niedziela, 7 października 2012

Aromatyczna tarta z szynką, szpinakiem i gorgonzolą



Kolejna propozycja podania jednego z moich ulubionych dań, czyli wytrawnej tarty:)

Uwielbiam ją właśnie za to, że można ją upiec na milion rożnych sposobów i za każdym razem smakuje inaczej! Wychodzi całkiem inne danie:)
Dlatego eksperymenty z tartami chyba nigdy mi się nie znudzą;)

Jaka jest dzisiejsza tarta? 
Smakowita, idealna, cudowna, aromatyczna:) Nic tylko same ochy i achy mogę powiedzieć na jej temat;) Szpinakiem jestem natomiast oczarowana. Wreszcie  smakuje  jak powinien! Doprawiony czosnkiem i intensywną gorgonzolą  nabrał niesamowitego charakteru!

Składniki:


Ciasto  
*Składniki na kruche ciasto i sposób jego wykonania znajdziesz tutaj.

Nadzienie
  • 250g szpinaku rozdrobnionego
  • 100g sera gorgonzola
  • kilka plastrów szynki
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 - 150g mozzarelli (tarta)
  • łyżka masła
  • łyżka śmietany
  • pieprz do smaku
Ciasto upiec według powyższego przepisu.
Szpinak podsmażyć na maśle.
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną gorgonzolę.
Trzymając na gazie, połączyć ze sobą składniki uważając żeby ich nie zagotować.
Dodać łyżkę śmietany i wymieszać.
Szpinak wylać na podpieczony spód tarty.
Na szpinaku ułożyć szynkę i tartą mozzarellę.
Piec w 180C przez ok 25-30 minut.








Sprawdzone menu na imprezy!

34 komentarze:

  1. Uwielbiam takie tarty! Dobór składników....jeden z moich ulubionych. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Duuużo sera, szpinak, już ją uwielbiam :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Antenko,
    tarty kocham.
    Mogę wpaść na Twoją?

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie też była tarta na weekend, ale porowa z boczkiem. Twoja też smakowita:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tartę z boczkiem uwielbiam;) zeszłej zimy była u nas non stop:D

      Usuń
  5. Zapowiada się bardzo pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. mhm, ale pyszna tarta. uwielbiam tyle sera. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda doskonale! Z chęcią zjadłabym taką... :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniała, zapowiada się pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam takie tarty:) można wszystko włożyć i zawsze smakuje;)

    OdpowiedzUsuń
  10. ten ser z wierzchu działa na moje śliniaki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. wiesz czego mi brakuje w tej tarcie? MNIE! czemu po mnie nie zadzwoniłaś? :-P

    OdpowiedzUsuń
  12. Również lubię wytrawne tarty. Zresztą tak jak i szpinak - dobrze doprawiony oczywiście!

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale apetycznie wygląda ta tarta i ten szpinach ach...
    Normalnie głodna się zrobiłam:)
    Bardzo fajne masz przepisy.
    Oczywiście obserwuję i zapraszam do siebie:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Osz matko, skrętu kiszek dostałem od patrzenia na ten stopiony ser, jadłbym taką tartę do momentu aż bym pękł ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo apetycznie wygląda, musi smakować wyjątkowo ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Zawsze mam problem z tartami, a konkretniej z ciastem na nie. Tutaj widzę świetny przepis, z którego z pewnością skorzystam. ;)


    Serdecznie dziękuję za dodanie przepisu do akcji "Męska uczta!" ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...