Jedno z najlepszych spaghetti, jakie jadłam.
Fenomenalne, kremowe pesto z rukoli w połączeniu z makaronem i chrupiącymi, aromatycznymi, pikantnymi krewetkami.
Tak jadać mogę codziennie!:)
Bajeczka!
Składniki (na 2 porcje):
pesto z rukoli
- opakowanie (250g) rukoli
- 70g słonecznika
- 0.5 szklanki oleju/oliwy
- 3 ząbki czosnku
- 50g parmezanu
- sól, pieprz
- 0.5 papryczki chilli
- 250-300g krewetek tygrysich (świeżych)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka masła
- makaron spaghetti (300g)
Na łyżeczce masła podsmażyć, posiekany ząbek czosnku, posiekaną, papryczkę chilli i krewetki (smażyć 3-4 minuty).
Zrobić pesto.
Rukolę zmiksować ze słonecznikiem, olejem, czosnkiem,parmezanem.
Doprawić solą i pieprzem.
Makaron, ugotować według instrukcji na opakowaniu, w osolonej wodzie.
Do ugotowanego makaronu, przełożyć połowę pesto z przepisu powyżej i dokładnie wymieszać.
Przed podaniem, makaron obłożyć krewetkami.
Podawać na ciepło.
Fantastycznie! Ulubione smak! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńChwyciłabym ten talerz, schowała i nikomu nie dała. Moje smaki, matko mam ślinotok;-)
OdpowiedzUsuńdanie w sam raz dla moich córek, one uwielbiają krewetki!:)
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam krewetek, jakoś brak i odwagi, ale Twój zestaw wygląda przekonywująco :)
OdpowiedzUsuńWspaniały obiad, cudownie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńNo i pięknie, zgłodniałam przez Ciebie :-)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam krewetek, narobiłaś mi smaku! :)
OdpowiedzUsuńPiszę się na takie jedzonko. Przepis porywam do wypróbowania!
OdpowiedzUsuńświetny kontrast na talerzu:)
OdpowiedzUsuńnice reciepe
OdpowiedzUsuńoł dzizus, czy jest jakaś akcja na pesto z rukoli ?
OdpowiedzUsuńTak czy owak, po lekturze wszystkiego, twoją propozycję uważam za najlepszą, choć nie nam sądzić.
Mam garść argumentów ZA i jeden tylko przeciw, ale taki pikuś, że nawet wstydzę się o nim pisać ;)
Pozdrawiamy serdecznie
Tapedna
Dzięki Tobie już wiem co jutro ugotuję na obiad.
OdpowiedzUsuńPodsunęłaś mi pomysły na obiad z deserem :)
Ehhh wygląda pięknie, ale chyba nie dorosłam do tych smaków, to pesto jest strasznie gorzkie :(
OdpowiedzUsuńto pesto w żadnym wypadku nie jest gorzkie:D
UsuńNie może być! Zrobiłam wszystko jak w przepisie :) Zresztą rukola jest sama w sobie taka gorzkawa więc pewnie to jej normalny smak..Może gdyby zamienić ją na szpinak...;)
Usuńszpinakowe pesto owszem, jest pyszne, ale to z rukoli uwielbia nawet mój 3 latek;) gdyby było gorzkie nie zjadłby ani kęsa:)
Usuńale cóż, co osoba, to inne gusta kulinarne:)
Jak nie lubię krewetek, to chyba się skuszę!!
OdpowiedzUsuńJa też je zrobiłam i nie dało się zjeść strasznie gorzkie.
OdpowiedzUsuń