Ciasto ala "sernik", lżejsze i bardziej puszyste niż najlepsze ptasie mleczko.
Delikatna, aksamitna, rozpływająca się w ustach - cytrynowa pianka, ukryta pod cudowną chrupiącą bezą.
Tego ciasta można zjeść każdą ilość, dokrawać i dokładać w nieskończoność;)
Polecam serdecznie! Nie będziecie żałować, ciasto jest obłędne!
Inspiracja: W Moim Magicznym Domu
Składniki:
- 1l gęstego jogurtu ( ja dałam 600ml jogurtu i 400ml kwaśnej śmietany)
- 2 budynie śmietankowe
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki domowego cukru waniliowego (można dodać 1 opakowanie kupnego)
- 0.4 szklanki oleju
- skórka otarta z 1 cytryny
- sok z 1 cytryny
- opakowanie okrągłych biszkoptów (200g)
- 6-7 białek
- 0.75 szklanki cukru
Dodać budynie i olej, cały czas miksując.
Na mniejszych obrotach, partiami dodawać jogurt.
Miksować do uzyskania jednolitej masy.
Białka ubić na sztywno.
Dodać pozostałą część cukru, miksować jeszcze przez chwilę.
Ubitą pianę z białek dodać do masy jogurtowej.
Całość delikatnie wymieszać.
Zetrzeć skórkę z cytryny na małych oczkach tarki i dodać do masy wraz z sokiem z wyciśniętym z cytryny.
Na spód blachy, wyłożonej papierem do pieczenia, ułożyć biszkopty.
Wylać na nie gotową masę jogurtową.
Ciasto piec w temp 160 -170 C około 45 minut.
W między czasie ubić białka z cukrem na bezę.
Po 45 minutach ciasto wyciągnąć z piekarnika.
Rozsmarować na nim wcześniej ubitą bezę.
Ciasto ponownie włożyć do piekarnika na dokąłdnie 15 minut (trzeba pilnować czasu, ponieważ dłuższe przetrzymanie spowoduje, że nie powstanie nam rosa).
Gotowe ciasto wystudzić.
Mniam, smakowite!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciacha!
OdpowiedzUsuńpycha:) robiłam je kiedyś:D
OdpowiedzUsuńStrasznie przypomina mi sernik Rosa, ale ten jest z jogurtem... Pyszności! I jak leciutko wygląda :)
OdpowiedzUsuńale super ciacho!! zapisuję, muszę zrobić:)
OdpowiedzUsuńAntenko... dlaczego Ty mi to robisz? :) Wspaniale wygląda!!
OdpowiedzUsuńOjeeeej! To coś dla mnie. Uwielbiam takie pianki :)
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda to ciacho :) jeszcze nigdy nie robiłam nic takiego! :)
OdpowiedzUsuńEch ślinka mi cieknie z tego oglądania Twoich słodkości :-)
OdpowiedzUsuńwow fantastyczne!!! mam nadzieję, że uda mi się zrobić już niedługo
OdpowiedzUsuńJuż któryś raz widzę podobny przepis. Musze w końcu się zabrać za wypróbowanie, bo bardzo smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńi super sernik, zjadłabym kawałek, albo i dwa :)
OdpowiedzUsuńŚliczna ta rosa:)
OdpowiedzUsuńBoskie, leciutkie i z rosą :) Śliczne.
OdpowiedzUsuńZapisałam przepis. To ciasto umili nam najbliższy weekend. Tylko czy wystarczy na cały ? Tak je pieknie pokazałaś i opisałaś, że chyba u nas zniknie w ciągu jednego dnia :)
OdpowiedzUsuńSeropianka wygląda przepysznie. Dla takiej seromaniaczki jak ja - koniecznie do wypróbowania!
OdpowiedzUsuńnaprawdę wygląda bardzo delikatnie:)
OdpowiedzUsuńsuper wygląda zaapisuję produkty i do sklepu po jogurt
OdpowiedzUsuńDo ciastachyba same żółtka
OdpowiedzUsuńSuper ciacho jaki rozmiar blaszki
OdpowiedzUsuń