czterech domowników chciał ją spróbować;) Także ostały mi się może ze 2-3 łyżeczki;)
Najfajniejszy przy takiej owsiance jest fakt, że mamy tu szerokie pole do popisu i za każdym razem możemy przyrządzać ją w innej wersji:)
Już marzę o połączeniu, czekolady z wiśniami, o owsiance z tartym jabłkiem i cynamonem lub z dodatkiem masła orzechowego.
Pomysłów mam wiele i na pewno nie skończy się na jednorazowej próbie.
Składniki:
- 5 łyżek płatków owsianych błyskawicznych
- 4 łyżki serka homogenizowanego waniliowego
- 0.4 szklanki mleka
- łyżka Nutelli
- nektarynka
Nektarynkę umyć, obrać, pokroić w kosteczkę.
Owoc dorzucić do owsianki.
Słoik szczelnie zamknąć, potrząsać do wymieszania się składników.
Zostawić w lodówce na całą noc.
Lubię owsiankę z jabłkiem i cynamonem :) Zawsze robiłem klasyczną, gotowaną, często wieczorem pakowałem do pojemnika i miałem gotowe śniadanie na wynos :)
OdpowiedzUsuńno to mnie zaskoczyłaś bo ja jeszcze nie jadłam takiej owsianki, którą się zostawia na całą noc;) zawsze przygotowywałam i od razu była zjadana, a tutaj widzę super pomysł na gotowe śniadanie - wstajesz i jesz! :))
OdpowiedzUsuńwstaję i nie muszę myśleć, co zjem;)
UsuńFajny pomysł, mały nakład pracy a tyle przyjemności z jedzenia!
OdpowiedzUsuńMoje codzienne śniadanie, można nawet dodać płatki owsiane zwykłe, dzięki jogurtowi wychodzą bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńchociaż preferuję tradycyjne owsianki to Twoja wygląda bardzo zachęcająco i kusi mnie coraz bardziej nocna wersja:)
OdpowiedzUsuńzrób koniecznie!:D
UsuńFajny pomysł, choć jak dla mnie owsianka zawsze kojarzy się z czymś ciepłym a nawet gorącym. To dla mnie najczęściej zimowej pożywne śniadanko. Ale Twoja nutellowa wersja jest niczego sobie :-)
OdpowiedzUsuńmiałam takie samo skojarzenie o owsiance jak ty, ale jak widzisz na lato w zimnej wersji też jest jak znalazł;)
UsuńOwsianka bardzo pysznie skomponowana.
OdpowiedzUsuńO tych ,nocnych' owsiankach krążą już prawie legendy, a moja babcia lata temu przygotowywała ją wieczorem na rano i ja też.
Ja się tych legend naczytałam i koniecznie musiałam jej skosztować;)
UsuńPyszności, uwielbiam z nutellą a z masłem orzechowym to najlepsze;)
OdpowiedzUsuńmuszę spróbować kiedyś z tym masłem, bo coś nie mogę się do niego przekonać;) może w takiej wersji mnie zauroczy
UsuńWygląda naprawdę pysznie :) Ale spróbuję bez nutelli ;)
OdpowiedzUsuńza mną też chodzi od dłuższego czasu :) tylko szukam jakiegoś większego słoja, bo z rana to lubię się porządnie najeść ;p
OdpowiedzUsuńkulinarne niebo zamkniete w sloiczku .. :)
OdpowiedzUsuńco zawiera nutelle to musi być pyszne. A Twój magiczny słoiczek na dodatek wygląda fantastycznie :)
OdpowiedzUsuń