Uwielbiam warzywne wypieki, a szczególnie słodkości z dodatkiem cukinii.
Te mocno czekoladowe, wilgotne, puszyste babeczki z cukinią i pierzynką aksamitnego kremu, to chyba moja ulubiona wersja cupcakes.
Dla mnie, to babeczki idealne!
Szczerze polecam!
Składniki:
- 170g mąki
- 50g masła
- 120g cukru
- 1 szklanka startej na dużych oczkach cukinii (ze skórką)
- 2 jajka
- 0.5 szklanki jogurtu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0.5 łyżeczki sody
- 0.4 szklanki oleju
- 30g kakao
- 0.4 tabliczki czekolady
- 250g mascarpone
- 200ml śmietanki 30%
- 1 łyżka cukru
Dodać olej i dalej ucierać.
Następnie dodawać po jednym jajku.
Kolejno dodawać: proszek. cukier, sodę, mąkę, jogurt i kakao.
Wszystko zmiksować.
Czekoladę i cukinię zetrzeć na tarce, na dużych oczkach.
Dodać do masy i wymieszać całość łyżką.
Formę do muffinów wyłożyć papilotkami.
Łyżką nabierać masę i wypełniać nią wnętrza papilotek.
Babeczki piec w 160C-180C ok. 20 minut.
Upieczone babeczki wystudzić.
Zrobić krem.
Śmietankę ubić na sztywno.
Dodać cukier i mascarpone.
Zmiksować do połączenia się składników.
Przy pomocy rękawa dekorować masą wystudzone cupcakes.
Babeczki schłodzić kilka godzin w lodówce.
Fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńdziękuję!
Usuńwyglądają rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńbardzo mi miło:)
UsuńBardzo smakowite
OdpowiedzUsuńi nie pomyliłeś się;)
UsuńUroczo wyglądają :) Uwielbiam słodkie wypieki "nadziane" warzywami! :D
OdpowiedzUsuńdobrze napisane;) owszem, są nieźle nadziane warzywami;)
UsuńPiękne są. Pyszne i ładnie udekorowane :)
OdpowiedzUsuńbo je się Majanko w pierwszej kolejności oczami;)
Usuńmniam:) jedną bym porwała, choć nie powinnam bo moja waga ostatnio zwariowała:P albo to zima tak na nią wpływa:P
OdpowiedzUsuńhahahaha
Usuńoj tam oj tam ! jedna nie zaszkodzi;)
Ciasto z cukinią jest przepyszne, więc babeczki również muszą być genialne! A dodatek czekolady i ta kremowa czapa sprawiają, że jeszcze bardziej mam na nie ochotę :D
OdpowiedzUsuńtak samo ciacho jak i babeczki są genialne:)
Usuńcukinia+ czekolada= duet idealny!
pychotka, fajne babeczki, no i krem śmietanowy z mascarpone - uwielbiam!:)
OdpowiedzUsuńUrocze maluszki!
OdpowiedzUsuńUwielbiam warzywne wypieki!
OdpowiedzUsuńja również;)
UsuńMega apetyczne!
OdpowiedzUsuńcudowne:) palce lizać:)
OdpowiedzUsuńdokładnie:D
UsuńBardzo mi się podobają marchewkowe, buraczane czy cukiniowe ciacha, ale jakoś mam opory, by sama je przygotować. Babeczki cudne:-)
OdpowiedzUsuńMarzenko, to porzuć swoje opory, warzywne wypieki są cudowne:) Piekłam i marchewkowe i buraczane i cukiniowe, każde ciasto wspaniałe! I wbrew pozorom nie wyczuwa się w nich warzyw:)
UsuńRobiłam kiedyś cukiniowo-czekoladowe muffinki i były super :) nie mam wątpliwości, że takie cupcakes z kremową czapeczką również są wspaniałe :)
OdpowiedzUsuńi nie pomyliłaś się;)
UsuńOjej, bardzo fajne muffinki :) Mięciutkie, wilgotne i cudnie udekorowane :)
OdpowiedzUsuńidealnie opisane;)
UsuńPodziel się:)
OdpowiedzUsuń