piątek, 28 listopada 2014

Szarlotka z połówek jabłek




 Szarlotka z połówek jabłek, to jedna z moich ulubionych szarlotek, a że jestem wielką fanką wszelkich szarlotek, to byle jaką się nie zadowolę;)

Niezwykle delikatne, lekko serowe, rozpływające się w ustach ciasto i duuuuuuuża ilość, pysznych, soczystych, rozpieczonych jabłek.
Dla mnie ideał!:)

Prosta do upieczenia, zaskakująco pyszna, a przy tym ładna dla oka.

Składniki:

ciasto
  • 3 szklanki mąki
  • 200g masła
  • 1 serek waniliowy (ok. 150g)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  •  1 jajko
nadzienie
  • 2ok. 6 jabłek (szara reneta)
  • 2 garście rodzynek
  • cynamon do smaku
  • i łyżeczka cukru
polewa
  • 2 łyżki cukru pudru
  • sok z 0.5 cytryny
  • 1 łyżka śmietany
Składniki na ciasto zagnieść.
Podzielić na 2 części, schłodzić w lodówce kilka godzin.
Jedną częścią wylepić dno tortownicy ( u mnie 25cm).
Ciasto posypać rodzynkami.
Jabłka obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne, posypać cynamonem i cukrem.
Jabłka ułożyć na cieście, jedno obok drugiego.
Drugą część ciasta rozwałkować na kształt tortownicy.
Rozwałkowanym ciastem przykryć jabłka, lekko nakłuć widelcem.
Szarlotkę piec w 180C ok. 45 minut, do zrumienienia.
Zrobić polewę.
Utrzeć cukier z sokiem i śmietaną.
Jeszcze gorące ciasto polać polewą, wystudzić.



 







wtorek, 25 listopada 2014

Stir fry z wieprzowiną i chutney'em brzoskwiniowym


Jak widać, uwielbiany przeze mnie chutney brzoskwiniowy, który już jakiś czas temu gościł na blogu, spełnia się, nie tylko w roli gęstego sosu/dipu do sajgonek i warzyw.

Jest również ciekawym pomysłem na świetną marynatę do wszelakiego mięsa.
Jego słodko - pikantno -lekko orientalny smak, wspaniale wzbogaca aromat całej potrawy.

Szybko, smacznie i zdrowo!:)

Składniki:
  • 300g schabu
  • 500g warzywnej mieszanki chińskiej
  • 1 cebula
  • 4 liście kapusty pekińskiej
  • 0.75 szklanki grzybów mung
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki chińskiej przyprawy 5 smaków
  • 1 opakowanie makaronu ryżowego
marynata Schab rozbić, pokroić w paski, zamarynować w marynacie z chutney'u brzoskwiniowego, soli, pieprzu i oleju z orzeszków ziemnych.
Mięso włożyć do lodówki na kilka godzin.
Grzyby zalać wrzątkiem do napęcznienia.
Kapustę pekińską pokroić w pióra.
Cebulę posiekać.
Grzyby pokroić w paski.
Mięso wrzucić do rozgrzanego woka, przysmażyć na dużym ogniu.
Mięso ściągnąć na talerz.
Nie myjąc woka, wrzucić do niego mieszankę chińską, kapustę, grzyby i cebulę.
Doprawić sosem sojowym i przyprawą 5 smaków.
Warzywa przysmażyć, połączyć z mięsem i chwilę razem smażyć.
Makaron ryżowy zalać wodą, gdy napęcznieje, odcedzić.
Makaron wrzucić do mieszanki mięsno - warzywnej.
Całość wymieszać.
Jeżeli jest taka potrzeba stir fry doprawić jeszcze chutney'em, przyprawą 5 smaków lub sosem sojowym.







niedziela, 23 listopada 2014

Kotlety siekane z pieczarkami


 Kotlety siekane, to jeden z ulubionych obiadów moich chłopaków.
Ta wariacja na temat kotleta, zawsze się sprawdza, zawsze smakuje. 
Danie zjadane zostaje do ostatniego kotlecika.

Delikatne, soczyste, puszyste w środku, chrupiące na zewnątrz, zjadają się same:)
Aż korci by sięgnąć po kolejnego kotlecika i jeszcze kolejnego.. :)

Już kiedyś na blogu gościła u mnie wersja kotletów siekanych z dodatkiem czerwonej papryki, dzisiaj dodałam pieczarki. 
Z dodatkami każdy, spokojnie może poszaleć i poeksperymentować, wybrać swój ulubiony wariant, tak żeby potrawa za każdym razem smakowała inaczej i nigdy nam się nie znudziła:)

Składniki ( na ok.8-9 kotletów):
  • 500g mięsa z piersi z kurczaka/ z uda z kurczaka
  • 1 cebula
  • 6 pieczarek
  • 0.4 pęczka koperku
  • 2 jajka
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz, papryka, przyprawa do kurczaka do smaku
  • olej do smażenia
Mięso pokroić  drobną kostkę, doprawić solą, pieprzem, papryką, przyprawą do kurczaka.
Dodać żółtka, mąkę, majonez, koperek.
Biała ubić na sztywną pianę.
Dodać do mięsa.
Delikatnie wymieszać.
Cebulę posiekać i pieczarki posiekać.
Przysmażyć na patelni, dodać do mięsa.
Wymieszać.
Olej rozgrzać na patelni.
Przy pomocy łyżki nakładać na nią mięsną masę, formując niewielkie placuszki.
Kotleciki smażyć z obu stron na złoto przez kilka minut.
Kotlety podawać na ciepło np. z ziemniakami pure i surówką.











piątek, 21 listopada 2014

Sałatka z kaczką teriyaki i granatem



Tak jadać mogę codziennie:)

Poza orientalnymi smakami, makaronami, to właśnie kaczka jest u mnie na samym szczycie ulubionych potraw.
A, że ostatnio wszystko doprawiam marynatą teriyaki (łosoś, polędwiczka wieprzowa, kurczak), tym razem padło na kaczkę. 
Przygotowuję ją teraz w kółko i nie może nam się przejeść. 
Jest aromatyczna, krucha, soczysta, wyborna!!!

Pierś z kaczki, smakuje nam najbardziej, w formie carpaccio, podana na lekkiej sałatce z dodatkiem owoców : winogron, w sezonie letnim - truskawek, lub tak jak dzisiaj z granatem.
Całość wieńczy miodowo - musztardowy sos.
Paluszki lizać;)

Pychaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!

Składniki:
  • 2 piersi z kaczki
  • sezam do posypania
  • 1 łyżeczka miodu do sosu + 1 łyżeczka musztardy
  • mix sałat
  • 1 granat
marynata teryaki
  • 0.4 szklanki sosu teriyaki
  • 3 łyżeczki soku z limonki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki miodu
  • 0.5 łyżeczki posiekanej papryczki chili
  • 0.5 łyżeczki tartego imbiru
Składniki na marynatę wymieszać.
Skórę kaczki ponacinać.
Marynatą natrzeć kaczkę.
Mięso włożyć do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Mięso smażyć na suchej patelni, na dużym gazie od strony skóry 7 minut.
Pierś z kaczki przełożyć na drugą stronę, smażyć 5 minut.
W trakcie smażenia polewać kaczkę powstałym sosem.
Po tym czasie kaczkę zawinąć w folię aluminiową, odłożyć i pozwolić jej chwilę odpocząć.
Do sałatki można ją wystudzić całkowicie.
Sosu ze smażenia nie wylewać.
Dodać do niego łyżeczkę miodu i musztardy i wymieszać.
Powstał sos do sałatki.
Sałatę ułożyć na talerzu.
Pierś z kaczki cieniutko pokroić, ułożyć na sałatce.
Sałatkę posypać sezamem i granatem.
Całość polać powstałym sosem.








środa, 19 listopada 2014

Dyniowe babeczki



Ekspresowe w przygotowaniu, nie wymagające żadnych kulinarnych zdolności, o korzennym aromacie i zapachu, pyszne, wilgotne  - babeczki dyniowe.

Te puszyste, dyniowe muffinki, znikają ze stołu w zastraszającym tempie.
Smakują każdemu, zarówno dużym jak i małym.
Polecam je na podwieczorek, z kubkiem gorącej herbaty, w chłodne, jesienne popołudnie.

Przepis z bloga Gotuj z Cukiereczkiem.

Składniki ( 12 sztuk):
  • 1.75 szklanki mąki
  • 0.75 szklanki pure z dyni
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1.5 łyżeczki sody
  • 0.5 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0.5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 jajko
  • 0.5 szklanki mleka
  • 0.2 szklanki oleju
W misce roztrzepać jajko, dodać pure z dyni, mleko i olej.
Wymieszać.
Dodać mąkę proszek, sodę, cukier, cukier waniliowy, cynamon, gałkę i imbir.
Wymieszać do połączenia się składników.
Ciasto nakładać łyżką do papilotek.
Babeczki piec w 180C ok. 20 minut.

 








 

poniedziałek, 17 listopada 2014

Sernik z różą i brzoskwiniami



Bez dwóch zdań, sernik z różą i brzoskwiniami, to mój numer jeden wśród serników.
Najpyszniejszy, najlepszy, naj naj naj..

Metodą wielu prób i poszukiwań tego jednego, ulubionego smaku, udało mi się stworzyć sernik idealny, taki który bez reszty dopieści moje podniebienie.

Gdy pomyślę o serniku, w głowie mam obraz tylko tego sernika. 
Żaden nie równa się z prawdziwym, tradycyjnym sernikiem z klasycznego twarogu, z dodatkiem domowej konfitury z róży, którą robiłam całą wiosnę, z myślą właśnie o tych przyszłych, wiejskich sernikach. 
Ciężki, kremowy, rozpływający się w ustach,  po prostu pyszny! 
Sernik jak z dawnych lat:)

Składniki: 

ciasto 
  • 3 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200g masła
  • 5 żółtek
masa serowa

  • 1000g białego, tłustego sera ( nie wiaderkowy, nie mielony!)
  • 200g masła
  • 4 łyżki budyniu waniliowego
  • 1.5 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1 duża puszka brzoskwiń 
  • słoiczek domowej konfitury z róży
dodatkowo
  • kandyzowane płatki róży  do dekoracji
  • cukier różany do dekoracji
  • 50g gorzkiej czekolady + 3 łyżki śmietanki 30% (polewa)

Składniki na ciasto zagnieść.
Ciastem wylepić dno formy.
Ciasto nakłuć widelcem w kilku miejscach.
Konfiturą różaną posmarować ciasto.
Ser biały rozkruszyć (nie mielić), dodać miękkie, rozdrobnione masło, budyń, cukier.
Zmiksować do połączenia się składników.
Dodać jajka, zmiksować do połączenia się składników.
Brzoskwinie pokroić w kostkę i wymieszać z masą serową.
Masę serową wyłożyć na spód ciasta.
Piec w 180C 45-50 minut. 
Upieczony sernik wystudzić.
Zrobić polewę.
Polać nią ciasto.
Sernik można udekorować kandyzowanymi płatkami róży i posypać cukrem różanym.