poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Keks świąteczny

Keks świąteczny


Dzisiaj klasyczny przepis, na tradycyjnego keksa z mnóstwem bakali i innych smakowitych dodatków.

Keks z tego przepisu, uważam za najlepszy pod słońcem!
Nieskromnienie dodam, że nie jadłam u nikogo i nigdzie lepszego.
Z ręką na sercu, ten keks jest boski:)

Aromatyczny, mięciutki, pachnący, bogaty w różności, elegancki, po prostu wyjątkowy!

Ponoć też, długo zachowuje swoją świeżość.
Piszę ponoć, bo samej nie udało mi się jeszcze tego sprawdzić. 
W naszym  domu ten keks, znika z szybkością światła, jednego dnia;)
Myślę, że to będzie dla niego najlepsza rekomendacja:)

U mnie w Wielkanoc na 100% będzie powtórka!:)
Bez smaku keksa nie wyobrażam sobie świąt!

Składniki:
  • 400g mąki
  • 150g cukru
  • 4 jajka
  • 150g rozpuszczonego masła
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100ml mleka
  • 400g bakali ( rodzynki, żurawina, suszone daktyle, suszone morele, orzechy)
  • 100g kandyzowanych owoców
  • 2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 kieliszku rumu
lukier
  • 0.5 szklanki cukru pudru
  • sok z 0.5 cytryny
Rodzynki zalać wrzątkiem.
Zostawić na 10 minut.
Odcedzić, zalać rumem.
Do rodzynek dodać resztę pokrojonych , suszonych owoców.
Co jakiś czas zamieszać, by wszystkie owoce równomiernie się namoczyły.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Cały czas miksując dodać mleko, rozpuszczone masło i  przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Białka ubić na sztywno z łyżeczką cukru.
Sztywną pianę delikatnie wymieszać z resztą ciasta.
Do masy dodać owoce wymoczone w rumie i oprószone odrobiną mąki, posiekane orzechy, kandyzowane owoce i skórkę pomarańczową.
Wymieszać łyżką do połączenia się składników.
Ciasto przelać do keksówki.
Keks piec w 170C ok 65-70 minut, do suchego patyczka.
Upieczonego keksa wystudzić, polać lukrem.

Keks świąteczny

Keks świąteczny

Keks świąteczny

Keks świąteczny

Keks świąteczny

Keks świąteczny

Keks świąteczny

Wielkanocne Smaki - edycja IV Smaki dzieciństwa

15 komentarzy:

  1. Pycha, uwielbiam to napakowane bakaliami ciasto! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ileż bakali i dobra wszelakiego w tym keksie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Napakowany bakaliami musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaki piękny , kolorowy i na bogato:) śliczny, aż chciałoby się zjeść!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Mój mąż byłby wniebowzięty jedząc TAKIEGO keksa:) Śliczny , równiutki i taki kolorowy.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale bakaliowy! Tak powinien wyglądać prawdziwy keks! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. u mnie zamiast keksa będzie makowice :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Keks musi być:D Bardzo kolorowe i apetyczne zdjęcia;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda niesamowicie! Mam tylko pytanie, w którym momencie dodaje się 150g masła, bo nie mogę tego znaleźć w przepisie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. już poprawiłam przepis, dziękuję za czujność:)

      Usuń
    2. Dziękuję, teraz na pewno go wypróbuję:-)
      Wesołych i smacznych Świąt!

      Usuń