Pod ta dziwnie brzmiącą nazwą, kryje się smakowite, sernikopodobne ciasto.
Piszę sernikopodobne, ponieważ w wyglądzie i smaku, styropian do złudzenia przypomina sernik.
Tyle, że sernikiem nie jest;)
Nawet Em, jedząc pierwszy kawałek twierdził, że nie możliwe, żeby to nie był sernik, żeby ciasto, które konsumuje, nie zawierało, ani grama białego sera;)
Dlatego, fani sernika będą zachwyceni, smakiem tego "oszukanego" wypieku, który z całą pewnością, smakiem dorówna nie jednemu, najlepszemu sernikowi.
Styropian, to taka lżejsza, delikatniejsza alternatywa, dla klasycznego sernika.
Kruche chrupiące, ciasto, przełożone warstwą, rozpływającej się w ustach śmietankowej masy, z dodatkiem kokosu.
Po prostu paluszki lizać!
Składniki:
ciasto
- 450g mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego (u mnie domowego)
- 5 żółtek
- 250g masła
- 2 łyżeczki proszku di pieczenia
- 1200ml śmietany 18% (ja dałam 1000ml 18% i 200ml 30%)
- 3/4 szklanki cukru
- 1 budyń śmietankowy (bez cukru)
- 5 białek
- szczypta soli
- 200g wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Schłodzić w lodówce.
Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli.
Śmietanę połączyć z cukrem, budyniem, proszkiem i wiórkami kokosowymi.
Delikatnie wymieszać z pianą z białek.
Połową ciasta wylepić dno formy wyłożonej papierem do pieczenia ( u mnie forma 30x 25cm).
Na ciasto wylać masę.
Drugą połowę ciasta zetrzeć na tarce i posypać nim wierzch.
Ciasto piec ok. 55-60 minut w 180C.
Upieczone ciasto wystudzić.
Nazwę to wymyśliłaś,nie powiem ciekawą.Myślę że dobrze smakuje,czytając składniki.
OdpowiedzUsuńPod taką nazwą, to i ja poznałam to ciacho, sama się dziwię skąd ona się wzięła:D
UsuńCzy śmietana 18% ma być kwaśna czy słodka?
Usuńśmietana słodka to 30% lub kremówka 36%
Usuńpozdrawiam
Dziękuje i rozumiem,że 18% to śmietana kwaśna.W sobotę będzie nowe ciasto <3
UsuńTeż piekłam styropian, to jedno z moich ulubionych ciast:)
OdpowiedzUsuńrzeczywiście jest pyszne!
UsuńPycha! Zjadłabym do kawci :)
OdpowiedzUsuńnie ma sprawy, wpadaj;)
UsuńKiedyś zrobiłam to ciasto. Tak szybko zostało zjedzone, że nie zdązyłam zrobić zdjęcia :))
OdpowiedzUsuńhaaaa tez miałam z tym problem:D
UsuńPyszne! I faktycznie wygląda jak sernik :)
OdpowiedzUsuńmożna się wpuścić w niezłe maliny;)
UsuńWasze ciasto też wygląda pysznie : ) Myślę że moim chłopakom też będzie smakowało.
OdpowiedzUsuńpolecam, wyborne ciacho!
UsuńMmmm, bardzo apetyczne :)
OdpowiedzUsuńbardzo mi miło:)
UsuńAż mi same rączki się rwą, żeby podskubać:) Robię i bardzo lubię to ciasto. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPozwól, że się poczęstuję :]
OdpowiedzUsuńWyglądają wspaniale.
Nazwa może nie zachęca do konsumpcji, ale wygląd już tak :-)
OdpowiedzUsuńPychotka ! :) U mnie zniknęło w mgnieniu oka :)
OdpowiedzUsuńZapraszam : http://pp-popolsku.blogspot.com/
Tyyyyyle dobrego o nim słyszałam! Muszę i ja w końcu zrobić, bo Twój wpis tylko mnie w tym utwierdził :))) Ciasto wygląda doskonale!
OdpowiedzUsuńTo ciasto jest pyszne. Robilam dwa razy, bardzo nam smakowało i chyba znowu bym zjadła ;-)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda u Ciebie.:)
Pięknie wygląda! Uwielbiam je, dobre na każdą okazję :)
OdpowiedzUsuńDawno tego ciasta nie jadłam:-) Apetyczne zdjęcia:-)
OdpowiedzUsuńTeż słyszałam o tym cieście:) nie miałam okazji jednak jeść:) prezentuje się pięknie:)
OdpowiedzUsuńPodoba mi sie nazwa, ale jeszcze bardziej podoba mi sie pomysl na sernik bez sera! Wspaniale wyglada, na pewno do wykorzystania :)
OdpowiedzUsuńja kocham serniki :) a taka alternatywa brzmi smakowicie
OdpowiedzUsuńpysznościowo wygląda!
OdpowiedzUsuńkiedyś często to ciasto robiłam :) teraz się nam znudziło :) ale jest pyszne! i chyba nie mam go nawet na blogu :)
OdpowiedzUsuńrobiłam z wiśniami mrożonymi pyszne
OdpowiedzUsuńChętnie bym zjadła kawałek :)
OdpowiedzUsuńciągle o nim sobie przypominam i ciagle nie mogę się za niego wziąć:P
OdpowiedzUsuńWczoraj nie mają pomysłu na ciasto, wpisałam w google "ciasto niedzielne" i tak przeglądając różne zdjęcia na różnych blogach trafiłam tutaj. Udało się super:) moja mama, która jest raczej moim krytykiem kulinarnym pochwaliła je:) zastanawiam się tylko czy można je mrozić?
OdpowiedzUsuńciasto super szybko się robi pozdrawiam t
OdpowiedzUsuń