wtorek, 25 czerwca 2013

Tagliatelle ze szparagami



Tagliatelle ze szparagami stało się hitem w tym sezonie.
Wyszło lepsze niż wyborne;)

Takie proste, takie łatwe, takie szybkie, a przy tym, takie nieprzyzwoicie pyszne!

Ten makaron mogłabym serwować sobie i rodzince przez cały rok!

Delikatne, lekko chrupiące szparagi (broń boże nie rozgotowane!), długie wstążki makaronu, intensywna w smaku szynka szwarcwaldzka ,w połączeniu z kremowym, aksamitnym sosem, to moim zdaniem jedna z najsmakowitszych, wiosennych propozycji na blogu.

Wszystkim szczerze polecam!

Składniki:
  • 1 pęczek białych szparagów
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  •  100-150g szynki szwarcwaldzkiej
  • 200g śmietany (12%/18%)
  • 150-200g śmietankowego serka typu Alemtte
  • 400g makaronu tagliatelle
  • 70g parmezanu
  • sól, pieprz do smaku
Szparagi obrać, odciąć zdrewniałe końce.
Ugotować w lekko osolonej wodzie ( na stojąco, nie zanurzając główek).
Odcedzając szparagi odlać ok. 0.5 szklanki wywaru.
Makaron ugotować i odcedzić.
Śmietanę połączyć z serkiem, solą, pieprzem i pozostawionym do wykorzystania wywarem.
Sos połączyć z makaronem.
Do makaronu dodać pokrojone w kilkucentymetrowe kawałki szparagi i pokrojoną szynkę.
Całość podgrzać na małym ogniu kilka minut.










9 komentarzy:

  1. Jak przeczytałam opis to tak się rozmarzyłam, że aż mi ślinka pociekła, rewelacja ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dla mnie też już sam opis niezłego smaku narobił;))

      Usuń
  2. Pycha, mogłabym zajadać się nim codziennie :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. A u Ciebie jak zawsze smakowicie! :) Uwielbiam takie dania. Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  4. Najgorsze jest to, że nie lubię szparagów :(. Ale mój mąż jak najbardziej :) Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale mi smaku narobiłaś:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chyba się skuszę na ten makaron bo wygląda mega apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. opis porywa!:)a pasta pycha:) teraz mam zamiar poszaleć ze szparagami jeszcze - zamroziłam sobie:D

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję za udział w konkursie. Teraz nastąpi skomplikowany proces rozdania nagród - wybór komisyjny, wysłanie od sponsora i takie tam :)
    Pozdrawiam i zapraszam do kolejnych akcji :)
    http://kuchniakryzysowa.blogspot.com/
    http://deserynadepresje.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...