środa, 16 kwietnia 2014

Bazyliowe jajka

Bazyliowe jajka

Różnorodnie przygotowane jajka są obowiązkową pozycją w świątecznym menu.
Bez nich, nie wyobrażam sobie wielkanocnego stołu.
Lubię eksperymentować ze smakami, dlatego ciągle szukam nowych sposobów ja ich podanie.

Tym razem oczarowały mnie bazyliowe jajka, z bloga Poezja smaku.
Jajek w takim wydaniu nie miałam jeszcze przyjemności spróbować.

Po ich zrobieniu, przyjemność była niemała:)
Dawno nie jadłam lepszych, faszerowanych jajek.

Leciutkie, niezwykle przyjemne i aromatyczne w smaku, super proste i szybkie w wykonaniu.
Z pewnością, na długo, pozostaną moimi ulubionymi jajkami.

Składniki:
  • 6 jajek
  • pół pęczka bazylii
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
Jajka ugotować na twardo.
Obrać, przekroić na pół.
Wydrążyć żółtka.
Żółtka zmiksować z bazylią i majonezem  na gładką masę.
Do smaku doprawić solą i pieprzem.
Przy pomocy łyżeczki lub szprycy faszerować jajka.

Bazyliowe jajka

Bazyliowe jajka

Bazyliowe jajka

Bazyliowe jajka

Bazyliowe jajka 
Bazyliowe jajka



Jajka na Wielkanoc Wielkanocne Smaki - edycja IV

10 komentarzy:

  1. Pysznie się prezentują :) Doskonałe!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy pomysł, ja uwielbiam sos bazyliowy podany z łososiem albo jakimś mięskiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie serdecznie polecam ci bazyliowe jajeczka, są niezwykle delikatne, leciutkie, takie wiosenne:)

      Usuń
  3. Ależ dzis Antenko słonecznie u Ciebie, jaja wyglądają nader apetycznie :)
    pozdrawiam świątecznie !

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam bazylie więc i by mi smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  5. To, że smakują to pewne, ale jak wyglądają...:-))

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne muszą być te jajka :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie się zapowiadają :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super pomysł na faszerowane jajka :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam takie nowości. Ciekawa jestem ich smaku!

    OdpowiedzUsuń