piątek, 14 września 2012

O kurka! Tarta z kurkami i boczkiem

 

Już kiedyś wspominałam, że w jesienno- zimowy czas zamęczę was tartami;) 
No to czas zacząć! 
Jest już prawie po lecie, więc powrócił w nasze progi szał tartowy;)
Z racji, że sezon grzybowy trwa, naszła nas ogromna ochota na jakieś danie gdzie grzyby będą mogły grać pierwsze skrzypce.
 Tak wpadł mi do głowy pomysł na aromatyczną tartę z kurkami i boczkiem. Po prostu musiałam ją upiec!  
Nieskromnie powiem, że to był genialny pomysł:)
Kurki z boczkiem, to idealne połączenie smakowe, tarta wyszła znakomita. 

Składniki:
  • 250g kurek
  • 150-200g wędzonego boczku
  • cebula
  • 200g mozzarelli
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 100ml śmietany (18%)
  • 2 jajka
  • sól, pieprz do smaku
Grzyby oczyścić.
Pozostawić w całości, jeżeli są zbyt duże, przekroić wzdłuż.
Cebulę posiekać.
Podsmażyć ją z boczkiem kilka minut.
Dodać kurki.
Całość chwilę  (nie za długo) podsmażyć.
Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Ciastem francuskim wylepić formę do tarty.
Podbiec ją ok 15 minut w 180C.
Na podpieczoną tartę wyłożyć farsz.
Posypać startą mozzarellą.
Jajka roztrzepać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem.
Powstałym sosem zalać tartę.
Piec ok 30 minut w 180C.






 






Smakołyki na pikniki

22 komentarze:

  1. Nie no, publikowanie takich pysznych propozycji o takiej porze powinno być zabronione ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. dziś dostałam cały worek kurek ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetna ta tarta! kurki są bardzo smaczne w każdym wydaniu, a w tej tarcie wyglądają mega apetycznie!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna tarta z darami lasu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. grzybki chodziły za mną od dawna i w końcu mnie dopadły;)

      Usuń
  5. Jak już tak kusisz to chociaż zaproś na taką ucztę ;) Przypominam o konkursie u mnie : http://book-and-cooking.blogspot.com/2012/09/konkurs-z-firma-prymat.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zapraszam, zapraszam, bo kto pierwszy ten lepszy;)

      Usuń
  6. Jedna z rzeczy którą chce zrobić a jakoś mi nie po drodze. Zapisuję, może uda mi się zrobić przed zniknięciem kurek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. O jejku jakie to piękne, musi być zniewalająco pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  8. Żebym tylko miała w okolicy kurki.. same podgrzybki! :)
    Przy okazji chciałam poinformować, że nominowałam Twojego bloga do Versatile Blogger Award. Zabawa jest oczywiście dobrowolna i nikogo nie zmuszam! Mimo to zapraszam :) http://pass-the-food.blogspot.com/2012/09/versatile-blogger-award.html

    OdpowiedzUsuń
  9. Pycha!
    A myślałam, że kurki już mi się przejadły w tym roku;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a mnie się wydaje, że kurki nigdy by mi się nie przejadły;)

      Usuń
  10. pyszne składniki zapieczone pod dużą ilością sera - oj lubię to!

    OdpowiedzUsuń
  11. Aż się zrobiłam głodna :)) Chętnie bym spałaszowała kawałeczek z kurkami - mniam!

    OdpowiedzUsuń
  12. dałabym się pokroić za taką boską tartę. ma w sobie wszytsko co uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. ooooooj chcę kawałek takiej tarty, bardzo chcę :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...