Choć od dawna, miałam przemyślaną i domknięta listę świątecznych potraw i słodkości, które zagoszczą u nas na stole, to gdy u Kasi , tuż przed świętami ujrzałam ten, elegancki, efektowny, cudownie apetyczny, nowatorski seromakowiec z wiśniami, moje plany od razu uległy radykalnym zmianom.
Musiałam mieć go na swoim stole!
Nie mogłam czekać ani dnia dłużej:)
Muszę przyznać, że tegoroczny seromakowiec z wiśniami podbił nasze serca od pierwszego kęsa i chyba na stałe zagości na liście świątecznych wypieków.
Pyszne kruche ciasto, wilgotna warstwa masy makowej, kwaskowe, soczyste wiśnie, słodka i idealnie gładka warstwa sernika, a wszystko zwieńczyła, pyszna polewa czekoladowa.
Poezja! Z czystym sumieniem polecam!
Ciasto idealne dla smakoszy sernika jak i makowca, oraz dla niezdecydowanych, co upiec: sernik czy makowiec?;)
Dzięki tej opcje mamy możliwość delektowania się dwoma ciastami naraz:)
Składniki:
spód
- 150g mąki
- 80g masła
- 65g cukru pudru
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka śmietany (12-18%)
- jajko
- 700g masy makowej (gotowej, u mnie z bakaliami)
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki
- 650g sera na sernik (u mnie wiaderkowe, może być mascarpone)
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego (u mnie domowy cukier waniliowy)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 70ml śmietanki 30%
- 100g gorzkiej, dobrej czekolady
- 350g - 400g mrożonych wiśni
Składniki na ciasto zagnieść. Jeżeli jest taka potrzeba podsypać odrobiną mąki.
Gotowym ciastem wylepić dno, wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
Masę makową połączyć z jajkami i mąką.
Wylać ją na spód ciasta.
Na masie makowej ułożyć rozmrożone wiśnie.
Składniki na masę serową zmiksować do połączenia się składników.
Wyłożyć ją delikatnie na warstwie wiśni.
Ciasto piec w 175C ok. 70 minut ( u mnie ciut dłużej).
Ciasto wystudzić.
Włożyć na całą noc do lodówki.
Zrobić polewę.
Podgrzać śmietankę, rozpuścić w niej połamaną czekoladę.
Gotową polewą polać ciasto.
3 w 1 .Wszystko co lubię w jednym.
OdpowiedzUsuńO mamuniu, wygląda prześwietnie! Wspaniałe połączenie:)
OdpowiedzUsuńsermakowca po prostu uwielbiam! a do tego Twój tak pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńŚwietne ma wnętrze. Seromakowiec plus wiśnie to niezwykle smaczny pomysł :)
OdpowiedzUsuńWygląda bajecznie, bardzo, bardzo świątecznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda doskonale, warto było go wpisać na listę do zrobienia :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńseromakowiec robi moja mama ale bez wiśni. fajny dodatek:)
OdpowiedzUsuńciasto doskonałe, a jeszcze z dodatkiem wiśni!
OdpowiedzUsuń54 year-old Physical Therapy Assistant Griff Caraher, hailing from Saint-Hyacinthe enjoys watching movies like Death at a Funeral and Board games. Took a trip to Kenya Lake System in the Great Rift Valley and drives a Maserati A6G/2000 Spyder. mozesz sprobowac tez z
OdpowiedzUsuń