Po tych wszystkich ciężkich wypiekach, naszła mnie ogromna ochota na coś lżejszego, orzeźwiającego, owocowego.
Tym razem padło na babkę o intensywnie cytrusowym aromacie.
Z racji, że nie przepadam za suchymi, kruszącymi się babkami piaskowymi, moja babka koniecznie musiała być wilgotna.
To mój sprawdzony od lat, nieskromnie uważam, że najlepszy przepis, na taką mocno wilgotną babkę.
Moim zdaniem, wychodzi z niego ciasto idealne!
To najlepsza babką jaką kiedykolwiek jadłam:)
Za każdym razem, podczas pieczenia, zmieniam jedynie dodatki, by wypiek spełniał, moje aktualne preferencje smakowe;)
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 0.5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 200g masła
- 250g cukru
- 4 jaja
- skórka z 1 cytryny
- skórka z 1 pomarańczy
- sok z 0.5 cytryny
- sok z 1 pomarańczy
- 50ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego (u mnie domowy)
- 3 krople aromatu cytrynowego
Dodać mąki, proszek, rozpuszczone i wystudzone masło, sok z cytryny i pomarańczy, jogurt i skórkę.
Całość zmiksować do połączenia się składników.
Masę przelać do formy.
Babkę piec w 180C ok. 50 minut.
Upieczoną i wystudzoną babkę można polać lukrem.
musi być niesamowicie orzeźwiająca ;)
OdpowiedzUsuńcudna:D
Usuńoch, lubię takie smaki!
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda! chętnie bym zjadła kawałeczek!
OdpowiedzUsuńwpadaj z dziewczynkami i częstuj się;)
UsuńWspaniałe jest ta babka. Super połączenie cytrusów. Zjadałbym.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
zgadzam się, cytrusowe połączenie jest the best!
UsuńPrezentuje się przepięknie :) I jaka puszysta:)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńJuż sobie wyobrażam tą konsystencję i ten aromat, mmmmm...... Niestety muszę obejść się smakiem :(
OdpowiedzUsuńAle dołączam to ciasto do listy "koniecznie upiec". Zapowiada się nieziemsko! Te zdjęcia powinny być ocenzurowane :)))))
Kasieńko nic prostszego, szybciutko i u ciebie poczujesz ten smak i zapach:) polecam, bo to naprawdę prosty wypiek;)
UsuńCudowna cytrusowa babeczka. :)
OdpowiedzUsuńdziękuję Kochana!
UsuńUwielbiam takie cytrynowe babki. Ślicznie Ci wyszła :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie wypieki! Doskonałe!
OdpowiedzUsuńZdecydowanie moje smaki, więc częstuję się kawałkiem tych słodkości :-)
OdpowiedzUsuńna zdrowie!:D
UsuńBabki uwielbiam:-) Już mnie skręca na samą myśl, że nie mam choćby kawałeczka...
OdpowiedzUsuńbiedactwo..;)
UsuńMniam bardzo apetyczna babeczka. Zrobię taką, ale chyba na Święta dopiero.
OdpowiedzUsuńpolecam upiec wcześniej, taka babka smakuje każdego dnia, nie tylko od święta;)
UsuńWłaśnie piekę Twoją babkę, dlaczego pękła???Czy temperatura jest za wysoka???Piekę według Twoich danych 180/50minut.Super wyrosła. A może foremka za mała?No i góra przypieczona a do końca zostało 20 minut, czy mogę przełączyć na dolne grzanie tylko???
OdpowiedzUsuń