wtorek, 4 września 2012

Czekoladowe ciasto z cukinią



Na warzywne ciasto miałam ochotę już od dawna. 
Marchewkowe piekę i jest bardzo smaczne, a więc cukiniowego się nie obawiałam, wiedziałam, że będzie ciekawe. 
 Bałam się tylko jednego, że wyjdzie z tego ciężkie, czekoladowe ciasto, a za takimi nieszczególnie przepadam. Efektem byłam jednak pozytywnie zaskoczona.
Uwielbiam mokre, puszyste, długo zachowujące świeżość ciasta, ale smak tego wypieku przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Jest to boskie ciasto!
Ciasto cukiniowe wyszło niesamowicie wilgotne, a przy tym puszyste, lekkie, mięciutkie i przyjemnie czekoladowe. 
Z racji, że nie jest ciężkie, można sobie go dokrawać i dokrawać...
Kto nie zna tego ciasta, polecam upiec, jest obłędne, a w wykonaniu banalne!

Składniki:


  • 300g mąki
  • 100g masła
  • 250g cukru
  • szklanka jogurtu
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0.5 łyżeczki sody
  • 3 jajka
  • 0.5 szklanki oleju
  • 60g kakao
  • 0.5 tabliczki gorzkiej czekolady
  • szczypta soli
  • 3 szklanki startej na tarce cukinii


Masło utrzeć na puszystą masę.
Stopniowo dodać olej i nie przestawać miksować.
Wbijać po jednym jajku ciągle miksując.
Dodać proszek do pieczenia, sodę, cukier i cukier waniliowy.
Wsypać mąkę, wlać jogurt, dodać kakao.
Zmiksować wszystko.
Czekoladę i cukinię ( ze skórką) zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
Dodać do zmiksowanego ciasta.
Wymieszać łyżką.
Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy ( u mnie 26cm).
Piec w 160C - 180C przez 45-50 minut.
Czy ciasto jest upieczone sprawdzić patyczkiem (ma być suchy).
Wystudzone ciasto można polać polewą (ja polałam rozpuszczoną, gorzką czekoladą)










Smakołyki na pikniki Z dziećmi i dla dzieci

36 komentarzy:

  1. i to jest to co lubię! Takie ciasto na każdą pogodę i każde spotkanie w miłym gronie:)) Czekolada jak zawsze poprawia humor!

    OdpowiedzUsuń
  2. Niedawno upiekłam bardzo podobne ciacho. Ciasta z cukinią są super. Twoje wygląda bardzo smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię wypieki z cukinią! Niesamowicie wygląda to Twoje ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacja, uwielbiam cukiniowe wypieki!

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie jadłam z cukinią, ale może mieć ciekawy smak ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cukinia w nim jest niewyczuwalna, ale ciasto dzięki niej jest niesamowicie wilgotne

      Usuń
  6. Ja też robiłam jakiś czasu temu, choć nie zdążyłam dać jeszcze na bloga.
    To ciacho jest super!

    OdpowiedzUsuń
  7. o kurczę, nigdy nie pomyślałabym o dodatku cukinii do ciasta... wygląda na wilgotne i mega czekoladowe! mniam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyszło Ci pięknie. Właśnie się zastanawiałam, jaki smak ma ciasto z cukinii. Jeszcze nie robiłam, ale pewnie się kiedyś skuszę.

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj skusiłabym się na duży kawałek takiego pysznego ciasta :-D

    OdpowiedzUsuń
  10. muszę upiec to ciasto w najbliższym czasie :) imieniny mamy chyba będą dobra okazja?:)

    OdpowiedzUsuń
  11. uwielbiam! robiłam wielokrotnie, ale na pewno zrobię jeszcze nie raz - uzależnia :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Smakowite, a gdzie nie gdzie widać nawet w ciemnym cieście zielone kawałeczki cukinii :)

    OdpowiedzUsuń
  13. zachwycająca jest ta cukiniowa czekoladowość!:))

    OdpowiedzUsuń
  14. Moja babcia robiła zawsze ciasto z tzw."kabaczkiem" i było cudowne. Dzięki Tobie właśnie sobie o tym przypomniałam i chyba sama zrobię takie cudo:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wspaniałe ciasto ! Wygląda rewelacyjnie i przepysznie !

    OdpowiedzUsuń
  16. Wow :D szkoda ze tak daleko mieszkasz...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tam Dorotko, oj tam;)z Wrocławia wcale nie tak daleko;)

      Usuń
  17. Wow ! Szkoda że tak daleko mieszkasz...

    OdpowiedzUsuń
  18. Oj ja też chyba spróbuje, wyglada rewelacyjnie

    OdpowiedzUsuń
  19. Z cukinią jeszcze nie piekłam :)

    OdpowiedzUsuń
  20. też niedawno piekłam podobne, cukiniowe czekoladowe jest cudowne, Twoje wygląda obłędnie

    OdpowiedzUsuń
  21. Obłędne to mało powiedziane! Już zaczynam szukać po kalendarzu okazji do upieczenia tego smakołyku :)

    OdpowiedzUsuń
  22. wygląda na bardzo czekoladowe :)Aż czuje zapach :)
    Kacha

    OdpowiedzUsuń
  23. Wow, jakie apetyczne:-) I takie czekoladowe...:-)

    OdpowiedzUsuń
  24. Upiekłam... I powiem szczerze, że ciasto jest boskie, rozpływa się w ustach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się:D takie miało wyjść:) smacznego!

      Usuń
  25. Elegancki zakalec mi wyszedl, z półtorej godziny sie piekło ciasto i nadal zakalcowate, ale w smaku dobre:P

    OdpowiedzUsuń
  26. Robiąc ciasto myślałam, no na pewno będzie czuć tę cukinię i pewnie będzie dziwne choć ładnie wygląda. Po spróbowaniu pierwszego, jeszcze cieplego kawałka było tylko WOW!
    Ciasto jest niby mokre, ale w jakiś sposób lekkie. Cudo!
    Co do zakalca, polecam odcisnąć startą cukinię przed dodaniem do ciasta, bo może być za mokre.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...