niedziela, 24 czerwca 2012

Dżem truskawkowy z extra dużymi kawałkami owoców



Sezon truskawkowy pomału będzie dobiegał końca, a ja już zaczynam łapać deprechę, że przyjdzie mi  czekać na nie cały, długi rok. Chcąc zatrzymać ten niepowtarzalny smak i letni zapach, postanowiłam zamknąć go na dłużej w... słoiku:)
Pomysł był świetny, bo w prosty i szybki sposób wyszło mi sporo domowego dżemu z dużymi kawałkami owoców, który mogę sobie zaserwować kiedy tylko zatęsknię za latem.


Składniki:

  • 2kg truskawek
  • 660g cukru ( po 330g na każdy kilogram owoców)
  • sok z połowy cytryny
  • 2 żelfixy 
  • kilka łyżek wody
Słoiki umyć i wyparzyć. 
Truskawki opłukać, usunąć szypułki i pokroić według uznania. Wymieszać z żelfixem, cukrem, sokiem z cytryny i z odrobiną wody. Zagotować. Często mieszając gotować kilkanaście minut na małym gazie.
Gorący dżem natychmiast przekładać do słoików i szczelnie zamykać.





Truskawki 2012 Konfitury

20 komentarzy:

  1. Moja mama też robi dżemy z żelfixami - są boskie, bo owoce nie są ugotowane na śmierć. Zajadam się takimi dżemami w wielkim smakiem :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten dżem jest pyszny, wyjątkowy, idealny na zimowe i jesienne dni;)

    OdpowiedzUsuń
  3. To prawdziwy skarb na jesienno zimowe dni!!! Piękny dżemik :))))

    OdpowiedzUsuń
  4. O!:) A u mnie dzisiaj podobnie, ale powidła truskawkowe. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. mmm! też miałam robić, ale truskawki dalej są u mnie po 8,5 i trochę dziwnie smakują więc mocno się waham... a Twoje dżemory wyglądają cudnie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja mam już zrobionych 15 słoiczków na zimę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Też zrobiłam , ale mój nieco się "rozciapciał " , a Twój piękny :)

    OdpowiedzUsuń
  8. looks lovely and delicious...mouthwatering!

    OdpowiedzUsuń
  9. Domowe konfitury są zawsze najlepsze, doskonałe na późniejsze dni, uwielbiam właśnie takie z kawałkami, pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. prawie początek lipca, a truskawki były i wciąż są piekielnie drogie... nie opłaca się ich kupować na mus... małym słoiczkiem dżemu narobi się sobie tylko ochoty :( a szkoda...

    OdpowiedzUsuń
  11. ja ostatnio też robiłam dżemik z truskawek, ale wyszła mi z tego marmolada - za długo gotowałam i zrobiła się strasznie gęsta :P no ale cóż ćwiczenie czyni mistrza :)) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Mmm kto by nie lubił domowych przetworów. Dlatego zdecydowałam sie zrobić dżem z wiśni ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  14. ach, lubię zamknięte w słoiku truskawki. kiedy nastaje zima, a ja odkręcam taki słoiczek.. ach!

    OdpowiedzUsuń
  15. Miałam zrobić wczoraj! ale w końcu zamiast dżemu powstał koktajl truskawkowy :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Z tą bułką wygląda super apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Moja mama swojego czasu robiła taki dżem i pamiętam, że bardzo się nim zajadałam Był pyszny, bez żadnej chemii, i to jeszcze z truskawek z działeczki.

    OdpowiedzUsuń
  18. Pyszności..aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Mmmm smak lata zima uwielbiam to jak mi sie będzie chcialo to zrobie chociaz 2 sloiczki ;)

    OdpowiedzUsuń