wtorek, 15 kwietnia 2014

Domowy makaron



Najlepszy, bo domowy:)
Żadem kupny, nie dorasta mu do pięt.
Szybki, prosty w wykonaniu i niezwykle smaczny.

Idealny do odświętnej zupy podczas nadchodzących świąt wielkanocnych.
Z pewności zachwyci podniebienia wszystkich gości:)

Składniki:
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki wody
  • szczypta sola
dodatkowo
  • mąka do podsypania
Składniki na ciasto zagnieść.
Ciasto cieniutko rozwałkować.
Podsypać mąką z obu stron.
Ciasto pokroić w cieniutkie paski.
Zostawić na ok. 0.5 godziny do lekkiego przeschnięcia.
Makaron gotować w osolonej wodzie ok. 5 minut do miękkości.
Makaron można również wysuszyć i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Gotowany makaron podawać np. z rosołem lub z sosem.







Smaki dzieciństwa Domowy Wyrób

10 komentarzy:

  1. Bardzo lubię rosół z domowym makaronem.Nie pamiętam kiedy ostatnio taki robiłem.Zastanawiam się czy to brak czasu,czy lenistwo.

    OdpowiedzUsuń
  2. wczoraj właśnie robiłam do rosołu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale równiutki Ci wyszedł, myślałam że maszynke miałaś do makaronu ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak, tak, taki makaron jest the best. Jestem ZA !

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudny ten domowy! Mniam i z rosołkiem smakuje przepysznie. :) Moja babcia robiła taki makaron.

    OdpowiedzUsuń
  6. rzadko robie domowy makaron, ale smak jest nieporównywalny:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Moja babcia jeszcze go robi, uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda tak apetycznie! Mmmmmm

    OdpowiedzUsuń