niedziela, 24 marca 2013

Krewetki w sosie słodko - kwaśnym



Uwielbiamy owoce morza, a za krewetkami wręcz przepadamy.

Przeważnie przygotowuję je z cebulką, czosnkiem i dodatkiem pietruszki, na maśle, jako dodatek do świeżej bagietki. Jest, to naprawdę uczta dla podniebienia:)

Tym razem, dla odmiany, zachciało nam się krewetek w zupełnie innym wydaniu.
W sosie słodko kwaśnym, z ryżem smakują wybornie. 

Jest to znakomita propozycja na pyszny, aromatyczny obiad, jak i na lekką kolację.

Składniki:
  • 500g krewetek tygrysich
  • 1 puszka ananasa
  • sok spod ananasa
  • 1 cebula
  • 3- 4 łyżki keczupu
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 0.5 szklanki wody
  • sól, pieprz do smaku 
  • 1 łyżeczka mąki
Krewetki pozbawić ogonków.
Cebulę obrać, posiekać.
Zeszklić na maśle.
Ananasa pokroić w kostkę.
Podsmażyć wraz z cebulą.
Dodać krewetki.
Podsmażyć kilka minut.
Sok spod ananasa wymieszać z keczupem, mąką, octem i wodą.
Dodać do krewetek.
Dusić na małym ogniu kilka minut (nie za długo by krewetki nie były gumiaste).
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać np. z ryżem.











18 komentarzy:

  1. Uwielbiam! Wspaniały przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale fajny kolor mają:-) Z ananasem nigdy nie jadłam krewetek.

    OdpowiedzUsuń
  3. ładnie się prezentują, moja rodzinka takie bardzo lubi:)

    OdpowiedzUsuń
  4. A można czymś innym krewetki zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawa propozycja! Muszę w końcu zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Coś mi się wydaje, że te krewetki na pewno by mi smakowały :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. przepadam za krewetkami, odpowiednio przyrządzone mogłabym nawet jeść bez niczego :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zawsze budziły we mnie wielkie zainteresowanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam sos słodko-kwaśny jednak z krewetkami jeszcze nie jadłam. Myślę ,że czas to zmienić.

    OdpowiedzUsuń