niedziela, 17 czerwca 2012

Mgiełka truskawkowa na biszkoptach


Tak bardzo posmakował nam wcześniejszy deser Mgiełka truskawkowa, którą robiłam jakiś czas temu, że postanowiłam zrobić ją ponownie. Chciałam jednak coś zmienić. Zamiast w pucharkach podałam ją w formie ciasta, dlatego wykorzystałam na spód biszkopty, a jogurt naturalny zamieniłam na serek waniliowy. Wyszło soczyście i orzeźwiająco. 

  • 1 kg truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 150ml serka waniliowego
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • cukier do smaku


Truskawki obrać z szypułek. Zmiksować z cukrem waniliowym i serkiem.
Galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody. Wystudzić.
Tortownicę lub inna blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć biszkopty.  Ostudzoną i lekko ścinającą się galaretkę wymieszać z masą z truskawek i serka. 
Biszkopty zalać masą truskawkową. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin. 



Truskawki 2012

7 komentarzy:

  1. Ależ mnie wzięła ochota na coś słodkiego :) Te beziki wyglądają uroczo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda ślicznie i faktycznie kojarzy się z mgiełką :D na pewno wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam ! Uwielbiam takie desery :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wygląda, wspaniały deser :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję za miły komentarz. Dziś też dodałam ciasto z truskawkami.

    OdpowiedzUsuń