Kotlety siekane, to jeden z ulubionych obiadów moich chłopaków.
Ta wariacja na temat kotleta, zawsze się sprawdza, zawsze smakuje.
Danie zjadane zostaje do ostatniego kotlecika.
Delikatne, soczyste, puszyste w środku, chrupiące na zewnątrz, zjadają się same:)
Aż korci by sięgnąć po kolejnego kotlecika i jeszcze kolejnego.. :)
Już kiedyś na blogu gościła u mnie wersja kotletów siekanych z dodatkiem czerwonej papryki, dzisiaj dodałam pieczarki.
Z dodatkami każdy, spokojnie może poszaleć i poeksperymentować, wybrać swój ulubiony wariant, tak żeby potrawa za każdym razem smakowała inaczej i nigdy nam się nie znudziła:)
Składniki ( na ok.8-9 kotletów):
- 500g mięsa z piersi z kurczaka/ z uda z kurczaka
- 1 cebula
- 6 pieczarek
- 0.4 pęczka koperku
- 2 jajka
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz, papryka, przyprawa do kurczaka do smaku
- olej do smażenia
Dodać żółtka, mąkę, majonez, koperek.
Biała ubić na sztywną pianę.
Dodać do mięsa.
Delikatnie wymieszać.
Cebulę posiekać i pieczarki posiekać.
Przysmażyć na patelni, dodać do mięsa.
Wymieszać.
Olej rozgrzać na patelni.
Przy pomocy łyżki nakładać na nią mięsną masę, formując niewielkie placuszki.
Kotleciki smażyć z obu stron na złoto przez kilka minut.
Kotlety podawać na ciepło np. z ziemniakami pure i surówką.
świetnie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńte kotlety są przepyszne :) też je czasami robię :)
OdpowiedzUsuńpycha, aż chce się jeść, moje córki też lubią takie wariacje kotletowe :))
OdpowiedzUsuńapetyczne)))
OdpowiedzUsuńbędę robić w czwartek, pyszności !
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na inne podanie kotletów :)
OdpowiedzUsuńSuper kotlety
OdpowiedzUsuńZapraszam również na mojego bloga.
https://lyzkawzupie.art.blog/