Co tu dużo pisać - klasyka.
Makaron z dodatkiem pieczarek i soczystą piersią z kurczaka, a wszystko to w delikatnym, lekko śmietanowym sosie.
To się nie może nie udać. Świetne połączenie smakowe, które zawsze się sprawdza.
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka
- 400g dowolnego makaronu
- 500g pieczarek
- cebula
- 0.5l bulionu
- 1-2 łyżki oleju
- 2-3 łyżki śmietany
- 1-2 łyżki mąki
- pęczek szczypiorku
- sól, pieprz do smaku
- przyprawa do kurczaka według uznania
Makaron ugotować i odcedzić.
Pieczarki oczyścić, obrać, pokroić w ćwiartki i wrzucić na patelnię. Cebulę obrać i posiekać. Dorzucić do grzybów. Podsmażyć wszystko na niewielkiej ilości oleju kilka minut.
Filet kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka (najlepiej zrobić to kilka godzin wcześniej, albo dzień wcześniej). Mięso dodać na patelnię z podsmażonymi pieczarkami. Smażyć do momentu zarumienia się mięsa.
Po tym czasie zalać wszystko bulionem i dusić kilka minut. Pod koniec gotowania wrzucić posiekany szczypiorek. Sos zagęścić mąką i dodać śmietanę.
Podawać z makaronem.
I to jest właśnie to co uwielbiam! Pysznie wygląda:))
OdpowiedzUsuńO tak, klasyka i to właśnie jest jedno z moich ulubionych dań!
OdpowiedzUsuńmoje też:)
Usuńpycha! uwielbiam makarony z takimi dodatkami :)
OdpowiedzUsuńNo fakt, klasyka, ale jaka pyszna klasyka:-)
OdpowiedzUsuńklasyka jest najlepsza!:D
UsuńBardzo smakowity obiad
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńTakie połączenie sprawdza się zawsze :)
OdpowiedzUsuńGrzyby świetnym dodatkiem do makaronu, talerz pełen pyszności :)
OdpowiedzUsuńgrzyby urozmaicą każde danie:)
UsuńTen szczypiorek miło to ożywia, wygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńZa pieczarkami nie przepadam, ale ostatnie zdjęcie sprawia, że z przyjemnością zjadłabym to danie! :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam! mam kilka razy w tygodniu i jeszcze się nie nudzi :) pycha
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne danko i szybkie w przygotowaniu.
OdpowiedzUsuńbo o to w tym wszystkim chodzi: szybko i smacznie!:)
Usuńuwielbiam taką klasykę :)
OdpowiedzUsuńkto nie lubi;)
UsuńProste i przepyszne :)
OdpowiedzUsuńdokładnie;)
UsuńI najbardziej proste danie można zepsuć...
OdpowiedzUsuńA tutaj ? Uwieńczenie tej "klasyki" nutą szczypiorku nadaje jej iście królewski smak....
Cieszę się, że Ciebie odkryłam...
Ściskam serdecznie.
Cedra.