Uwielbiam wszelkiego rodzaju dania makaronowe, począwszy od klasycznego spaghetti, na sałatkach z dodatkiem makaronu skończywszy.
Przy takich potrawach można poszaleć, dowolnie łączyć składniki, testować różne smaki, a to jest to co w kuchni lubię najbardziej - kombinować;)
Zachciało mi się makaronu z dodatkiem bardziej eleganckim i ekskluzywnym niż zwykłe mięso mielone, lub kurczak. Tak właśnie powstało Fusilli z mascarpone. Muszę przyznać, że taka wersja według mnie pobiła na głowę klasyczny makaron Carbonara.
To jest pyszne!
Składniki (2 - 3 osoby):
- opakowanie 250g serka mascarpone
- 250 -300g szynki w kawałku
- jeden por
- 300g makaronu (u mnie makaron świderki Fusilli)
- pomidor
- łyżka masła
- zioła prowansalskie
- sól i pieprz do smaku
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
Pora pokroić w pół krążki i udusić na maśle ok. 10 minut. Szynkę pokroić w paseczki, dodać do pora, chwilkę podsmażyć. Serek mascarpone, zioła prowansalskie, ewentualnie sól i pieprz połączyć ze składnikami na patelni. Wszystko mieszać na małym ogniu ok 3 minuty.
Pomidora sparzyć, pokroić w grubsze plasterki.
Na talerz wyłożyć makaron, na nim sos, a wszystko obłożyć kawałkami świeżych pomidorów.
Lubię kolorowe makarony. Szkoda, że nie ma takich bezglutenowych:)
OdpowiedzUsuńJa również lubię makarony w każdej postaci :-) Przyznaję jednak, ze z tym serkiem jeszcze nie jadłam. Wygląda bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńPięknie, kolorowo i przepysznie :)
OdpowiedzUsuńTak wygląda jak w tytule :)
OdpowiedzUsuńJak to danie pobiło carbonarę to ja koniecznie muszę tego spróbować :-)
OdpowiedzUsuńJoanna Skoraczyńska moim skromnym daniem pobiło carbonarę, którą uwielbiam:) wiadomo są gusta i guściki, ale według mnie przepis do wypróbowania:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie. Nie miałam pomysłu na sobotni obiad, a teraz już mam :) Dzięki za fajny pomysł. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDanie rewelacyjne:)
OdpowiedzUsuń