czwartek, 22 stycznia 2015

Paprykowe tagliatelle z sosem grzybowym z prawdziwków



Wspaniałe, aromatyczne, pachnące dania, potwierdzające przekonanie, że nie tylko mięsny obiad może być smaczny.

Pychota!

Składniki:
  • 1 szklanka bulionu
  • 250 g mrożonych prawdziwków
  • 1 mała cebula szalotka
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1-2 łyżki śmietany 12%/16%
  • 1 łyżka mąki
  • sól i pieprz, suszony czosnek
  • 0.5 pęczka szczypiorku
  • 250g świeżego makaronu tagliatelle ( u mnie paprykowe)

Cebulę posiekać, zeszklić na maśle.
 
Grzyby pokroić na mniejsze kawałki. 
Dodać do masła. 
Usmażyć. 
Dodać tymianek, sól, pieprz, czosnek. 
Zalać bulionem. 
Dusić jeszcze kilka minut. 
Pod koniec duszenia sos zagęścić mąką. 
Dodać zahartowaną śmietanę i posiekany szczypiorek. 
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. 
Ugotowany makaron polać sosem, podawać na ciepło. 








3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...