Jak widać, uwielbiany przeze mnie chutney brzoskwiniowy, który już jakiś czas temu gościł na blogu, spełnia się, nie tylko w roli gęstego sosu/dipu do sajgonek i warzyw.
Jest również ciekawym pomysłem na świetną marynatę do wszelakiego mięsa.
Jego słodko - pikantno -lekko orientalny smak, wspaniale wzbogaca aromat całej potrawy.
Szybko, smacznie i zdrowo!:)
Składniki:
- 300g schabu
- 500g warzywnej mieszanki chińskiej
- 1 cebula
- 4 liście kapusty pekińskiej
- 0.75 szklanki grzybów mung
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki chińskiej przyprawy 5 smaków
- 1 opakowanie makaronu ryżowego
- 5 łyżek chutney'u brzoskwiniowego z chili
- sól + pieprz
- 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
Mięso włożyć do lodówki na kilka godzin.
Grzyby zalać wrzątkiem do napęcznienia.
Kapustę pekińską pokroić w pióra.
Cebulę posiekać.
Grzyby pokroić w paski.
Mięso wrzucić do rozgrzanego woka, przysmażyć na dużym ogniu.
Mięso ściągnąć na talerz.
Nie myjąc woka, wrzucić do niego mieszankę chińską, kapustę, grzyby i cebulę.
Doprawić sosem sojowym i przyprawą 5 smaków.
Warzywa przysmażyć, połączyć z mięsem i chwilę razem smażyć.
Makaron ryżowy zalać wodą, gdy napęcznieje, odcedzić.
Makaron wrzucić do mieszanki mięsno - warzywnej.
Całość wymieszać.
Jeżeli jest taka potrzeba stir fry doprawić jeszcze chutney'em, przyprawą 5 smaków lub sosem sojowym.
ciekawy pomysł na danie:)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smacznie!
OdpowiedzUsuńtakie dania to coś dla mnie! :) a z chutney musi być świetny :)
OdpowiedzUsuńOj lubimy takie dania:-)
OdpowiedzUsuńLubię takie dania :)
OdpowiedzUsuń