piątek, 19 grudnia 2014

Rosół z kaczki



Jako zupę, na odświętny obiad, proponuję rosół, ale nie taki zwykły, codzienny, polecam rosół z kaczki.

To smaczna i prosta zupa, która będzie świetną alternatywą dla klasycznego rosołu, który jadamy na co dzień.

Składniki:
  • mięso z kaczki ( u mnie 2 nóżki, 2 skrzydła i szyjka)
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 1 cebula
  • 0.5 pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • makaron nitki
Mięso umyć, oczyścić, zalać zimną wodą.
Zagotować, zmniejszyć gaz ( tak żeby rosół tylko pyrkał).
Łyżką zebrać szumowinę.
Dodać obrane warzywa i natkę pietruszki.
Rosół posolić.
Gotować na małym ogniu ok. 1.5 godziny.
Pod koniec gotowania wyciągnąć mięso i warzywa z rosołu.
Zupę dosolić, dopieprzyć, dodać posiekaną natkę pietruszki.
Rosół podawać z ugotowanym makaronem nitkami.







4 komentarze: