poniedziałek, 18 czerwca 2012

Klopsiki z białej kiełbasy w sosie pomidorowym


 To było chyba jedno z pierwszych, nowych dań, które wprowadziłam do domowego menu zaraz po ślubie. Przepis wydał mi się ciekawy i intrygujący, bo klopsiki nigdy nie kojarzyły mi się z białą kiełbasą:) 
Od kiedy parę lat temu ugotowałam je pierwszy raz, tak do teraz bardzo często wracam do tego przepisu. 
Te małe klopsiki, które nie smakują jak biała kiełbaska, podbiły nasze serca i podniebienia. 
Na dzień dzisiejszy już nic więcej w tym przepisie nie zmieniam, bo smakowo są dla mnie idealnie.


Składniki:


  • 800g surowej, białej kiełbasy
  • 1-2 łyżki oleju
  • 500ml przecieru pomidorowego w kartonie/ pomidory w puszcze
  • kostka rosołowa lub domowy bulion
  • pęczek koperku
  • 0.4 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz do smaku
Na patelni rozgrzać olej. Jelito kiełbasy przeciąć na samym końcu. Przez powstały otwór wyciskać niedużą ilość mięsa i formować małe kuleczki. Kulki wrzucać na gorący olej. Smażyć kilka minut do zrumienienia. Nadmiar tłuszczu z patelni wylać.
 Klopsiki przełożyć do garnka, zalać wodą, która ma sięgać powyżej mięsa i dodać kostkę rosołową (można użyć domowego bulionu). Dołożyć przecier lub pomidory. Wszystko gotować przez ok. 10-15 minut, na małym ogniu, pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodać świeży posiekany koperek, zabielić mlekiem. Sos zagęścić dwoma łyżkami mąki. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać z ryżem.




Pomidorowe inspiracje

9 komentarzy:

  1. Znam ten przepis tylko z telewizji i już wtedy stwierdziłam że to genialny pomysł ominięcie całego procesu robienia wołowych pulpecików. Musze w końcu je zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo pomysłowy i łatwy przepis

    Zapraszam także do mojego konkursu gruszkowego. Wszystkie informacje są tutaj: http://nietylkopasta.blogspot.com/2012/05/nowy-konkurs-gruszka-i-pietruszka.html. Do wygrania 15 zestawów wartościowych nagród!

    OdpowiedzUsuń
  3. No proszę, nie wiedziałam że można tak wykorzystać białą kiełbasę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Podoba mi się ten pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy pomysł, smacznie się prezentują !

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam! Pulpeciki po obsmażeniu już same w sobie smakują pysznie. Sos troszkę zmodyfikowałam, bo użyłam przecieru i ketchupu + przyprawy (odrobina cukru, bazylia, czubryca bułgarska). Wyszło przepyszne! Świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  7. pyszne jest tez ugotowane!, ja robie do zupy fasolowej lub ziemniaczanej tak jak wyzej formuje kuleczki i wrzucam na koncu do gotowej zupki..polecam

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo dobre, j a uzylam kielbaski od H.Kani i musze ja polecic, na parwde dobra, jak nie ze sklepu:)

    OdpowiedzUsuń