piątek, 6 grudnia 2013

Tort tiramisu



Kilka tygodni temu Em obchodził urodziny.
Z tej okazji, na stole pojawił się tort.

Musiał spełniać dwa kryteria: miał być leciusieńki i nie za słodki.

Tort tiramisu świetnie się sprawdził, nie był za słodki, ale za to przyjemnie lekki i delikatny, wprost rozpływał się w ustach.

Składniki:

biszkopt
  • 0.75 szklanki mąki pszennej
  • 0.75 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 6 jajek
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
nasączenie
  • 150ml mocnej kawy
  • 80ml likieru amaretto
masa
  • 750g sera mascarpone
  • 200ml śmietanki kremówki
  • 100g cukru pudru
  • 100g gorzej czekolady
  • dobre, gorzkie kakao do posypania
Upiec biszkopt.
Białka ubić na pianę.
Do piany stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając.
Dodać po jednym żółtku.
Do masy dodać przesianą mąkę, proszek i wodę.
Delikatnie wymieszać całość łyżką.
Masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (26cm).
Biszkopt piec w 180C ok. 30 minut, do suchego patyczka.
Upieczony biszkopt wystudzić, przekroić na 3 części.
Kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier i serek.
Zmiksować na małych obrotach tylko do połączenia się składników.
Zrobić nasączenie do biszkopta.
Zaparzyć mocną kawę, wystudzić, dodać amaretto.
Pierwszy blat ciasta nasączyć 1/3 mieszanki kawy i likieru.
Rozsmarować 1/3 ilość masy.
Posypać 1/3 startej na dużych oczkach czekolady i kakao.
Tak samo postąpić z drugim i trzecim blatem.
Gotowy tort włożyć na kilka godzin do lodówki.










9 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...