Nie znam osoby, która nie lubiłaby gołąbków. My za nimi przepadamy.
Dużo z nimi roboty, dlatego robię je zaledwie kilka razy w roku, ale każda poświęcona im minuta jest tego warta:)
Dzisiejsza wersja jest jednak sporo szybsza i tak samo smaczna.
Takie gołąbki znam od wczesnego dzieciństwa, od kiedy zjadłam je po raz pierwszy u mojej cioci. Zauroczyły mnie od pierwszego kęsa,bo były nietypowe. Nie zawija się ich się w liście kapusty, tylko cały farsz miesza się z drobną posiekaną kapustą.
Smakują jak klasyczne gołąbki.
Od tamtego czasu przenieśliśmy przepis do naszego domu wraz z ich oryginalną nazwą - "gołąbki na lewą stronę". Czemu na lewą? Nie mam bladego pojęcia. Taką nazwę usłyszałam u cioci i tak zostało do dzisiaj.
Em dopiero po ślubie skosztował tej wersji. Bardzo mu posmakowała, do tego stopnia, że ciągle upomina się o te "gołąbki na złą stronę";)
Składniki:
- 1000g zmielonego, surowego mięsa wołowo- wieprzowego
- woreczek ryżu
- woreczek kaszy jęczmiennej
- cebula
- główka niedużej białej kapusty
- 2 ząbki czosnku
- karton (500ml) przecieru pomidorowego
- 500ml bulionu
- sól, pieprz i Vegeta do smaku
- olej do smażenia
- mąka do obtoczenia
Odcedzić.
Mięso zmielić.
Przełożyć do garnka.
Kapustę posiekać, sparzyć i odcedzić.
Wsypać do garnka z mięsem.
Dołożyć podgotowany ryż i kaszę.
Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na odrobinie oleju.
Dorzucić do mięsa.
Czosnek przetrzeć przez praskę, dodać do mięsnej masy.
Całość przyprawić.
Dokładnie wymieszać ręką.
Uformować gołąbki.
Obtoczyć każdego w mące.
Włożyć na rozgrzany olej i podsmażyć do zrumienienia.
Podsmażone gołąbki przełożyć do naczynia żaroodpornego.Bulion połączyć z przecierem pomidorowym.
Zalać nim gołąbki.
Piec w piekarniku w 180-200C przez 1-1.5 godziny.
podawać gorące z sosem pomidorowym lub grzybowym.
Antenko, ja nie przepadam za gołąbkami... Twoje jednak są wyjątkiem:-)
OdpowiedzUsuńCiekawa odmiana, uwielbiam gołąbki, kolejnym razem zrobię Twoim sposobem ;)
OdpowiedzUsuńBardzo polecam, nie rozczarujesz się:)
UsuńUwielbiam je! Dużo szybsze w wykonaniu i mam wrażenie, że nawet lepsze od tradycyjnych :) Jakoś bardziej czuć kapustę :)
OdpowiedzUsuńMój mąż mówi to samo:D!
UsuńU mnie nazywają się "gołąbki po meksykańsku" i są faktycznie rewelacyjne:)) Miła odmiana od tradycyjnych:)
OdpowiedzUsuńhehe no to poznałam jeszcze "lepszą" nazwę na te gołąbki;)
UsuńBardzo lubię te gołąbki, dobrze smakują i tak szybko się je robi :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł. Choć ja po prostu uwielbiam jeść tę kapustę dookoła :)
OdpowiedzUsuńbo kapustka jest tutaj najlepsza:D:D:D:D
UsuńLubię taką wersję:)
OdpowiedzUsuńMoja babcia takie robiła, bardzo je lubiłem, w przeciwieństwie do klasycznych, które zjem, ale nie jestem wielkim amatorem :)
OdpowiedzUsuńja uwielbiam obie wersje:) ta robię częściej
Usuńale to pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńi smakuje równie dobrze:D
Usuńwolę takie gołabki niż te oryginalne - zawijane
OdpowiedzUsuńPodrzuć mi jednego, proszę! Skubane tak apetycznie wyglądają...!!!
OdpowiedzUsuńhihihi już wysyłam jednego, a nawet dwa;)
UsuńAle apetycznie to wygląda ;) mniam
OdpowiedzUsuńNo i mam dzisiaj obiad,dziękuję.Takich jeszcze nie robiłem.Pozdrawiam Christopher
OdpowiedzUsuńIn addition, The Muscle Maximizer comes with a complete 9 week workout program for you to follow so you
OdpowiedzUsuńnow have everything you need to get started right away and achieve the level of fitness you''.
These days there are virtually 1000's of guys and females who are seeking to create muscle mass and strip off body body fat in purchase to transform the way their bodies' glimpse and really feel.
In general, there is no doubt that the program Kyle Leon is a popular muscle
building system for a good reason and this is definitely one of the most
individual nutrients and online training
programs today.
Also visit my homepage Somanabolic Muscle Maximizer Review