sobota, 26 lipca 2014

Tarta z pieczonym kurczakiem i pieczarkami



Z obiadu została mi odrobina pieczonego kurczaka z przepisu Magdy Gessler ( 2 skrzydełka i kawałeczek piersi), a że nie lubię w kuchni marnować jedzenia, postanowiłam wyczarować z tego co jest, smaczną przekąskę.

Dodałam kilka pieczarek, dużo posiekanego szczypiorku, mozzarellę, doprawiłam curry i tym sposobem, powstała wyśmienita kolacja - tarta z pieczonym kurczakiem i pieczarkami.
Szczerze polecam, pychota!

Składniki:
  • kawałek pieczonego kurczaka (u mnie 2 skrzydełka i kawałek piersi)
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 8 pieczarek
  • 150g tartej mozzarelli
  • 1 cebulka dymka
  • 0.5 pęczka szczypiorku
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki śmietany (12%/18%)
  • sól, pieprz, curry do smaku
Pieczarki pokroić w plastry, cebulkę posiekać.
Mięso pokroić w kostkę.
Ciasto francuskie rozłożyć.
Posypać go pokrojonym mięsem, posiekaną cebulką i pokrojonymi pieczarkami.
Całość posypać tartym serem.
Brzegi tarty delikatnie podwinąć do środka, by sos nie wypłynął.
Jajka roztrzepać, dodać śmietanę, sól, pieprz i curry do smaku.
Wymieszać.
Powstałym sosem polać tartę.
Posypać połową posiekanego szczypiorku.
Tartę piec na rumiano w 180C ok. 20-25 minut.
Gotową tartę posypać resztą szczypiorku.
Podawać na ciepło lub na zimno.











12 komentarzy:

  1. Ale fajny przepis.
    I kolejny zapisuje he he

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności, zjadłabym kawałeczek...albo dwa! :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada bardzo smakowicie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. moje smaki!:) ostatnio jakoś wolę bardziej ciasto kruche i drożdżowe wiec bym zamieniła :D choć z francuskim szybciej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. I jajestem zwolennikiem przerabiania niezjedzonych pzozostałości po posiłkach. A propozycja do wykorzystania, wyglada super:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. o jaka ładna, jaka smakowita! te kolory <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie wygląda, w lodówce mam ciasto francuskie i chyba się skuszę też taką tartę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń