No to czas zacząć!
Jest już prawie po lecie, więc powrócił w nasze progi szał tartowy;)
Z racji, że sezon grzybowy trwa, naszła nas ogromna ochota na jakieś danie gdzie grzyby będą mogły grać pierwsze skrzypce.
Tak wpadł mi do głowy pomysł na aromatyczną tartę z kurkami i boczkiem. Po prostu musiałam ją upiec!
Nieskromnie powiem, że to był genialny pomysł:)
Kurki z boczkiem, to idealne połączenie smakowe, tarta wyszła znakomita.
Składniki:
- 250g kurek
- 150-200g wędzonego boczku
- cebula
- 200g mozzarelli
- opakowanie ciasta francuskiego
- 100ml śmietany (18%)
- 2 jajka
- sól, pieprz do smaku
Pozostawić w całości, jeżeli są zbyt duże, przekroić wzdłuż.
Cebulę posiekać.
Podsmażyć ją z boczkiem kilka minut.
Dodać kurki.
Całość chwilę (nie za długo) podsmażyć.
Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Ciastem francuskim wylepić formę do tarty.
Podbiec ją ok 15 minut w 180C.
Na podpieczoną tartę wyłożyć farsz.
Posypać startą mozzarellą.
Jajka roztrzepać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem.
Powstałym sosem zalać tartę.
Piec ok 30 minut w 180C.
Nie no, publikowanie takich pysznych propozycji o takiej porze powinno być zabronione ;)
OdpowiedzUsuńna takie smakołyki każda pora dobra;)
Usuńdziś dostałam cały worek kurek ;)
OdpowiedzUsuńoj to będzie uczta!:D
Usuńświetna ta tarta! kurki są bardzo smaczne w każdym wydaniu, a w tej tarcie wyglądają mega apetycznie!:)
OdpowiedzUsuńPyszna tarta z darami lasu :)
OdpowiedzUsuńgrzybki chodziły za mną od dawna i w końcu mnie dopadły;)
UsuńJak już tak kusisz to chociaż zaproś na taką ucztę ;) Przypominam o konkursie u mnie : http://book-and-cooking.blogspot.com/2012/09/konkurs-z-firma-prymat.html
OdpowiedzUsuńzapraszam, zapraszam, bo kto pierwszy ten lepszy;)
UsuńZdecydowanie genialna!!!!!
OdpowiedzUsuńzdecydowanie;)
UsuńJedna z rzeczy którą chce zrobić a jakoś mi nie po drodze. Zapisuję, może uda mi się zrobić przed zniknięciem kurek :)
OdpowiedzUsuńspiesz się spiesz, bo warto!:D
UsuńO jejku jakie to piękne, musi być zniewalająco pyszne!
OdpowiedzUsuńŻebym tylko miała w okolicy kurki.. same podgrzybki! :)
OdpowiedzUsuńPrzy okazji chciałam poinformować, że nominowałam Twojego bloga do Versatile Blogger Award. Zabawa jest oczywiście dobrowolna i nikogo nie zmuszam! Mimo to zapraszam :) http://pass-the-food.blogspot.com/2012/09/versatile-blogger-award.html
dziękuję ślicznie za nominację:D
UsuńPycha!
OdpowiedzUsuńA myślałam, że kurki już mi się przejadły w tym roku;)
a mnie się wydaje, że kurki nigdy by mi się nie przejadły;)
Usuńpyszne składniki zapieczone pod dużą ilością sera - oj lubię to!
OdpowiedzUsuńAż się zrobiłam głodna :)) Chętnie bym spałaszowała kawałeczek z kurkami - mniam!
OdpowiedzUsuńdałabym się pokroić za taką boską tartę. ma w sobie wszytsko co uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńooooooj chcę kawałek takiej tarty, bardzo chcę :-)
OdpowiedzUsuń