Ta przekąska zawsze się sprawdza i robi u nas furorę. Na dodatek takie ślimaczki robi się bardzo szybko i sprawnie.
Super sprawa dla fanów pizzy, bo bardzo przypomina ją w smaku.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 3 łyżki przecieru pomidorowego z kartonu/ keczup
- kilka pieczarek
- kilka plasterków szynki, boczku lub salami
- cebula
- 100g żółtego sera
- łyżeczka oregano
Cebulę obrać, posiekać i wrzucić na patelnię.
Pieczarki obrać, pokroić na cienkie plasterki, dorzucić do cebuli i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
Wędlinę pokroić w kostkę, podpiec z cebulą i pieczarkami.
Ciasto francuskie rozwinąć, posmarować przecierem/keczupem, pospać oregano.
Podsmażoną wędlinę, pieczarki i cebulę równomiernie rozłożyć na cieście francuskim.
Wszystko posypać tartym serem.
Ciasto z farszem zwinąć rulon.
Pokroić go ostrym nożem na średniej grubości plastry.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Przenieść na nią pokrojone ślimaki.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 200C ok 15 minut.
urocze ślimaczki! napewno przepyszne ;)
OdpowiedzUsuńWypróbuj, koniecznie! Ja w ogóle uwielbiam żurawinę, więc dodaję ją do wypieków kiedy tylko mam taką okazję. Ślimaczki wyglądają smacznie i idealnie nadają się jako przekąska na przyjęcie albo piknik.
OdpowiedzUsuńLubię takie ślimaki:) Masz rację one zawsze się sprawdzają:)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne ślimaczki :)
OdpowiedzUsuńHmmm...chyba takie zrobię na najbliższą imprezę ! Łatwe i smaczne,czyli akurat na taneczną przekąskę:)
OdpowiedzUsuńjestem fanką i pizzy i ciasta francuskiego :D to coś dla mnie! pycha!
OdpowiedzUsuńFantastyczny pomysł :) Miłej niedzieli!
OdpowiedzUsuńProste i smaczne! :)
OdpowiedzUsuńŚwietna, prosta i szybka przekąska! Idealnie sprawdzi się, kiedy przyjdą niespodziewani goście :)
OdpowiedzUsuńFantastyczne:) Takie danie są najlepsze, szybciutko i prosto:))
OdpowiedzUsuńbardzo pomysłowe! pyszna alternatywa dla pizzy.
OdpowiedzUsuńdokladnie! są genialne pod każdym względem i każdy je uwielbia :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis! Za tydzień go wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńmniam .. kocham fancuza :)
OdpowiedzUsuńAVe koncentrat pomidorowy :)
pozdrawiam
Wspaniałe ślimaczki i jak pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńświetne!! i bardzo apetycznie wyglądają ;)
OdpowiedzUsuńŁatwe, szybkie i pyszne - nie potrzeba nic więcej :)
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł :)! Muszę wypróbować koniecznie, ja zwykle z francuskiego robię pierożki albo sakiewki, ale muszę przyznać, że mi się znudziły :)
OdpowiedzUsuńRobiłam podobne kilka razy i to naprawdę świetna przekąska:)
OdpowiedzUsuńO ale chętnie bym teraz zjadła na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńrobiłam i są rewelacyjnie !
OdpowiedzUsuń