niedziela, 21 września 2014

Orientalne sajgonki z wieprzowiną i kolendrą


Jako wielka fanka, stylu gotowania  i entuzjastka wszystkich orientalnych smaków, nie mogłam nie pokusić się i nie przygotować, orientalnej wersji uwielbianych przez nas sajgonek.

Sajgonki, które dzisiaj Wam zaproponuję, są pełne smaku i aromatu, smakują obłędnie świeżo. 
Kubki smakowe wariują:)

Dzisiejsze sajgonki, podane w nieklasycznej wersji, z dodatkiem wieprzowiny, warzyw i świeżej kolendry, znajdują się na samym szczycie moich ulubionych dań. 
Są tak dobre, że w trakcie minionego miesiąca, przygotowywałam je aż trzy razy! 

Lepszej reklamy tym sajgonkom, chyba już nie muszę robić:)

Jako dodatek do sajgonek, zaserwowałam  piekielnie dobry, brzoskwiniowy chutney z chili.
Po przepis na ten genialny, uniwersalny sos do wszystkiego, zapraszam następnym razem, w kolejnym poście, znajdziecie szczegółowe informacje.

Składniki:
  • 2 opakowania papieru ryżowego
  • olej do smażenia
nadzienie
  • 600g chudej, mielonej wieprzowiny (u mnie mielone z szynki)
  • 2 zupki chińskie (typu vifon)
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 2 łyżki tartego imbiru
  • 0.4 szklanki grzybów mun
  • 0.4 szklanki świeżej kolendry
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 3-4 łyżki sosu sojowego
  • sól + pieprz
Mięso usmażyć z posiekaną cebulą, pokrojoną w słupki marchewką, pokrojonymi grzybkami mun (uprzednio zalanymi wodą i pozostawionymi do napęcznienia).
Makaron (wraz z proszkiem, który jest w opakowaniu) zalać wrzącą wodą (połową ilości, która podana jest na opakowaniu).
Pozostawić do napęcznienia.
Usmażone mięso wymieszać z makaronem.
Doprawić sosem sojowym, skórką z cytryny, tartym imbirem, posiekaną kolendrą, solą i pieprzem.
Papier ryżowy pojedynczo wkładać do letniej wody.
Na środek nakładać porcje farszu, zwijać jak krokiety.
Sajgonki smażyć na złoto, ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju.
Podawać na gorąco z ulubionym dipem.










10 komentarzy:

  1. Takie domowe sajgonki z sosem muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. muszę zrobić! mam wszystkie potrzebne składniki, więc do dzieła!

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam sajgonki, szczególnie domowe! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepis. Dziś robiłem na obiad. Żona była zachwycona.

    OdpowiedzUsuń
  5. ale one cudowne ! jeszcze nigdy nie robiłam, ale patrząc na Twoje pyszności, na bank się skuszę ! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam je!!! w Twojej wersji mega apetyczne

    OdpowiedzUsuń
  7. Wiesz Anetko, nigdy nie robiłam sajgonek, ale widzę że ten przepis jest świetny. Kiedy patrzę na zdjęcia, to mnie tak kusi, kusi. Chyba się skuszę i zrobię i... zjem :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...