Smaczna, dość szyba przekąska, popularna w kuchni chińskiej oraz w kuchni Azji Południowo- Wschodniej.
Sajgonki składają się z farszu zawiniętego w papier ryżowy, który przeważnie przyrządza się z mięsa oraz warzyw.
Sajgonki są idealne na niecodzienną kolację lub imprezową przegryzkę, podawane z przeróżnymi sosami i dipami.
Składniki:
- mieszanka chińska ( marchew, cebula, papryka, por, pędy bambusa, grzyby mun)
- kiełki fasoli
- kiełki soczewicy
- kiełki fasoli mun
- kiełki cieciorki
- opakowanie papieru ryżowego
- 60g makaronu ryżowego
- 200g udźca z kurczaka/opakowanie paluszków krabowych
- sól, pieprz, imbir, curry, sos sojowy do smaku
- olej do smażenia
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki keczupu
- 1 łyżeczka cukru
Mięso oczyścić, pokroić w kostkę lub paski.
Przyprawić 3-4 łyżkami sosu sojowego i pozostałymi przyprawami.
Podsmażyć na rozgrzanym oleju.
Podsmażonego kurczaka ściągnąć z patelni na talerz.
Na tej samej patelni (bez mycia) podsmażyć warzywa.
Doprawić sosem sojowym (wedle uznania).
Dodać kiełki.
Podsmażone warzywa połączyć z mięsem.
Delikatnie wymieszać i chwilkę razem podsmażyć.
Ugotowany wcześniej makaron ryżowy posiekać, dodać do mieszanki.
Papier ryżowy wkładać na kilkanaście sekund do ciepłej wody, po czym wyjąć.
Na każdym płacie rozsmarować po łyżce farszu.
Zwinąć sajgonki tak jak krokiety.
Smażyć do zrumienienia w głębokim oleju, na patelni lub w woku.
Do usmażonych sajgonek przyrządzić sos z sosu sojowego, keczupu i cukru.
Wszystko razem wymieszać.
Sajgonki maczać w powstałym sosie.
Jadłam tylko raz, gdy byłam dzieckiem, ale do dziś pamiętam ich smak! Super. ;)
OdpowiedzUsuńtak, niepowtarzalny smak:D
Usuńuwielbiam!:)bardzo często goszczą na moim stole:)
OdpowiedzUsuńu nas nie tak często, ale trzeba będzie to zmienić;)
Usuńmniam! pycha:)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńjeszcze ie robiłam. ale są świetne i pyszne, bo juz jadłam :]
OdpowiedzUsuńkiedyś w końcu się przełamię i je zrobię. jak się okazuje, nie są wiece skomplikowane.
w ogóle nie są skomplikowane, polecam każdemu:)
UsuńPysznie przygotowane! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńa dziękuję;)
UsuńOstatnio za mną chodzą! :)
OdpowiedzUsuńa widzisz, trafiłam smaczkiem;)
Usuńwiesz co dobre;)
OdpowiedzUsuńNie jadłam nigdy, ale myślę, że by mi zasmakowały :)
OdpowiedzUsuńJa tez uwielbiam takie domowe sajgonki :)
OdpowiedzUsuńWłasne sajgonki -mniam!
OdpowiedzUsuńwyglądają wspaniale :) muszę w końcu takie zrobić!
OdpowiedzUsuńjadłam tylko raz ale bardzo mi smakowało :)
OdpowiedzUsuńPrzypomniałaś mi tym przepisem, że już od wieków nie robiłam sajgonek. Trzeba to zmienić koniecznie :-D
OdpowiedzUsuńUwielbiamy sajgonki. Robię do nich sos chilli. Pięknie wyglądają:-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam - bardzo ładnie Twoje wyglądają
OdpowiedzUsuńhttp://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/
Ja zajadam u teSciowej zawsze, sama może raz zrobiłam:) Twoje wyglądają super!
OdpowiedzUsuńmniam mniam!!! pysznie - ale Ty masz super ten blog!!! pozdrawiam
OdpowiedzUsuńfantastycznie wyglądają:) pyszności:)
OdpowiedzUsuń