środa, 19 listopada 2014

Dyniowe babeczki



Ekspresowe w przygotowaniu, nie wymagające żadnych kulinarnych zdolności, o korzennym aromacie i zapachu, pyszne, wilgotne  - babeczki dyniowe.

Te puszyste, dyniowe muffinki, znikają ze stołu w zastraszającym tempie.
Smakują każdemu, zarówno dużym jak i małym.
Polecam je na podwieczorek, z kubkiem gorącej herbaty, w chłodne, jesienne popołudnie.

Przepis z bloga Gotuj z Cukiereczkiem.

Składniki ( 12 sztuk):
  • 1.75 szklanki mąki
  • 0.75 szklanki pure z dyni
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1.5 łyżeczki sody
  • 0.5 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0.5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 jajko
  • 0.5 szklanki mleka
  • 0.2 szklanki oleju
W misce roztrzepać jajko, dodać pure z dyni, mleko i olej.
Wymieszać.
Dodać mąkę proszek, sodę, cukier, cukier waniliowy, cynamon, gałkę i imbir.
Wymieszać do połączenia się składników.
Ciasto nakładać łyżką do papilotek.
Babeczki piec w 180C ok. 20 minut.

 








 

8 komentarzy:

  1. Są cudne. Takie kształtne i mają piękny kolor. A z dynią... to z pewnością udany wypiek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyciągam łapkę po kilka sztuk :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne! Piękne, takie pomarańczowe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem pewna że równie dobrze smakują jak ślicznie wyglądają! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mają śliczny kolorek od dyni :)

    OdpowiedzUsuń
  6. A czy dynia ma być wcześniej ugotowana ?

    OdpowiedzUsuń