Kolejna propozycja podania jednego z moich ulubionych dań, czyli wytrawnej tarty:)
Uwielbiam ją właśnie za to, że można ją upiec na milion rożnych sposobów i za każdym razem smakuje inaczej! Wychodzi całkiem inne danie:)
Dlatego eksperymenty z tartami chyba nigdy mi się nie znudzą;)
Jaka jest dzisiejsza tarta?
Smakowita, idealna, cudowna, aromatyczna:) Nic tylko same ochy i achy mogę powiedzieć na jej temat;) Szpinakiem jestem natomiast oczarowana. Wreszcie smakuje jak powinien! Doprawiony czosnkiem i intensywną gorgonzolą nabrał niesamowitego charakteru!
Składniki:
Ciasto
*Składniki na kruche ciasto i sposób jego wykonania znajdziesz tutaj.
Nadzienie
- 250g szpinaku rozdrobnionego
- 100g sera gorgonzola
- kilka plastrów szynki
- 3 ząbki czosnku
- 100 - 150g mozzarelli (tarta)
- łyżka masła
- łyżka śmietany
- pieprz do smaku
Szpinak podsmażyć na maśle.
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną gorgonzolę.
Trzymając na gazie, połączyć ze sobą składniki uważając żeby ich nie zagotować.
Dodać łyżkę śmietany i wymieszać.
Szpinak wylać na podpieczony spód tarty.
Na szpinaku ułożyć szynkę i tartą mozzarellę.
Piec w 180C przez ok 25-30 minut.
Uwielbiam takie tarty! Dobór składników....jeden z moich ulubionych. :-)
OdpowiedzUsuńbyło pysznie:D
Usuńświetna! jestem za :]
OdpowiedzUsuńDuuużo sera, szpinak, już ją uwielbiam :D
OdpowiedzUsuńod samego patrzenia można ją polubić;)
UsuńAntenko,
OdpowiedzUsuńtarty kocham.
Mogę wpaść na Twoją?
zapraszam:)
UsuńU mnie też była tarta na weekend, ale porowa z boczkiem. Twoja też smakowita:-)
OdpowiedzUsuńtartę z boczkiem uwielbiam;) zeszłej zimy była u nas non stop:D
Usuńpyyycha! jadę do Ciebie!:)
OdpowiedzUsuńfajno, czekam;)
UsuńZapowiada się bardzo pysznie:)
OdpowiedzUsuńnawet bardzo pysznie!:D
UsuńAż mi ślinka cieknie ;p
OdpowiedzUsuń;)
Usuńmhm, ale pyszna tarta. uwielbiam tyle sera. :)
OdpowiedzUsuńja też uwielbiam jak jest duuuużo sera:)
UsuńMMM.. pyszna tarta:)
OdpowiedzUsuńWygląda doskonale! Z chęcią zjadłabym taką... :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńbyła doskonała:)
UsuńWspaniała, zapowiada się pysznie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie tarty:) można wszystko włożyć i zawsze smakuje;)
OdpowiedzUsuńi do tego za każdym razem inaczej smakują;)
Usuńten ser z wierzchu działa na moje śliniaki :)
OdpowiedzUsuńheh zgadzam się, ser to podstawa;)
UsuńUwielbiam!!! Uwielbiam!!!
OdpowiedzUsuńwiesz czego mi brakuje w tej tarcie? MNIE! czemu po mnie nie zadzwoniłaś? :-P
OdpowiedzUsuńupssss tak mi przykro:D
UsuńRównież lubię wytrawne tarty. Zresztą tak jak i szpinak - dobrze doprawiony oczywiście!
OdpowiedzUsuńten był doprawiony idealnie;)
UsuńAle apetycznie wygląda ta tarta i ten szpinach ach...
OdpowiedzUsuńNormalnie głodna się zrobiłam:)
Bardzo fajne masz przepisy.
Oczywiście obserwuję i zapraszam do siebie:)
Osz matko, skrętu kiszek dostałem od patrzenia na ten stopiony ser, jadłbym taką tartę do momentu aż bym pękł ;)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda, musi smakować wyjątkowo ! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńZawsze mam problem z tartami, a konkretniej z ciastem na nie. Tutaj widzę świetny przepis, z którego z pewnością skorzystam. ;)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję za dodanie przepisu do akcji "Męska uczta!" ;)