czwartek, 5 czerwca 2014

Cukier różany




Kilka dni temu podałam Wam przepis na konfiturę z róży.
Obiecałam, że wkrótce pokażę, co jeszcze ciekawego może powstać z płatków dzikiej róży.

Tak jak obiecałam, podsyłam Wam przepis, na cudownie pachnący, aromatyczny cukier różany, w obłędnym, różowym kolorze.

Cukier różany, idealnie nadaje się do dekoracji słodkich wypieków, deserów czy lodów. 
Z powodzeniem, zastąpi również zwykły cukier lub cukier waniliowy i nada naszym słodkościom wspaniałego różanego aromatu.
 

Składniki:
  • szklanka płatków dzikiej róży
  • 2 szklanki cukru
Płatki róży oczyścić, poobrywać białe końcówki.
Płatki róż zmielić blenderem.
Wymieszać z cukrem.
Rozsypać na talerzu, przykryć bawełnianą ściereczką i suszyć 1-2 dni.
Wysuszony cukier przesypać do słoiczka, szczelnie zamknąć.
Cukier różany dodawać do ciast deserów zamiast np. cukru waniliowego lub używać do dekoracji.




Domowy Wyrób

7 komentarzy:

  1. Super sprawa i jak pięknie pachnie.:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest fantastyczny, i ma wspaniały aromat! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Mogę prosić o malutki słoiczek:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. robiłam tylko lawendowy, ale różany byłby boski :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestem za... robieniem domowych przetworów, które następnie wykorzystujemy najczęściej do ciast. Świetnie zrobiłaś ten cukier.

    OdpowiedzUsuń