Na warzywne ciasto miałam ochotę już od dawna.
Marchewkowe piekę i jest bardzo smaczne, a więc cukiniowego się nie obawiałam, wiedziałam, że będzie ciekawe.
Bałam się tylko jednego, że wyjdzie z tego ciężkie, czekoladowe ciasto, a za takimi nieszczególnie przepadam. Efektem byłam jednak pozytywnie zaskoczona.
Uwielbiam mokre, puszyste, długo zachowujące świeżość ciasta, ale smak tego wypieku przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Jest to boskie ciasto!
Ciasto cukiniowe wyszło niesamowicie wilgotne, a przy tym puszyste, lekkie, mięciutkie i przyjemnie czekoladowe.
Z racji, że nie jest ciężkie, można sobie go dokrawać i dokrawać...
Kto nie zna tego ciasta, polecam upiec, jest obłędne, a w wykonaniu banalne!
Składniki:
- 300g mąki
- 100g masła
- 250g cukru
- szklanka jogurtu
- łyżeczka cukru waniliowego
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0.5 łyżeczki sody
- 3 jajka
- 0.5 szklanki oleju
- 60g kakao
- 0.5 tabliczki gorzkiej czekolady
- szczypta soli
- 3 szklanki startej na tarce cukinii
Masło utrzeć na puszystą masę.
Stopniowo dodać olej i nie przestawać miksować.
Wbijać po jednym jajku ciągle miksując.
Dodać proszek do pieczenia, sodę, cukier i cukier waniliowy.
Wsypać mąkę, wlać jogurt, dodać kakao.
Zmiksować wszystko.
Czekoladę i cukinię ( ze skórką) zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
Dodać do zmiksowanego ciasta.
Wymieszać łyżką.
Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy ( u mnie 26cm).
Piec w 160C - 180C przez 45-50 minut.
Czy ciasto jest upieczone sprawdzić patyczkiem (ma być suchy).
Wystudzone ciasto można polać polewą (ja polałam rozpuszczoną, gorzką czekoladą)
i to jest to co lubię! Takie ciasto na każdą pogodę i każde spotkanie w miłym gronie:)) Czekolada jak zawsze poprawia humor!
OdpowiedzUsuńOj poprawia;)
UsuńNiedawno upiekłam bardzo podobne ciacho. Ciasta z cukinią są super. Twoje wygląda bardzo smakowicie.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię wypieki z cukinią! Niesamowicie wygląda to Twoje ciasto!
OdpowiedzUsuńRewelacja, uwielbiam cukiniowe wypieki!
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam z cukinią, ale może mieć ciekawy smak ;)
OdpowiedzUsuńCukinia w nim jest niewyczuwalna, ale ciasto dzięki niej jest niesamowicie wilgotne
UsuńJa też robiłam jakiś czasu temu, choć nie zdążyłam dać jeszcze na bloga.
OdpowiedzUsuńTo ciacho jest super!
o kurczę, nigdy nie pomyślałabym o dodatku cukinii do ciasta... wygląda na wilgotne i mega czekoladowe! mniam!
OdpowiedzUsuńdokładnie takie jest to ciacho:)
UsuńWyszło Ci pięknie. Właśnie się zastanawiałam, jaki smak ma ciasto z cukinii. Jeszcze nie robiłam, ale pewnie się kiedyś skuszę.
OdpowiedzUsuńOj skusiłabym się na duży kawałek takiego pysznego ciasta :-D
OdpowiedzUsuńniestety nie zostało z niego ani okruszka;)
Usuńmuszę upiec to ciasto w najbliższym czasie :) imieniny mamy chyba będą dobra okazja?:)
OdpowiedzUsuńmyślę, ze goście będą w siódmym niebie:)
Usuńuwielbiam! robiłam wielokrotnie, ale na pewno zrobię jeszcze nie raz - uzależnia :)
OdpowiedzUsuńja też już myślę o powtórce;)
UsuńSmakowite, a gdzie nie gdzie widać nawet w ciemnym cieście zielone kawałeczki cukinii :)
OdpowiedzUsuńRany! Wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńzachwycająca jest ta cukiniowa czekoladowość!:))
OdpowiedzUsuńMoja babcia robiła zawsze ciasto z tzw."kabaczkiem" i było cudowne. Dzięki Tobie właśnie sobie o tym przypomniałam i chyba sama zrobię takie cudo:)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto ! Wygląda rewelacyjnie i przepysznie !
OdpowiedzUsuńWow :D szkoda ze tak daleko mieszkasz...
OdpowiedzUsuńoj tam Dorotko, oj tam;)z Wrocławia wcale nie tak daleko;)
UsuńWow ! Szkoda że tak daleko mieszkasz...
OdpowiedzUsuńOj ja też chyba spróbuje, wyglada rewelacyjnie
OdpowiedzUsuńzachęcam:)
UsuńZ cukinią jeszcze nie piekłam :)
OdpowiedzUsuńteż niedawno piekłam podobne, cukiniowe czekoladowe jest cudowne, Twoje wygląda obłędnie
OdpowiedzUsuńObłędne to mało powiedziane! Już zaczynam szukać po kalendarzu okazji do upieczenia tego smakołyku :)
OdpowiedzUsuńwygląda na bardzo czekoladowe :)Aż czuje zapach :)
OdpowiedzUsuńKacha
Wow, jakie apetyczne:-) I takie czekoladowe...:-)
OdpowiedzUsuńUpiekłam... I powiem szczerze, że ciasto jest boskie, rozpływa się w ustach.
OdpowiedzUsuńcieszę się:D takie miało wyjść:) smacznego!
UsuńElegancki zakalec mi wyszedl, z półtorej godziny sie piekło ciasto i nadal zakalcowate, ale w smaku dobre:P
OdpowiedzUsuńRobiąc ciasto myślałam, no na pewno będzie czuć tę cukinię i pewnie będzie dziwne choć ładnie wygląda. Po spróbowaniu pierwszego, jeszcze cieplego kawałka było tylko WOW!
OdpowiedzUsuńCiasto jest niby mokre, ale w jakiś sposób lekkie. Cudo!
Co do zakalca, polecam odcisnąć startą cukinię przed dodaniem do ciasta, bo może być za mokre.