niedziela, 23 listopada 2014

Kotlety siekane z pieczarkami


 Kotlety siekane, to jeden z ulubionych obiadów moich chłopaków.
Ta wariacja na temat kotleta, zawsze się sprawdza, zawsze smakuje. 
Danie zjadane zostaje do ostatniego kotlecika.

Delikatne, soczyste, puszyste w środku, chrupiące na zewnątrz, zjadają się same:)
Aż korci by sięgnąć po kolejnego kotlecika i jeszcze kolejnego.. :)

Już kiedyś na blogu gościła u mnie wersja kotletów siekanych z dodatkiem czerwonej papryki, dzisiaj dodałam pieczarki. 
Z dodatkami każdy, spokojnie może poszaleć i poeksperymentować, wybrać swój ulubiony wariant, tak żeby potrawa za każdym razem smakowała inaczej i nigdy nam się nie znudziła:)

Składniki ( na ok.8-9 kotletów):
  • 500g mięsa z piersi z kurczaka/ z uda z kurczaka
  • 1 cebula
  • 6 pieczarek
  • 0.4 pęczka koperku
  • 2 jajka
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz, papryka, przyprawa do kurczaka do smaku
  • olej do smażenia
Mięso pokroić  drobną kostkę, doprawić solą, pieprzem, papryką, przyprawą do kurczaka.
Dodać żółtka, mąkę, majonez, koperek.
Biała ubić na sztywną pianę.
Dodać do mięsa.
Delikatnie wymieszać.
Cebulę posiekać i pieczarki posiekać.
Przysmażyć na patelni, dodać do mięsa.
Wymieszać.
Olej rozgrzać na patelni.
Przy pomocy łyżki nakładać na nią mięsną masę, formując niewielkie placuszki.
Kotleciki smażyć z obu stron na złoto przez kilka minut.
Kotlety podawać na ciepło np. z ziemniakami pure i surówką.











7 komentarzy:

  1. te kotlety są przepyszne :) też je czasami robię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pycha, aż chce się jeść, moje córki też lubią takie wariacje kotletowe :))

    OdpowiedzUsuń
  3. będę robić w czwartek, pyszności !

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł na inne podanie kotletów :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super kotlety
    Zapraszam również na mojego bloga.
    https://lyzkawzupie.art.blog/

    OdpowiedzUsuń