piątek, 6 czerwca 2014

Szafranowe risotto ze szparagami



Jak już zdążyliście zauważyć, szparagi, całe stosy szparagów, zagościły u mnie na dobre:)
W sumie trudno się dziwić, kiedy ktoś, tak jak ja, czeka na nie przez cały rok.
Dlatego jak już mogę, szaleję z nimi na całego, bo sezon na szparagi jest taaaaaaaki krótki.
Wkrótce znów będę tylko tęsknić;)

Oto kolejna, moja próba najedzenia się ich na zapas;)

Risotto szafranowe ze szparagami, to świetny pomysł na letni, aromatyczny, sezonowy obiad.
To danie, nie tylko smakuje latem, ale i również odpowiada mu swoim pięknym kolorem.
Żółć i zieleń, coś pięknego!:)

Nawet największy przeciwnik ryżu, mój młodszy synek, zajada się takim risotto z ogromnym smakiem.

Chyba już nie muszę niczego więcej dodawać.
Po prostu polecam, bo to naprawdę niezwykle smaczne danie!:) 

W sezonie szparagowym polecam również: lekką sałatkę ze szparagami z jajkiem w koszulce, tartę ze szparagami,  szparagi w szynce szwarcwaldzkiej pod beszamelem, szparagi z jajkiem w koszulce w sosie holenderskim, krem ze szparagów z wędzonym łososiem, polędwiczki wieprzowe w sosie szparagowym, tagliatelle ze szparagami, quiche ze szparagami i wędzonym łososiem.



Składniki ( 2-3 porcje):
  • 200g ryżu arborio
  • pęczek zielonych szparagów
  • 1 cebula
  • 4 łyżki masła
  • 2 szklanki bulionu mięsno warzywnego
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 2 szczypty szafranowych nitek
  • sól, świeżo mielony pieprz do smaku
  • 30g tartego parmezanu
Szparagi oczyścić, odciąć zdrewniałe końce i główki.
Główki odłożyć na bok.
Szparagi pokroić na mniejsze kawałki.
Cebulę posiekać.
Zeszklić na łyżce masła.
Dodać ryż i kolejną łyżkę masła.
Ryż podsmażyć do momentu aż się zeszkli.
Po tym czasie zalać winem, poczekać aż odparuje.
Dodać pokrojone szaragi (oprócz główek) i szafran.
Ryż dusić do miękkości, stopniowo dolewając bulion.
Bulion dodawać dopiero wtedy gdy zostanie cały wchłonięty przez ryż.
Pod koniec duszenia, kiedy ryż będzie już prawie miękki dodać główki szparagów, parmezan i resztę masła.
Dusić jeszcze kilka minut.
Posolić i popieprzyć do smaku.
Gotowe risotto, oprószyć świeżo mielonym pieprzem i tartym parmezanem.
Od razu podawać.








Nowalijkowe Kucharzenie Lato w pełni!

11 komentarzy:

  1. Pyszna propozycja! Szkoda, że niemożna najeść się na zapas :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Risotto ze szparagami uwielbiam ponad miarę więc zabieram Ci nawet nie porcję a całą patelnię :-D

    OdpowiedzUsuń
  3. smakowicie wygląda to danie!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Szparagi to jest zdecydowanie to! Szkoda, że się kończą, pozdrawiam:)
    tastyvariations.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapisuję do absolutnie najpilniejszych! Wygląda REWELACYJNIE!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszna propozycja:-) Chętnie się wproszę:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. :)) Mniam, wygląda pysznie! Ja też ubolewam, że sezon na szparagi jest taki krótki, ale może w tym cały ich urok :) Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie risotto ze szparagami to danie dla mnie. Bardzo apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda cudownie! Super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  10. wielkokrotnie w ciągu roku wykonuje to poąącznie. Lepszej reklamy raczej nie potrzeba ;)

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń