czwartek, 24 kwietnia 2014

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym


Polędwiczki wieprzowe, uwielbiam za ich kruchość, soczystość i delikatność.
Poza tym, są łatwe i szybkie w przygotowaniu.

Niewiele im trzeba, by rozpływały się w ustach i zachwyciły podniebienia swoim smakiem.
Każdemu polecam.

Składniki:
  • 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 600g)
  • 1-2 cebule dymki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 200 -300ml rosołu
  • 1 łyżka masła
  • 3-4 łyżki kwaśnej śmietany (12%/18%)
  • 1 łyżka mąki
  • sól i pieprz do smaku
Polędwicę pokroić na plastry, lekko rozbić.
Doprawić solą i pieprzem.
Schować do lodówki najlepiej na kilka godzin.
Mięso wraz z posiekaną cebulą podsmażyć z obu stron  na maśle.
Polędwiczki zalać rosołem.
Dusić kilka minut.
Pod koniec duszenia dodać śmietanę, posiekany szczypior.
Sos zagęścić mąką.
Doprawić solą i pieprzem.
Podawać np. z młodymi ziemniakami.

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym

24 komentarze:

  1. Spiknęłyśmy się śmietanowo;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Doskonale przygotowane! Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  3. jak dla mnie obiad doskonały !

    OdpowiedzUsuń
  4. wpraszam się na obiad do Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. I już ze szparagami?:-) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie mogłam się powstrzymać gdy je ujrzałam pierwszy raz w tym sezonie:D miałam na nie niesamowitą ochotę:P

      Usuń
  6. Wszystko się zgadza co napisałaś o polędwiczkach. Dodam jeszcze, że można je przygotowywać często i się nie znudzą :)

    OdpowiedzUsuń
  7. mniam!:) jak dawno nie jadłam żadnego mięska w sosiku.

    OdpowiedzUsuń
  8. Tak dawno nie jadłam! Wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo smakowity obiadek,ale po co kilka godzin trzymać w lodówce.Wystarczy 30 minut.To są cienkie plastry mięsa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja lubię dobrze doprawione mięso, dlatego najczęściej każde doprawiam dzień wczesniej

      Usuń
  10. Marzę o takim obiadku! Wygląda znakomicie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ojej ale zachęcająco wygląda.
    Przepis koniecznie do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  12. Lubię takie domowe obiadki, a teraz, kiedy minęło już 8 godzin od mojej kolacji, to mam ochotę ekran polizać !


    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  13. Dałam jeszcze do sosu odrobinkę sera żółtego. Wyszło mega pyszne. Polecam przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Super przepis. Ja lubię jeszcze do tego sosu dodać kurki :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Zaraz się zabieram mniam wyglądają smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  16. Właśnie jestem w trakcie przyrządzania. Tyle, że robię w sosie koperkowym. Zobaczymy co wyjdzie

    OdpowiedzUsuń
  17. Moja babcia zaciągała sosy mąką 50 lat temu - tak samo robila kisiel z owoców. Ja dzis sos redukuje, bo chce sos a nie kisiel. Rosół drobiowy czy bulion jarzynowy do wieprzowiny ? Ja zamiast tego daje biale wino albo sezonowo cydr własnej roboty. Polecam zaktualixowac przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojojoj.jakas ty nowoczesna

      Usuń
    2. Oj oj oj, a mnie smakuje podciągniety mąką, smaki dzieciństwa nie do podrobienia

      Usuń
  18. Pyszny przepis��������

    OdpowiedzUsuń