wtorek, 29 kwietnia 2014

Kruche babeczki z rabarbarem



Nie mogłam się powstrzymać przed kupnem, gdy ujrzałam pierwszy, tegoroczny rabarbar na straganie.
Musiałam go mieć!;)

Tradycyjnie, jak pierwszy raz w każdym sezonie, zamarzyła mi się pachnąca drożdżówka z kwaskowym rabarbarem.
Plany jednak uległy zmianom, postanowiłam bardziej poszaleć.

Takim sposobem powstały pyszne, kruchutkie, babeczki z rabarbarowym nadzieniem lub jak kto woli - tarteletki z rabarbarem. Całość zwieńczyła odrobina bitej śmietany.

Kruchutka babeczka, kwaskowy rabarbar i słodka bita śmietana, to nie mogło się nie udać!
I udało si.
Moi najmłodsi panowie byli w siódmym niebie;)

Tym przepisem rozpoczynam mój ulubiony, letni sezon rabarbarowy:)

Składniki:

ciasto
  • 2 szklanki mąki
  • 120g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 szczypty soli
 nadzienie
  • 500g rabarbaru
  • 60g cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 0.4 szklanki wrzątku
  • 250ml śmietanki 30% + 1 łyżka cukru pudru
Składniki na ciasto zagnieść.
Schłodzić w lodówce ok. 2h.
Schłodzonym ciastem wylepić foremki do tartaletek.
Piec w 180C ok. 15 minut, do zrumienienia ciasta.
Gotowe korpusy do babeczek wystudzić.
Rabarbar, obrać, drobno pokroić.
Rabarbar uprażyć z cukrem do momentu aż zacznie się rozpadać.
Żelatynę rozpuścić w 0.4 szklanki wody, dodać do rozpieczonego rabarbaru.
Każdą babeczkę wypełnić rabarbarowym nadzieniem.
Ubić śmietankę z łyżką cukru pudru.
Śmietanką udekorować tartaletki.
Babeczki włożyć na jakiś czas do lodówki, do stężenia.












 


niedziela, 27 kwietnia 2014

Kremówka papieska



Kremówki, to słodkość zrobiona na specjalne życzenie, dla mojego Em, który nie wyobrażał sobie tego weekendu, bez kremówki papieskiej;) 

Kremówka, to ciasto,z naszego dzieciństwa, obok którego żadne z nas nie jest w stanie przejść obojętnie. 
Ze stołu znika jako pierwsza, w mgnieniu oka i wcale nie dziwię się Janowi Pawłowi II, że tak ją sobie ukochał.  
My też ją uwielbiamy:)
To wyjątkowe ciasto, które zawsze smakuje wybornie!

W Polce, kremówki zrobiły zawrotną furorę, po pamiętnej pielgrzymce papieża do Polski w 1999r.
Od tego momentu, każdy chciał skosztować słodkiego specjału, tak lubianego przez polskiego papieża.

Mimo, że nikt nie zna tajemniczej receptury, papieskiej kremówki z Wadowic z tamtych lat, to jej czar trwa do dziś.
Dzisiejsze kremówki, z pewnością smakują inaczej od tych, którymi zajadał się Jan Paweł II, to jednak uwielbiane są przez miliony ludzi, nie tylko w Polce;)

Składniki:
  • 2 płaty ciasta francuskiego (można zrobić domowe)
  • 3 żółtka
  • 1l mleka
  • 100g masła (nie margaryny!)
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • 6 łyżek mąki
  • 50ml rumu (ja nie dałam)
  • cukier puder do posypania
Płat ciasta francuskiego ułożyć na dnie prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto nakłuć w kilkunastu miejscach.
Piec ok. 20 minut w 200C.
Z drugim płatem zrobić, to samo.
Przed włożeniem do piekarnika można pociąć go już na kwadraty, by później nie było problemu przy krojeniu kremówki.
Zrobić krem.
3/4 ilości mleka zagotować z cukrem i masłem.
W pozostałej części mleka wymieszać mąkę i żółtka.
Powstałą mieszankę wlać do gotującego mleka.
Budyń ciągle mieszać.
Trzymać na gazie dopóki nie przestanie gęstnieć.
Gorącą masę wylać na pierwszy płat ciasta francuskiego (ten nie pokrojony).
Przykryć drugą warstwą ciasta. 
Wystudzić.
Schłodzić w lodówce kilka godzin.
Ciasto pokroić na kwadraty, posypać cukrem pudrem.









Smaki dzieciństwa

sobota, 26 kwietnia 2014

Pene z wędzonym kurczakiem




Makaron z wędzonym kurczakiem, to prosty i smaczny pomysł, na szybki obiad.
Idealne danie, gdy brak nam czasu na stanie w kuchni.

Składniki:
  • makaron pene
  • 1 udko z wędzonego kurczaka (400g)
  • 1- 2 cebule
  • 100g wędzonego boczku
  • 150g zielonego groszku
  • 200ml śmietanki 30%
  • 0.5 pęczka szczypiorku
  • 3 ząbki czosnku
  • 50g parmezanu
  • sól i pieprz do smaku
Cebulę obrać, posiekać. 
Podsmażyć z roztartym czosnkiem, pokrojonym w kosteczkę boczkiem, kurczakiem i groszkiem.
Dodać śmietankę.
Sos trzymać przez chwilę na małym gazie.
Doprawić solą, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem.
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.
Gorący makaron wymieszać z gotowym sosem i tartym parmezanem.








czwartek, 24 kwietnia 2014

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym


Polędwiczki wieprzowe, uwielbiam za ich kruchość, soczystość i delikatność.
Poza tym, są łatwe i szybkie w przygotowaniu.

Niewiele im trzeba, by rozpływały się w ustach i zachwyciły podniebienia swoim smakiem.
Każdemu polecam.

Składniki:
  • 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 600g)
  • 1-2 cebule dymki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 200 -300ml rosołu
  • 1 łyżka masła
  • 3-4 łyżki kwaśnej śmietany (12%/18%)
  • 1 łyżka mąki
  • sól i pieprz do smaku
Polędwicę pokroić na plastry, lekko rozbić.
Doprawić solą i pieprzem.
Schować do lodówki najlepiej na kilka godzin.
Mięso wraz z posiekaną cebulą podsmażyć z obu stron  na maśle.
Polędwiczki zalać rosołem.
Dusić kilka minut.
Pod koniec duszenia dodać śmietanę, posiekany szczypior.
Sos zagęścić mąką.
Doprawić solą i pieprzem.
Podawać np. z młodymi ziemniakami.

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym

wtorek, 22 kwietnia 2014

Czekoladowe ciasteczka ze świeżą miętą



Dzisiaj proponuję Wam obłędne, czekoladowe ciasteczka, z świeżym, orzeźwiającym miętowym akcentem.

Ciasteczka wypatrzyłam jakiś czas temu u Kasi, choć pięknie wyglądały, długo zwlekałam z ich upieczeniem.
Teraz baaaardzo żałuję, są boskie!

Mocno czekoladowe, swoim smakiem i konsystencją przypominają brownie, przyjemnie chrupiące z zewnątrz oraz mięciutkie i lekko ciągnące w środku.
Dodatek świeżej mięty, sprawia, że ciasteczka, mimo że czekoladowe, nie są absolutnie przesłodzone. 
Są idealne, przyjemnie odświeżające!
Ze szklanką mleka- pycha:)

Składniki:
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 0.5 szklanki posiekanej, świeżej mięty
  • 0.5 szklanki dobrego, gorzkiego kakao
  • 2 jajka
  • 80-100g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Połączyć wszystkie suche składniki (mięta też).
Rozpuszczone, wystudzone masło połączyć z roztrzepanymi jajkami.
Dodać do suchych składników.
Zagnieść ciasto.
Zagniecione ciasto schłodzić ok. 1 godzinę w lodówce.
Ze schłodzonego ciasta uformować ok. 18 kul (wielkość orzecha włoskiego).
Aby ciastka nie skleiły się podczas pieczenia, na blaszce, za jednym zamachem układać max. po 9 kul.
Ciasteczka piec w 180C, dokładnie 10 minut (nie dłużej, bo wyschną).
Upieczone ciastka studzić na blaszce (gorące są zbyt miękkie).












sobota, 19 kwietnia 2014

Wesołych Świąt!

Kochani Moi!

Z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych
składam wiosenne życzenia,
Aby w czas Święta Paschy w Waszych sercach,
rodzinach i domach zagościła radość, spokój
i wielka nadzieja odradzającego się życia. 

Aneta

piątek, 18 kwietnia 2014

Kisielowa babka malinowa



Pulchna, wilgotna, pięknie pachnąca malinami- kisielowa babka malinowa.  
Po prostu idealna!

Nie za słodka, rozpływająca się w ustach, o lekko owocowym aromacie.
Dzięki dodatkowi kisielu, przyciąga wzrok każdego, swoim cudnym, różowym kolorem.

Trudno się jej oprzeć i nie dokrawać sobie kolejnych kawałków;)

W dodatku, zawiera nietypowy składnik - kisiel:)
To właśnie on był powodem, dla którego szybko musiałam przetestować przepis na tą babkę.
Efektem końcowym jestem zachwycona:)

Swoim smakiem i wyglądem, babka kisielowa zachwyci  każdego amatora słodkich wypieków.
Będzie również piękną ozdobą wielkanocnego stołu.

Gorąco polecam!
Babka grzechu warta:) 

Inspiracja Słodkie fantazje

Składniki:
  • 300g mąki
  • 200g cukru
  • 1 opakowanie kisielu malinowego ( opakowanie 40g)
  • 4 jajka
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200ml jogurtu
  • 50 ml oleju
lukier
  • 0.5 szklanki cukru pudru
  • sok z 0.5 cytryny
Jajka ubić z cukrem  i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Ciągle miksując dodać przesianą mąkę i proszek.
Dodaj jogurt i olej.
Zmiksować do połączenia się składników.
Połowę ciasta przelać do formy na babkę.
Do drugiej części dodać kisiel.
Wymieszać.
By kolor był intensywniejszy można dodać kilka kropel barwnika spożywczego lub soku z buraka/malin.
Ciasto z dodatkiem kisielu wylać na jasną część.
Babkę piec w 40-50C, do suchego patyczka w 180C.
Gotową babkę wystudzić.
Wystudzoną babkę polać lukrem.









Babki i babeczki Wielkanocne Smaki - edycja IV