wtorek, 9 lipca 2013

Sajgonki



Smaczna, dość szyba przekąska, popularna w kuchni chińskiej oraz w kuchni Azji Południowo- Wschodniej.

Sajgonki składają się z farszu zawiniętego w papier ryżowy, który przeważnie przyrządza się z mięsa oraz warzyw.

Sajgonki są idealne na niecodzienną kolację lub imprezową przegryzkę, podawane z przeróżnymi sosami i dipami.

Składniki:
  • mieszanka chińska ( marchew, cebula, papryka, por, pędy bambusa, grzyby mun)
  • kiełki fasoli
  • kiełki soczewicy
  • kiełki fasoli mun
  • kiełki cieciorki
  • opakowanie papieru ryżowego
  • 60g makaronu ryżowego
  • 200g udźca z kurczaka/opakowanie paluszków krabowych
  • sól, pieprz, imbir, curry, sos sojowy do smaku
  • olej do smażenia
sos
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki keczupu
  • 1 łyżeczka cukru

Mięso oczyścić, pokroić w kostkę lub paski.
Przyprawić 3-4 łyżkami sosu sojowego i pozostałymi przyprawami.
Podsmażyć na rozgrzanym oleju.
Podsmażonego kurczaka ściągnąć z patelni na talerz.
Na tej samej patelni (bez mycia) podsmażyć warzywa.
Doprawić sosem sojowym (wedle uznania).
Dodać kiełki.
Podsmażone warzywa połączyć z mięsem.
Delikatnie wymieszać  i chwilkę razem podsmażyć.
Ugotowany wcześniej makaron ryżowy posiekać, dodać do mieszanki.
Papier ryżowy wkładać na kilkanaście sekund do ciepłej wody, po czym wyjąć.
Na każdym płacie rozsmarować po łyżce farszu.
Zwinąć sajgonki tak jak krokiety.
Smażyć do zrumienienia w głębokim oleju, na patelni lub w woku.
Do usmażonych sajgonek przyrządzić sos  z sosu sojowego, keczupu i cukru.
Wszystko razem wymieszać.
Sajgonki maczać w powstałym sosie.




 

24 komentarze:

  1. Jadłam tylko raz, gdy byłam dzieckiem, ale do dziś pamiętam ich smak! Super. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam!:)bardzo często goszczą na moim stole:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u nas nie tak często, ale trzeba będzie to zmienić;)

      Usuń
  3. jeszcze ie robiłam. ale są świetne i pyszne, bo juz jadłam :]
    kiedyś w końcu się przełamię i je zrobię. jak się okazuje, nie są wiece skomplikowane.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w ogóle nie są skomplikowane, polecam każdemu:)

      Usuń
  4. Pysznie przygotowane! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Ostatnio za mną chodzą! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie jadłam nigdy, ale myślę, że by mi zasmakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja tez uwielbiam takie domowe sajgonki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Własne sajgonki -mniam!

    OdpowiedzUsuń
  9. wyglądają wspaniale :) muszę w końcu takie zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  10. jadłam tylko raz ale bardzo mi smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Przypomniałaś mi tym przepisem, że już od wieków nie robiłam sajgonek. Trzeba to zmienić koniecznie :-D

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiamy sajgonki. Robię do nich sos chilli. Pięknie wyglądają:-)

    OdpowiedzUsuń
  13. uwielbiam - bardzo ładnie Twoje wyglądają

    http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja zajadam u teSciowej zawsze, sama może raz zrobiłam:) Twoje wyglądają super!

    OdpowiedzUsuń
  15. mniam mniam!!! pysznie - ale Ty masz super ten blog!!! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. fantastycznie wyglądają:) pyszności:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...