Wiem, wiem truskawki, znowu truskawki:) Nic nie poradzę na to, że to taki pyszny, wdzięczny owoc, który gdziekolwiek dodany, wspaniale smakuje.
W naszym rejonie są krótko dostępne, dlatego muszę się nimi nacieszyć przed końcem sezonu, bo mrożone, to już nie to samo.
Wbrew pozorem najlepsze jest to, co najprostsze. Lubię eksperymentować, ale często tęsknię do zwykłej klasyki, do smaków sprzed lat, do prostoty, a nie ma nic lepszego od klasycznego drożdżowego z kruszonką, albo najprostszego, kruchego ciasta z dodatkiem soczystych truskawek.
Tym razem zdecydowałam się na kruche.
Efekt? Połowa wyszła z blachy nie zdążywszy jeszcze wystygnąć:)
Składniki:
- 3- 3.5 szklanki mąki
- szklanka cukru
- cukier waniliowy
- kostka masła
- 2 żółtka + 1 jajko
- 1 łyżka śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka kaszy manny
- truskawki 700g
Piekarnik rozgrzać do 200C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Truskawki obrać z szypułek.
Połową ciasta wylepić dno blaszki. Posypać kaszą manną. Na warstwie ciasta ułożyć gęsto truskawki. Owoce posypać resztą ciasta startą na tarce lub porwaną palcami na małe kawałki.
Włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec ok 40-45 minut.
Taki sezon, ze truskawki wpraszaja sie wszedzie - a ja im wcale nie mam tego za zle :)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńCiacho ze świeżymi truskawkami zawsze jest dobre :) Twoje wygląda pysznie
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ♥ Pati
ale fajne ciasto :) jak przegladam blogi z ciastem truskawkowym wszytskie takie rozlazłe a twoje takie sliczne i delikatne :) pycha
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Ciasto naprawdę świetne , a ciekawe czy z jabłuszkami też by sie udało ?
OdpowiedzUsuńMoja córka jet uczulona na truskawki :(
z jabłkami, musem jabłkowym, budyniem czy innymi owocami również wyjdzie pyszne. Często kruche robię z jednego przepisu, a zmieniam tylko nadzienie:) Pozdrawiam
UsuńTo chyba wypróbuję :)
Usuńkocham takie ciasta tylko ja zawsze jem z jabłkami albo wiśniami. z truskawkami nie jadłam
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam to ciasto, jest przepyszne:).....miało być dla gości ale chyba je sama zjem:):)
OdpowiedzUsuńzawsze można upiec drugie:P cieszę się, że smakuje:)
UsuńJasne że można......a dupa rośnie:)...hahaha
OdpowiedzUsuńWitam zrobilam wczoraj okolo 21 obudzilam sie został kawałek... wyszlo tak pyszne ze dzis bedzie powtorka;D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam Marta
bardzo się cieszę:)
Usuńkasze manne na ciasto czy blache posypac?
OdpowiedzUsuńMannę sypiemy na ciasto, po to żeby ciasto nie wpiło nadmiaru soku z truskawek. Będzie wtedy "ciapowate"
Usuńdziekuje bardzo:) zaraz biore sie za robienie ciasta:)pozdrawiam
OdpowiedzUsuńciasto upieczone...jest super:)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę:D Smacznego!
UsuńWitam
OdpowiedzUsuńMam pytanie, czy to ciasto można również ze śliwkami? Z truskawkami było pyszne:)....pozdrawiam serdecznie:)
OK......poczytałam dokładniej i już wiem że można ze śliwkami....sie biera do roboty:):)
UsuńMiłej niedzieli życzę:)
Good post! We are linking to this particularly great post on our site.
OdpowiedzUsuńKeep up the great writing.
My homepage ; contractors in Orlando fl
Pierwszy raz pieklam z truskawkami , wyszlo bardzo dobre , wszystkim smakowalo , dziekuje jeszcze nie raz skorzystam z tego przepisu :)
OdpowiedzUsuńCiasto juz w piekarniku, pachnie smakowicie. Dziękuję za przepis :*
OdpowiedzUsuń