Zimowe ciasteczka o intrygującej nazwie - "śnieżne kule", do złudzenia przypominają oprószone śniegiem, śnieżne bryłki.
Ciasteczka, znane również pod nazwą "meksykańskie ciastka weselne" lub "rosyjskie ciasteczka do herbaty".
Orzechowe, z cynamonową nutą, idealne na słodki poczęstunek w nadchodzący świąteczny, zimowy czas.
Ciasteczka, nie tylko ładne, ale i smaczne.
Słodkie, maślane, kruchutkie. Tak kruchych ciasteczek jak te, chyba jeszcze nie upiekłam.
Polecam, są naprawdę pyszniutkie!:)
Źródło: Moje Wypieki .
Składniki:
- 230 g masła
- 0.5 szklanki cukru pudru
- szczypta soli
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
- 2 i 0.4 szklanki mąki pszennej
- 0.75 szklanki posiekanych orzechów laskowych i włoskich dodatkowo cukier puder do obtoczeniaMasło i cukier puder ucierać do powstania jasnej, lekkiej i puszystej masy, przez kilka minut mikserem.Dodać sól, mąkę, cynamon i zmiksować do połączenia.
Dodać orzechy i zmiksować.Z masy formować nieduże kule w wielkości małego orzecha włoskiego i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Ciasteczka schłodzić przez 30 minut przed samym pieczeniem. (w lodówce, ja swoje chłodziłam na balkonie w temp. ok 5ºC)Ciasteczka piec w temperaturze 180ºC przez około 10 - 12 minut.Wyjąć i wystudzić na kratce.Jeszcze ciepłe obtaczać w cukrze pudrze.Ciasteczka przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku do ok. 2 tygodni.
Śliczne są te ciasteczka. Porywam kilka.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Serdeczne życzenia radosnych Świąt
OdpowiedzUsuńw cieple rodziny, pięknie pachnącej choinki,
zdrowia i energii na co dzień oraz uśmiechu
i życzliwości na każdy dzień Nowego Roku.
Porywam kilka ciastek!
Ale smakowite ciacha:-)
OdpowiedzUsuńAntenko, Zdrowych, wesołych i pełnych magii Świąt
Ten środek ciastka jest baaardzo apetyczny. Dzieciaczki będą zadowolone ! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Pyszne bułeczki :)
OdpowiedzUsuńmniam!:) i do tego mają cynamon i orzechy <3
OdpowiedzUsuń