piątek, 30 listopada 2012

Grzanki francuskie z chałki



W sobotni poranek uwielbiamy zafundować sobie górę grzanek francuskich:) 
Dotychczas zawsze robiłam je z bułki lub tostowego chlebka.

Tym razem miałam ochotę na zmianę, a że pod ręką był spory kawałek słodkiej, domowej chałki, migiem ją przetworzyłam. 

Jestem zła na siebie, że tak późno wpadłam na ten pomysł, że nigdy wcześniej mnie nie "oświeciło", bo jak bardzo lubimy zwykłe grzanki francuskie, tak te z chałki wyszły sto razy lepsze:) 
Pychota! 

Każdemu entuzjaście grzanek francuskich, polecam wypróbować! 
Nie zawiedzie się.

Składniki:
  • kilka kromek chałki (kupnej lub domowej)
  • 2 jajka
  • 0.5 szklanki mleka
  • masło do smażenia
  • cukier puder do posypania
Chałkę pokroić w grubsze kromki.
Jajka roztrzepać widelce.
Dodać mleko i wymieszać.
Masło rozgrzać na patelni.
Moczyć kawałki chałki w jajku i wkładać na rozgrzane masło.
Smażyć z obu stron na rumiano.
Podawać np.  posypane cukrem pudrem, z dżemem, miodem, cynamonem, czekoladą.






36 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie! Mąż mnie nauczył wykorzystywać do grzanek chałkę ;) Tylko wkładam jeszcze czekoladę do środka :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, pychota to jedno z moich najulubieńszych recyklingowych śniadań. Ja sypię sobie cynamonem jeszcze:).

    OdpowiedzUsuń
  3. Niedzielne śniadanie mojego syna,oczywiście kilka lat temu.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. śnaidanko nie tylko dla dzieciaków, bo i duzi bardzo lubią;)

      Usuń
  4. Wygląda pysznie, szkoda, że te grzanki są takie tłuścutkie. :(

    OdpowiedzUsuń
  5. my wczoraj też jedliśmy takie na kolację, ale z chleba:) to mój smak dzieciństwa, bo babcia i mama często robiły na śniadanie....ach pyszne i proste!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja również pamiętam takie grzanki od zawsze, uwielbiam i kochać będę zawsze!!!

      Usuń
  6. O tak z chałki tosty francuskie są najlepsze:-) Antenko, obzerkałam Twój przepis na chałkę, tam jest 25g masła, tylko tyle używasz tak? Chyba zrobię ją w sobotę:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko tak do chałki daje tylko 25g masła, wychodzi pyszna! Z tego przepisu wychodzi olbrzymia chałka, radzę ci zrobić dwie mniejsze.

      Usuń
  7. Wieki nie ajdłam chałki! Takiej z masłem! A takich tostów z chałki- nigdy;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pychotka!
    Zapraszam na konkurs z firmą PRYMAT na danie świąteczne : http://book-and-cooking.blogspot.com/2012/11/konkurs-z-firma-prymat-edycja-swiateczna.html

    OdpowiedzUsuń
  9. Zawsze w święta jest u mnie chałka:) Taki mały rodzinny zwyczaj, w tym roku na śniadanie zrobię właśnie taką:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u nas też na Wigilię jest chałka, ale bez słodkiej kruszonki;)

      Usuń
  10. Moje grzanki francuskie są zawsze ze słodkiej chałki. Do tego domowy dżem malinowy i kakao. Tak zapowiada się leniwy niedzielny poranek:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie sądziłam, że grzanki z chałki są aż tak popularne;)

      Usuń
  11. Cudnie wygladają. Ale narobiłaś mi apetytu :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Boskie!
    Idealnie przygotowane.

    OdpowiedzUsuń
  13. no proszę, jakie wspaniałe śniadanie. sama nie wpadłabym na tak genialny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak widzisz, mnie również długo zajęło myślenie;) a szkoda, bo wiele traciliśmy;)

      Usuń
  14. moje ulubione! z chałki lubię najbardziej. choć żeby je zrobić zwykle muszę kupić jakąś starszą chałkę, bo świeża nigdy u mnie długo nie postoi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u nas jest ten sam problem, dlatego grzanki były z takiej 2 dniowej chałki:D

      Usuń
  15. Antenko, upiekłam chałkę wg Twojego przepisu i wyszła przepyszna:-) Ja zamieszczę zdjęcia to oczywiście podam źródło:-) Dziękuję:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niesamowicie przyjemnie czyta się takie komentarze:) bardzooo się cieszę, że wypiek wyszedł, ale najważniejsze, że smakowało:) polecam się na przyszłość:D

      Usuń
  16. Ja uwielbiam chałkowy pudding - niebo w buzi :)

    OdpowiedzUsuń
  17. zaśliniłam się właśnie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...