sobota, 30 marca 2013

Wielkanocny żurek z białą kiełbasą i chrzanem

 

Świąteczne śniadanie nie mogłoby się odbyć, bez pysznego, wielkanocnego żurku, z dodatkiem białej kiełbaski i chrzanu.
Tego dnia zajmuje on honorowe miejsce w naszym menu i smakuje wyborniej niż zazwyczaj:)

Składniki:
  • domowy zakwas na żurek/  gotowy zakwas na żurek lub barszcz biały (ok. 500ml)
  • 1kg białej kiełbasy (surowej)
  • 3 plastry wędzonego boczku
  • 2 łyżki tartego chrzanu
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 ziela angielskie
  • 4 liście laurowe
  • sól, pieprz, majeranek do smaku
  • 2 łyżki śmietany
dodatkowo: jajka i ziemniaki

W garnku zagotować ok. 2-3l wody.
Dodać kiełbasę.
Czosnek obrać, przekroić wzdłuż, dodać do garnka.
Wrzucić ziele angielskie i liście laurowe.
Boczek pokroić w kostkę.
Dodać do kiełbasy.
Gotować ok. 30 minut.
Po tym czasie wlać zakwas na żurek.
Zagotować.
Dodać majeranek, chrzan, sól i pieprz.
Zabielić śmietaną.
Podawać z gotowanymi ziemniakami i jajkiem. 


Beczy w trawie baraneczek
nawołując w wniebogłosy
Życzę zdrowia i radości
Wam z okazji Wielkiej Nocy
I dyngusa mokrutkiego
By Wam szczęście dopisało
By rodzinne były święta
By wam nic nie brakowało

Zdrowych, Spokojnych Świąt Kochani!
                                              
                                                A.






czwartek, 28 marca 2013

Jajka faszerowane łososiem



Z racji, że Wielkanoc jest świętem jajka, na świątecznym stole nie może ich zabraknąć. 
Najbardziej lubię, takie klasyczne, z łososiowym farszem.

Składniki:
  • jajka (ich ilość zależy od ilości ludzi, u mnie 6 sztuk)
  • 150g-200g wędzonego łososia
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 0.5 łyżeczki musztardy
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypiorek
  • parmezan
Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać.
Przekroić wzdłuż, wydobyć żółtka.
Żółtka zmiksować z łososiem, majonezem, musztardą, solą i pieprzem.
Dodać szczypiorek, wymieszać.
W każdą dziurkę po żółtku wkładać farsz jajeczno-łososiowy.
Posypać szczypiorkiem i otartym parmezanem.








wtorek, 26 marca 2013

Babka kajmakowa z orzeszkami ziemnymi



Wielkanoc za pasem, a że świąt nie wyobrażam sobie bez dobrego ciasta na stole, to babka kajmakowa z chrupiącymi orzeszkami ziemnymi, będzie strzałem w dziesiątkę.

Już wcześniej psiałam, że nie lubię suchych, babek piaskowych, dlatego wybieram tylko te, które są przyjemnie wilgotne dla podniebienia;)
Babka kajmakowa należy do takich ciast. 

W smaku jest naprawdę fenomenalna!

Niezwykle puszysta, delikatna, mięciutka i wilgotna.
Dzięki dodatkowi kajmaku, mocno karmelowa, ale przy tym nie jest za słodka:) 

Nic dodać, nic ująć - babka idealna!

Składniki:
  • 1.5 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0.5 szklanki mleka
  • 125g masła
  • 400g masy kajmakowej (puszka)
  • garść posiekanych orzeszków ziemnych
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Dodać 3/4 puszki kajmaku i zmiksować.
Miksując, kolejno dodawać: mleko, mąkę, proszek do pieczenia oraz rozpuszczone (i wystudzone) masło.
Foremkę wysmarować masłem i posypać bułką tartą.
Przełożyć ciasto do formy.
Babkę piec w 175-180C ok. 50 minut.
Pozostałą część kajmaku rozpuścić z 2-3 łyżkami mleka i polać nim wystudzoną babkę.
Orzechy ziemne posiekać i posypać nimi ciasto.









niedziela, 24 marca 2013

Krewetki w sosie słodko - kwaśnym



Uwielbiamy owoce morza, a za krewetkami wręcz przepadamy.

Przeważnie przygotowuję je z cebulką, czosnkiem i dodatkiem pietruszki, na maśle, jako dodatek do świeżej bagietki. Jest, to naprawdę uczta dla podniebienia:)

Tym razem, dla odmiany, zachciało nam się krewetek w zupełnie innym wydaniu.
W sosie słodko kwaśnym, z ryżem smakują wybornie. 

Jest to znakomita propozycja na pyszny, aromatyczny obiad, jak i na lekką kolację.

Składniki:
  • 500g krewetek tygrysich
  • 1 puszka ananasa
  • sok spod ananasa
  • 1 cebula
  • 3- 4 łyżki keczupu
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 0.5 szklanki wody
  • sól, pieprz do smaku 
  • 1 łyżeczka mąki
Krewetki pozbawić ogonków.
Cebulę obrać, posiekać.
Zeszklić na maśle.
Ananasa pokroić w kostkę.
Podsmażyć wraz z cebulą.
Dodać krewetki.
Podsmażyć kilka minut.
Sok spod ananasa wymieszać z keczupem, mąką, octem i wodą.
Dodać do krewetek.
Dusić na małym ogniu kilka minut (nie za długo by krewetki nie były gumiaste).
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać np. z ryżem.











piątek, 22 marca 2013

Chwała Południa



Któregoś dnia, Em oglądnął jakiś program kulinarny, po czym wpadł w totalny zachwyt nad potrawą o tej nazwie. 
Nazwa Chwała Południa, zupełnie nic do mnie nie mówiła.
Co to mogły być?
Poprosiłam Emka żeby opisał potrawę, składniki, jak została przyrządzona. 
Miałam nadzieję, że mnie oświeci;) 
Lecz Em oprócz dodatku mięsa mielonego nie potrafił wymienić nic. 
Dodał tylko, że to coś nowego, pysznego i koniecznie muszę zrobić, bo czegoś takiego jeszcze nie jadł.
Zaintrygowała mnie i ta nazwa i jego entuzjazm, poświeciłam chwilkę i pobuszowałam po necie.
Szybciutko okazało się, że pod tą nic nie mówiącą mi nazwą, kryje się, wszystkim znana, pieczeń rzymska w nowej odsłonie:)
Wystarczył dodatek keczupu, musztardy i świeżej bazylii, żeby ta klasyczna potrawa nabrała zupełnie innego smaku.
Muszę przyznać, że jest naprawdę pyszna! Smakuje świetnie.
Wydaje mi się nawet, że lepiej od tradycyjnej pieczeni:)
Od tego momentu robiłam ją już kilkukrotnie, co spotkało się z wielkim entuzjazmem rodzinki.

Składniki:
  • 1kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 czerstwa bułka
  • 5 łyżek keczupu 
  • 2 łyżki musztardy
  • garść posiekanej, świeżej bazylii 
  •  sól, pieprz do smaku 
  • olej do smażenia
* keczup do posmarowania pieczeni ( ok. 2-3 łyżki)

Cebulę, obrać, posiekać, zeszklić na odrobinie oleju.
Bułkę namoczyć, odcisnąć, posiekać.
Mięso wymieszać dokładnie z bułką, cebulą, czosnkiem, musztardą, keczupem, bazylią oraz z solą i pieprzem.
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Mięso przełożyć do foremki.
Wierzch pieczeni posmarować keczupem.
Piec w piekarniku w 180-200C ok. 1 godziny, do przyrumienienia się mięsa.
Podawać na ciepło lub na zimno do kanapek.









środa, 20 marca 2013

Smażony śledź na konfiturze z karmelizowanej cebuli z orzechami włoskimi



Zupełnie inna odsłona tradycyjnego śledzika.
Doskonałe połączenie słono-słodko-ostrych smaków.
Myślę, że warto spróbować.

Składniki:
  • 500g filetów śledziowych
  • 3 cebule
  • garść orzechów włoskich
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 szczypty tymianku
  • 2 szczypty papryczki chili
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Śledzia odsączyć z zalewy.
Usmażyć na rumiano na patelni z dodatkiem posiekanej papryczki chili.
Wystudzić.
Zrobić konfiturę z cebuli.
Cebulę pokroić w pióra.
Zeszklić na rozgrzanym oleju.
Dodać miód, ocet, tymianek.
Dusić do oparowania wody.
Pod koniec duszenia doprawić solą i pieprzem do smaku.
Dodać posiekane orzechy włoskie.
Śledzia pokroić w miejsze kawałki wymieszać z cebulką.
Pozostawić w lodówce do przegryzienia się na kilka godzin.
Pokrojone kawałki śledzia można również nie mieszać, a układać na kołderce z cebulowej konfitury.


Czytaj więcej na http://www.styl.pl/wasz-styl/twoj-profil/przepisy/przepis,rId,1033?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox&utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox&utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
Śledzia odsączyć z zalewy.
Usmażyć na rumiano na patelni z dodatkiem papryczki chili.
Wystudzić.
Zrobić konfiturę z cebuli.
Cebulę pokroić w piórka.
Podsmażyć na oleju. 
Dodać miód, ocet, tymianek.
Dusić do odparowania wody.
Pod koniec duszenia doprawić solą i pieprzem do smaku.
Posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
Śledzia pokroić w mniejsze kawałki ułożyć na cebuli/ wymieszać z cebulą.
Pozostawić w lodówce na kilka godzin do przegryzienia się.








 


Śledzia odsączyć z zalewy.
Usmażyć na rumiano na patelni z dodatkiem posiekanej papryczki chili.
Wystudzić.
Zrobić konfiturę z cebuli.
Cebulę pokroić w pióra.
Zeszklić na rozgrzanym oleju.
Dodać miód, ocet, tymianek.
Dusić do oparowania wody.
Pod koniec duszenia doprawić solą i pieprzem do smaku.
Dodać posiekane orzechy włoskie.
Śledzia pokroić w miejsze kawałki wymieszać z cebulką.
Pozostawić w lodówce do przegryzienia się na kilka godzin.
Pokrojone kawałki śledzia można również nie mieszać, a układać na kołderce z cebulowej konfitury.


Czytaj więcej na http://www.styl.pl/wasz-styl/twoj-profil/przepisy/przepis,rId,1033?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox&utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox


Śledzia odsączyć z zalewy.
Usmażyć na rumiano na patelni z dodatkiem posiekanej papryczki chili.
Wystudzić.
Zrobić konfiturę z cebuli.
Cebulę pokroić w pióra.
Zeszklić na rozgrzanym oleju.
Dodać miód, ocet, tymianek.
Dusić do oparowania wody.
Pod koniec duszenia doprawić solą i pieprzem do smaku.
Dodać posiekane orzechy włoskie.
Śledzia pokroić w miejsze kawałki wymieszać z cebulką.
Pozostawić w lodówce do przegryzienia się na kilka godzin.
Pokrojone kawałki śledzia można również nie mieszać, a układać na kołderce z cebulowej konfitury.


Czytaj więcej na http://www.styl.pl/wasz-styl/twoj-profil/przepisy/przepis,rId,1033?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
Śledzia odsączyć z zalewy.
Usmażyć na rumiano na patelni z dodatkiem posiekanej papryczki chili.
Wystudzić.
Zrobić konfiturę z cebuli.
Cebulę pokroić w pióra.
Zeszklić na rozgrzanym oleju.
Dodać miód, ocet, tymianek.
Dusić do oparowania wody.
Pod koniec duszenia doprawić solą i pieprzem do smaku.
Dodać posiekane orzechy włoskie.
Śledzia pokroić w miejsze kawałki wymieszać z cebulką.
Pozostawić w lodówce do przegryzienia się na kilka godzin.
Pokrojone kawałki śledzia można również nie mieszać, a układać na kołderce z cebulowej konfitury.


Czytaj więcej na http://www.styl.pl/wasz-styl/twoj-profil/przepisy/przepis,rId,1033?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
Zimowe szaleństwa