W święta, na naszych stołach, goszczą odświętne dania, a jednym z nich może być, polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim.
Idealne danie na świąteczny obiad.
Klasyczna polędwiczka z prawdziwkami, podana w niecodzienny sposób, bo w "kubraczku" z ciasta francuskiego z prawdziwkami, smaczna, ładna dla oka i elegancka.
To z pewnością uczta i dla oka i dla podniebienia.
Inspiracja - Kwestia Smaku.
Składniki:
- 1 polędwiczka wieprzowa (400g)
- opakowanie ciasta francuskiego
- kilka plastrów szynki parmeńskiej
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
- sól, świeżo mielony pieprz i tymianek
- żółtko do posmarowania ciasta
- 250 g mrożonych prawdziwków
- 1 mała cebula szalotka
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 szklanka bulionu
- 250 g mrożonych prawdziwków
- 1 mała cebula szalotka
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1-2 łyżki śmietany 12%/16%
- 1 łyżka mąki
- sól i pieprz, suszony czosnsek
- 0.5 pęczka szczypiorku
Posmarować olejem.
Polędwiczkę położyć na rozgrzanej patelni i zrumieniać przez 2 minuty z każdej strony (w sumie 8 minut).
Odłożyć na talerz (patelni nie myć).
Mięso od razu posmarować musztardą.
Rozmrożone grzyby i cebulę posiekać w kostkę.
Cebulę zeszklić na maśle, dodać tymianek i grzyby.
Doprawić solą i pieprzem.
Grzyby usmażyć.
Na desce rozłożyć plasterki szynki (jeden obok drugiego).
Pośrodku położyć polędwiczkę (w poprzek plasterków).
Na wierzch rozłożyć farsz grzybowy.
Docisnąć dłonią, zawinąć w szynkę.
Wyjąc z lodówki ciasto francuskie.
Na środku ciasta położyć zawiniętą w szynkę polędwiczkę.
W miarę ciasto zawinąć roladę, zlepić końce.
Polędwiczkę położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Posmarować roztrzepanym żółtkiem.
Nożem ponacinać roladę ( na kształt choinki).
Polędwiczkę wstawić do nagrzanego do 200C piekarnika, piec 25 minut.
Po upieczeniu odczekać ok. 10 minut przed krojeniem.
Polędwiczkę podawać np. z makaronem/ ziemniakami z dodatkiem sosu grzybowego.
Cebulę posiekać, zeszklić na maśle.
Grzyby pokroić na mniejsze kawałki.
Dodać do masła.
Usmażyć.
Dodać tymianek, sól, pieprz, czosnek.
Zalać bulionem.
Dusić jeszcze kilka minut.
Pod koniec duszenia sos zagęścić mąką.
Dodać zahartowaną śmietanę i posiekany szczypiorek.
Bardzo apetycznie! Pycha!
OdpowiedzUsuńBardzo elegancko się prezentuje:-)
OdpowiedzUsuńApetyczne i wykwintne danie :)
OdpowiedzUsuńpyszności :) grzybowe smaki bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuń9609F
OdpowiedzUsuńsightcare official website
pubg uc
E7170
OdpowiedzUsuńpubg uc fiyatları
glucotrust official website