czwartek, 24 lipca 2014

Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym


Korzystam z dobrodziejstw lata, z kurek, które ubóstwiam i na które czekam cały rok. 
Rozkoszuję się różnymi smakołykami z ich udziałem:)
Krucha, soczysta, delikatna polędwiczka wieprzowa w śmietanowym sosie kurkowym, to jedno z moich ulubionych połączeń smakowych.
To klasyczne, tradycyjne danie, które zawsze się sprawdza i każdemu smakuje.
Zapraszam na obiadek:)

Składniki:
  • 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 500g)
  • 250g kurek
  • 1 cebula
  • 1 szklanka rosołu
  • 0.5 pęczka szczypiorku  
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki śmietany
  • 1płaska łyżka mąki
  • sól, pieprz
Polędwiczkę pokroić w plastry.
Lekko rozbić.
Przyprawić solą i pieprzem.
Pozostawić na chwilę do przegryzienia.
Cebulę obrać i posiekać.
Kurki oczyścić.
Kurki i cebulę podsmażyć na łyżce masła.
Część rosołu wymieszać z mąką.
Dolać do kurek.
Zalać resztą rosołu.
Dodać posiekany  szczypior.
Dosolić, dopieprzyć do smaku, dodać śmietanę.
Mięso podsmażyć z obu stron na maśle.
Zalać sosem kurkowym i zagotować.
Pogotować kilka minut, by potrawa przeszła smakiem.
Podawać np. z ziemniakami, lub tak jak ja z kluseczkami.

 







Lato w pełni!

16 komentarzy:

  1. Ojej jakie pyszności!! Moje smaki!! ;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, pychota! Narobiłaś mi apetytu!

    OdpowiedzUsuń
  3. o tak uwielbiam tego typu obiadki :) kurki również ubóstwiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Najpyszniejsze moje zestawienie:-) Po prostu uwielbiam:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. mmm...ale zjadłabym sos kurkowy :) narobiłaś mi ochoty

    OdpowiedzUsuń
  6. mmm...właśnie zrobiłam...przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. No to jutro obiad kurkowy ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. A ile procent powinna mieć śmietana? 18?

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam czy mogę prosic o przepis na kluseczki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. gotowe kluseczki kupione w Lidlu http://www.opinie.egospodarka.pl/Lidl-Combino-EierSpatzle,55739.html

      Usuń
    2. Dziękuję na pewno skorzystam na sobote zamierzam ugotowac taki obiadek. Czy moze Pani doradzic co z warzyw pasuje do tego dania? Dziękuję i pozdrawiam.

      Usuń
  10. a jak sprawdzają się mrożone kurki? wiem, że to nie to samo co świeże, ale sos wyjdzie równie pyszny? pierwszy raz robię kurki:-)

    OdpowiedzUsuń
  11. tak... puycha . Wlasnie zrobilam;

    OdpowiedzUsuń