Kilka dni temu podałam Wam przepis na konfiturę z róży.
Obiecałam, że wkrótce pokażę, co jeszcze ciekawego może powstać z płatków dzikiej róży.
Tak jak obiecałam, podsyłam Wam przepis, na cudownie pachnący, aromatyczny cukier różany, w obłędnym, różowym kolorze.
Cukier różany, idealnie nadaje się do dekoracji słodkich wypieków, deserów czy lodów.
Z powodzeniem, zastąpi również zwykły cukier lub cukier waniliowy i nada naszym słodkościom wspaniałego różanego aromatu.
Składniki:
- szklanka płatków dzikiej róży
- 2 szklanki cukru
Płatki róż zmielić blenderem.
Wymieszać z cukrem.
Rozsypać na talerzu, przykryć bawełnianą ściereczką i suszyć 1-2 dni.
Wysuszony cukier przesypać do słoiczka, szczelnie zamknąć.
Cukier różany dodawać do ciast deserów zamiast np. cukru waniliowego lub używać do dekoracji.
Super sprawa i jak pięknie pachnie.:)
OdpowiedzUsuńJest fantastyczny, i ma wspaniały aromat! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMogę prosić o malutki słoiczek:-)
OdpowiedzUsuńrobiłam tylko lawendowy, ale różany byłby boski :)
OdpowiedzUsuńpiękny kolor!!
OdpowiedzUsuńSuper kolor!
OdpowiedzUsuńJestem za... robieniem domowych przetworów, które następnie wykorzystujemy najczęściej do ciast. Świetnie zrobiłaś ten cukier.
OdpowiedzUsuń