Tagliatelle ze szparagami stało się hitem w tym sezonie.
Wyszło lepsze niż wyborne;)
Takie proste, takie łatwe, takie szybkie, a przy tym, takie nieprzyzwoicie pyszne!
Ten makaron mogłabym serwować sobie i rodzince przez cały rok!
Delikatne, lekko chrupiące szparagi (broń boże nie rozgotowane!), długie wstążki makaronu, intensywna w smaku szynka szwarcwaldzka ,w połączeniu z kremowym, aksamitnym sosem, to moim zdaniem jedna z najsmakowitszych, wiosennych propozycji na blogu.
Wszystkim szczerze polecam!
Składniki:
- 1 pęczek białych szparagów
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 100-150g szynki szwarcwaldzkiej
- 200g śmietany (12%/18%)
- 150-200g śmietankowego serka typu Alemtte
- 400g makaronu tagliatelle
- 70g parmezanu
- sól, pieprz do smaku
Ugotować w lekko osolonej wodzie ( na stojąco, nie zanurzając główek).
Odcedzając szparagi odlać ok. 0.5 szklanki wywaru.
Makaron ugotować i odcedzić.
Śmietanę połączyć z serkiem, solą, pieprzem i pozostawionym do wykorzystania wywarem.
Sos połączyć z makaronem.
Do makaronu dodać pokrojone w kilkucentymetrowe kawałki szparagi i pokrojoną szynkę.
Całość podgrzać na małym ogniu kilka minut.
Jak przeczytałam opis to tak się rozmarzyłam, że aż mi ślinka pociekła, rewelacja ;)
OdpowiedzUsuńdla mnie też już sam opis niezłego smaku narobił;))
UsuńPycha, mogłabym zajadać się nim codziennie :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńA u Ciebie jak zawsze smakowicie! :) Uwielbiam takie dania. Buziaki
OdpowiedzUsuńNajgorsze jest to, że nie lubię szparagów :(. Ale mój mąż jak najbardziej :) Pozdrawiam ciepło.
OdpowiedzUsuńAle mi smaku narobiłaś:)
OdpowiedzUsuńChyba się skuszę na ten makaron bo wygląda mega apetycznie:)
OdpowiedzUsuńopis porywa!:)a pasta pycha:) teraz mam zamiar poszaleć ze szparagami jeszcze - zamroziłam sobie:D
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w konkursie. Teraz nastąpi skomplikowany proces rozdania nagród - wybór komisyjny, wysłanie od sponsora i takie tam :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do kolejnych akcji :)
http://kuchniakryzysowa.blogspot.com/
http://deserynadepresje.blogspot.com/