poniedziałek, 25 czerwca 2012

Makaron z kurczakiem i pieczarkami


Co tu dużo pisać - klasyka. 
Makaron z dodatkiem pieczarek i soczystą piersią z kurczaka, a wszystko to w delikatnym, lekko śmietanowym sosie. 
To się nie może nie udać. Świetne połączenie smakowe, które zawsze się sprawdza.


Składniki:


  •  podwójna pierś z kurczaka
  • 400g dowolnego makaronu
  • 500g pieczarek
  • cebula
  • 0.5l bulionu
  • 1-2 łyżki oleju
  • 2-3 łyżki śmietany
  • 1-2 łyżki mąki
  • pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz do smaku
  • przyprawa do kurczaka według uznania

Makaron ugotować i odcedzić.  
Pieczarki oczyścić, obrać, pokroić w ćwiartki i wrzucić na patelnię. Cebulę obrać i posiekać. Dorzucić do grzybów. Podsmażyć wszystko na niewielkiej ilości oleju kilka minut.
Filet kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka (najlepiej zrobić to kilka godzin wcześniej, albo dzień wcześniej). Mięso dodać na patelnię z podsmażonymi pieczarkami. Smażyć do momentu zarumienia się mięsa. 
Po tym czasie zalać wszystko bulionem i dusić kilka minut. Pod koniec gotowania wrzucić posiekany szczypiorek. Sos zagęścić mąką i dodać śmietanę.
Podawać z makaronem.






























Kuchnia Bardzo Włoska 2012

21 komentarzy:

  1. I to jest właśnie to co uwielbiam! Pysznie wygląda:))

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak, klasyka i to właśnie jest jedno z moich ulubionych dań!

    OdpowiedzUsuń
  3. pycha! uwielbiam makarony z takimi dodatkami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. No fakt, klasyka, ale jaka pyszna klasyka:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie połączenie sprawdza się zawsze :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Grzyby świetnym dodatkiem do makaronu, talerz pełen pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten szczypiorek miło to ożywia, wygląda smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Za pieczarkami nie przepadam, ale ostatnie zdjęcie sprawia, że z przyjemnością zjadłabym to danie! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam! mam kilka razy w tygodniu i jeszcze się nie nudzi :) pycha

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo apetyczne danko i szybkie w przygotowaniu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bo o to w tym wszystkim chodzi: szybko i smacznie!:)

      Usuń
  11. I najbardziej proste danie można zepsuć...
    A tutaj ? Uwieńczenie tej "klasyki" nutą szczypiorku nadaje jej iście królewski smak....
    Cieszę się, że Ciebie odkryłam...
    Ściskam serdecznie.
    Cedra.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...