wtorek, 30 lipca 2013

Kaszka manna z malinami



Jestem ogromną fanką kaszy manny, moi chłopcy również.
Jakby się dało, zupę mleczną jedliby trzy razy dziennie.

Oczywiście ani trzy razy dziennie, ani codziennie many nie gotuję, ale robię ją bardzo często.

Znudzić nam się nie jest w stanie, ponieważ przyrządzam ją na wszelkie możliwe sposoby, z przeróżnymi dodatkami.
Teraz w lecie wykorzystuję do tego sezonowe owoce.

Tym razem, iście letnia, o pięknie różowym kolorze, pyszna manna z malinami.
Już podczas gotowania, zachęcała do jedzenia. 
Zapach rozpiekanych malin był obłędny.
Polecam!

Składniki (na 2 porcje):
  • ok. 300-400ml mleka
  • 6 łyżek kaszy manny błyskawicznej
  • cukier (wedle uznania)
  • maliny (ilość dowolna)
Mleko zagotować.
Dodać mannę i cukier.
Gotować chwilę na małym gazie.
Pod koniec gotowania dodać maliny.
Poczekać do momentu aż zaczną się rozpiekać.
Mannę podawać na ciepło lub na zimno.








Z dziećmi i dla dzieci

niedziela, 28 lipca 2013

Tort Pavlova z kremem ajerkoniakowym i owocami lata



Ostatnio Em miał imieniny i chociaż do imienin nie przykłada żadnej wagi, nie obchodzi ich, to jednak chciałam nieco zaakcentować ten dzień, robiąc mu małą, słodką niespodziankę;)

Od razu wiedziałam, że musi nią być tort Pavlova
Słodka, chrupiąca beza, w połączeniu z delikatnym kremem z dodatkiem % i duża ilość, świeżych, sezonowych owoców, jest wszystkim tym, co Em ze słodkości kocha najbardziej:)

Miałam nosa, tort bezowy był strzałem w dziesiątkę!:)

Bez wątpienia Pavlova, to ostatnio nasz ulubiony tort.
Tym, co go znają nie muszę wspominać jak bardzo jest on genialny;)
Chrupiąca z zewnątrz, rozpływająca się w ustach od wewnątrz beza, leciusieńka i delikatna jak chmurka, przełożona aksamitnym kremem ajerkoniakowym, zwieńczona cudownymi, letnimi owocami: malinami i jagodami.

Tort Pavlova, to dla mnie numer jeden wśród, letnich tortów.
Nie zamula, nie zapycha, dlatego można rozkoszować się nim bez końca;)

Gdyby tylko nie te kalorie...

Składniki:
  • 7 białek
  • 300g cukru pudru
  • 2.5 łyżeczki maki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu winnego
krem
  • 250ml śmietanki 30%
  • 250g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 100ml adwokatu
  • sezonowe owoce (u mnie jagody i maliny)
Białka ubić na sztywno.
Partiami dodawać cukier, mąkę i ocet,  cały czas ubijając.
Pianę ubijać aż masa stanie się błyszcząca.
Na wyłożony papierem do pieczenia spód tortownicy wylać połowę masy.
Pierwszy bezowy blat tortu (można piec naraz 2 blaty, ja tak piekę) włożyć do piekarnika nagrzanego do 150C, piec ok. godziny.
W połowie czasu zmniejszyć temperaturę do 120C.
Beza ma wyjść sucha, nie wilgotna.
Upieczoną i wysuszoną bezę przestudzić.
Zrobić masę.
Śmietanę wraz z łyżką cukru pudru ubić na sztywno.
Dodać serek mascarpone i adwokat.
Zmiksować, na najmniejszych obrotach jedynie do połączenia składników.
Na pierwszą bezę wyłożyć 2/3 masy adwokatowej.
Na masie ułożyć sezonowe owoce.
Przykryć drugą bezą.
Wierzch udekorować pozostałą częścią masy i owocami.
Schłodzić kilka godzin w lodówce.









Kwaśnie, no właśnie Z dziećmi i dla dzieci

piątek, 26 lipca 2013

Polędwiczki z piersi kurczaka curry, z melonem, kiełkami fasoli i cukinią

 

Przyjemne, ciekawe, bardzo aromatyczne, pełne różnorodnych smaków, lekko orientalne danie w fenomenalnym kolorze.

Delikatne mięso, z soczystym melonem i cukinią, pikantnym curry i chrupiącymi kiełkami, z dodatkiem chińskiego, ryżowego makaronu. 

Znakomite danie!

Polecam!

Składniki:
  • 400g polędwiczek z piersi kurczaka
  • opakowanie makaronu ryżowego
  • 1 cukinia
  • 4 plastry melona ( u mnie żółty)
  • 1 puszka mleczka kokosowego (ok. 450ml)
  • 3-4 łyżki kiełków fasoli
  • 1 cebula dymka
  • 3-4 łyżeczki curry
  • sól, pieprz,czosnek
  • olej do smażenia
Polędwiczki lekko rozbić.
Przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem i curry.
Odstawić na jakiś czas  do przegryzienia się.
Mięso usmażyć na niewielkiej ilości oleju.
Do mięsa dodać pokrojonego w dużą kostkę melona, cebulkę dymkę, cukinię pokrojoną w pół plasterki oraz kiełki.
Całość chwilę podsmażyć.
Dodać mleko kokosowe, resztę curry.
W razie potrzeby dosolić i dopieprzyć.
Makaron ryżowy przygotować według instrukcji na opakowaniu.
Polędwiczki ułożyć na makaronie, całość polać sosem.











środa, 24 lipca 2013

Kotlety mielone z mozzarellą



Kotlety mielone nie muszą być nudne.
Wystarczy jeden dodatek, by smak zmienił się całkowicie.

Dzisiejsza propozycja, to kotlety mielone nadziane kuleczkami ciągnącej się mozzarelli.

Zwykły, klasyczny obiad odrobinę inaczej..

Składniki:
  • 500g mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • opakowanie mozzarelli (mini kuleczki)
  • 1 czerstwa kajzerka
  • sól, pieprz, papryka
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
Bułkę namoczyć, odcisnąć i zmielić.
Cebulę posiekać, podsmażyć na odrobinie oleju.
Mięso wymieszać z cebulą, bułką, czosnkiem przetartym przez praskę.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką.
Z mięsa formować kulki.
Każdą kulkę rozpłaszczyć, na środku układać 2-3 mini kulki mozzarelli.
Mięso zlepić.
Kotlety obtaczać w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia.








poniedziałek, 22 lipca 2013

Naleśniki z truskawkami



 W sezonie nie mogło braknąć, również naleśników z truskawkami, które kochają nie tylko dzieci;)
Była niezła bitwa o ostatniego naleśnika;)

I przez przypadek  załapałam się na akcję "Cała Polska smaży naleśniki":)

Składniki:

ciasto
  • szklanka maki
  • szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
sos
  • 300g truskawek
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżki miodu
  • opcjonalnie cukier do posłodzenia 
Składniki na ciasto zmiksować.
Naleśniki usmażyć.
Obrane z szypułek truskawki, udusić z octem i miodem do momentu lekkiego zgęstnienia sosu.
Gdyby sos był za mało słodki, można dosłodzić go cukrem.
Na każdym naleśniku rozsmarować część sosu.
Nalesniki zwinąć w rulony, podsmażyć je na maśle.











Z dziećmi i dla dzieci